Kerstmis in Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is Kerstmis een bijzondere traditie. Net als in veel andere Europese steden is Kerstmis niet alleen een dag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd, maar ook een tijd van gezelligheid en samenzijn in de koude wintermaanden. In Wenen wordt Kerstmis traditiegetrouw gevierd op 25 december.

Rondom Kerstmis tref je in Wenen veel christelijke symbolen en tradities aan. De nachtmis wordt in de prachtige Weense kerken gehouden, kerststallen vertellen het traditionele verhaal van de geboorte van Jezus, en de kerstboom met zijn fonkelende lichtjes en versieringen is in bijna elke straat en huis te vinden. Het kosmopolitische karakter van Wenen brengt echter ook andere vieringen en interpretaties van het kerstfeest met zich mee.

Kerstmarkten in Wenen

Kerstmarkten in Wenen

De Weense kerstmarkt, gelegen voor het Rathaus, is een absoluut hoogtepunt tijdens de kerstperiode. Kom meer te weten over de kerstmarkten in Wenen.

Kerstmarkten in Wenen
Kerstavond in Wenen

Kerstavond in Wenen

De Weense kerstmarkt, gelegen voor het Rathaus, is een absoluut hoogtepunt tijdens de kerstperiode. Kom meer te weten over de kerstmarkten in Wenen.

Kerstavond in Wenen

Eerste Kerstdag in Wenen

25 december is de dag waarop in Wenen Kerstmis wordt gevierd. Ontdek wat je op eerste kerstdag in Wenen kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

Eerste kerstdag
Kerstavond in Wenen

Tweede Kerstdag in Wenen

In tegenstelling tot sommige andere landen viert Oostenrijk wel tweede kerstdag op 26 december. Ontdek wat er te doen is op deze feestelijke dag.

Tweede kerstdag

Wenen bezoeken tijdens de kerstdagen

Wenen is in december een van de favoriete bestemmingen voor velen, vooral vanwege de magische kerstsfeer. De kerstmarkten, de ijsbanen en de talrijke evenementen trekken zowel lokale inwoners als toeristen aan. Als je tijdens de kerstperiode naar Wenen wilt gaan, houd dan rekening met een drukke binnenstad, vooral rond de kerstmarkten. Het is raadzaam om met het openbaar vervoer naar de stad te reizen.

Hou er rekening mee dat in Wenen beide kerstdagen officiële feestdagen zijn, winkels, supermarkten en helaas ook veel restaurants zijn tijdens de kerstdagen gesloten. Je kunt wel musea en veel bezienswaardigheden in Wenen bezoeken. Schloss Schönbrunn is tijdens de kerstdagen bijvoorbeeld gewoon geopend (met aangepaste openingstijden) en natuurlijk volledig in de kerstsfeer. De kerstmarkt voor de populairste bezienswaardigheid van Oostenrijk is één van de weinige kerstmarkten in de stad die ook tijdens de kerstdagen geopend is.

Kerstmis in Wenen

Kerstmarkten in Wenen

Onder de noemer ‘Winter in Wenen’ is er tijdens de kerstperiode en in de dagen ervoor en erna veel te beleven. De stad is prachtig versierd en er zijn veel evenementen en activiteiten gepland om de bezoekers een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Tot de jaarlijkse hoogtepunten van de Weense winter behoren:

  • De kerstmarkt voor het Rathaus
  • Schaatsen op de ijsbaan bij het Rathaus
  • De prachtige verlichting in de hele stad
  • Genieten van het panoramische uitzicht vanuit het reuzenrad in het Prater
  • Vuurwerk aan de Donau op 31 december om middernacht
  • Koopjes jagen kan eigenlijk gelijk op de eerste dag na kerst, dan begint bij veel winkels de uitverkoop.

Kerstavond in Wenen – 24 december

Misschien is de kerstavond op 24 december wel de belangrijkste dag van het kerstfeest in Oostenrijk. Sommige tradities in Oostenrijk zijn namelijk net even anders dan in de rest van de wereld In Oostenrijk is het namelijk niet de Kerstman of Sinterklaas die de cadeaus geeft aan de kinderen maar het Christkind. Het Christkind sluipt via een open raam naar binnen en legt dan snel de cadeaus onder de kerstboom. De kerstboom wordt in Oostenrijk trouwens pas op kerstavond opgetuigd en mooi versiert en dat gebeurt vooral in een familiaire omgeving of met vrienden.

Ben je tijdens de kerstavond in Wenen? Dan zul je al snel merken dat de dag heel anders verloopt, de winkels sluiten eerder (vaak tussen 13.00 en 14.00 uur) en de kerstmarkten ruimen langzaamaan de spulletjes op en sluiten ook eerder de luiken. Veel van de restaurants in Wenen zijn op kerstavond gesloten of hebben besloten feestjes. Kerstavond is één van de rustigste avonden in de normaal gesproken drukke straten van Wenen.

Eerste kerstdag in Wenen – 25 december

Het kerstfeest en eerste kerstdag wordt in Wenen vooral in huiselijke kring gevierd. Omdat in Oostenrijk de invloed van de katholieke kerk nog best wel aanwezig is brengen veel inwoners van Wenen een bezoek aan één van de missen in één van de tientallen kerken in de stad. Wie niet in de gelegenheid is om een mis te bezoeken kijkt live naar de uitzending op televisie vanuit de Stephansdom.

Stephansdom tijdens kerstmis in Wenen

Op eerste kerstdag zijn de winkels gesloten en slechts een handjevol bezienswaardigheden en musea geopend. Ben je tijdens de kerstdagen in Wenen met een stedentrip zorg dan voor een reservering in een restaurant. Veel van de restaurants zijn namelijk al maanden van de voren gereserveerd.

Tweede kerstdag in Wenen – 26 december

Prater tijdens kerstmis in Wenen

De tweede kerstdag is in een Wenen ook een officiële feestdag en vandaag trekken de meeste inwoners van Wenen de natuur in. De skigebieden in de buurt of wat verder weg zijn dan populair en druk. Ook in de stad zijn de kerstmarkten tijdens tweede kerstdag in Wenen ook goed bezocht. Bijna alle bezienswaardigheden en musea in Wenen zijn geopend en de stad begint weer een beetje te leven.

Bij de populaire bezienswaardigheden zoals het Prater en Schloss Schönbrunn kan het tijdens Kerstmis drukker zijn dan normaal.

Kerst in Wenen is dus anders

ben je tijdens de Kerstmis in Wenen dan zul je dat echt anders ervaren dan een kerst in Nederland of België. Met dit artikel wil ik je meegeven dat er een aantal dingen zijn waar je dus rekening mee moete houden. Vooral de openingstijden van winkels en restaurants is tijdens de week van kerst iets wat veel bezoekers van Wenen vergeten. Oostenrijk (en Duitsland) zijn waarschijnlijk de enige landen in Europa waar winkels gewoon dicht zijn tijdens feestdagen.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.