Wenen met de auto

Naar Wenen met de auto is niet de ideale manier van reizen, helemaal niet als het slechts een stedentrip is, als je Wenen bezoekt op doorreis dan is het natuurlijk een heel ander verhaal.  Mocht je toch met de auto gaan dan vind je op deze pagina veel handige tips en adviezen.

Met de auto naar Wenen

Met de auto naar Wenen

Eigenlijk is het heel simpel, zodra je in Duitsland bent blijf je eigenlijk maar één snelweg volgen, tot de Oostenrijkse grens dan wordt het even opletten om vervolgens weer door te rijden richting Wenen. In Oostenrijk heb je wel een vignet nodig om op de Autobaan te mogen rijden. Deze vignetten zijn er in diverse varianten. De 10 dagen vignetten bieden voor de meeste reizigers genoeg ruimte.  Een Autobaanvignet voor Oostenrijk kun je vooraf bij de ANWB kopen, maar ook langs de autobaan bij de diverse tankstations voor de Oostenrijkse grens bieden vignetten aan.

Routebeschrijving vanaf Utrecht:  
Volg de A12  richting Duitsland/Grensovergang Zevenaar – Op de A3 richting Düsseldorf/Keulen  en verder volg je Frankfurt – Würzburg – Nürnberg – Regensburg – Passau – Grensovergang Oostenrijk – Daar volg je de A25 richting Wien en vervolgens blijf je de borden Wien volgen en rijdt je via de A1 Wenen binnen.

1100 km vanaf Utrecht

Dat is de afstand naar Wenen, en dan heb ik het nog naar beneden afgerond. Ondanks dat je op grote delen van de autobaan in Duitsland nog flink kunt door rijden kun je dus rekening houden met bijna 11 uur rijden zonder stops om te tanken en even te eten/ontspannen.

Ik raad je dan ook aan om onderweg een hotelletje te boeken en te overnachten en de volgende ochtend weer fris en fruitig te vertrekken naar Wenen. Langs de autobaan A3 heb ik diverse favoriete hotelletjes waar ik (als ik met de auto) ga overnacht. Deze hotels boek ik drukke periodes altijd even van tevoren en anders bel ik onderweg even op. Om te vragen of er nog een kamertje vrij is.

Onze favoriete hotels onderweg naar Wenen met de auto

De onderstaande hotels hebben we de afgelopen jaren bezocht om te overnachten tijdens onze reizen naar Wenen en Oostenrijk. Alle hotels hebben gratis voorzieningen om te parkeren en bieden voldoende voorzieningen om goed te slapen en te ontbijten. Alle hotels hebben ook een eigen restaurant waar je een goede stevige maaltijd kunt bestellen zodat je de volgende dag opgeladen verder kunt reizen.

  • Hotel Brunnenhof – Weibersbrunn – 450 km van Utrecht net na Frankfurt, goed hotel met groot restaurant. Dicht bij de snelweg.
  • Gasthaus Herderich – Schlüsselfeld op 600 km van Utrecht, Klein familiair hotel met een goed restaurant.
  • Hotel Strohofer – Geiselwind: op 575 km van Utrecht, groot hotel onderdeel van een grote truckstop en parkeerplaats. Niet de gezelligste plek.
  • Hotel & Gasthof Krone – Geiselwind – op 575 km van Utrecht, gezellig hotel, wel druk in het weekeind.

Parkeren in Wenen

Net als iedere grote stad is het parkeren in Wenen een probleem, de openbare garages in de stad weten goed dat er schaarste is en de prijzen zijn daarop aangepast. Parkeer je bij een hotel reken dan met een tarief tussen de € 18 à € 25 per dag voor een plek in de eigen parkeergarage van het hotel.

Buiten deze plekken zijn er ook parkeergarages in de stad, de tarieven zijn nogal wisselend. Van € 15 tot € 30 per dag. Vooral in de weekeinden is het erg druk in de gunstig gelegen parkeergarages en kan het lastig zijn om een plekje te vinden.

Park & Ride

Supervoordelig en erg handig parkeer je bij een Park & Ride. Rondom Wenen liggen 14 van deze parkeergarages. Voor een vaste dagprijs van € 4,10 kun je hier een dag parkeren, bij alle Park & Ride gelegenheden zijn perfect aansluitingen op het openbaar vervoer. De meeste Park & Rides zijn echt groot, er is altijd wel een plekje te vinden, een groot deel van de parkeergarages is bewaakt en hebben tijdens kantooruren ook toezicht in de vorm van bewakers rondlopen. Bij elke park & ride kun je kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. Meer informatie over de parkeerplekken kun je vinden op www.parken.at

Kijk voordat je een hotel in Wenen boekt of er een Pardk & Ride in de buurt is, parkeer kort bij het hotel. Geef je bagage af en parkeer vervolgens in de Park & Ride.

Parkeren op straat

Tsja, dat is echt typisch Wenen, bijna nergens in de stad vindt je parkeerautomaten en toch moet je overal betalen om te mogen parkeren.  Bij tabakskiosken, en sigaretten automaten kun je kaartjes kopen zoals hiernaast zijn afgebeeld. Per zone heb je een andere kleur, dus sta je in het centrum dan moet een rode kaart gebruiken, op deze kaartjes vul je d.m.v. kruisjes in het juiste vakjes voor tijd en minuten. Je mag de minuten altijd naar boven afronden.  Parkeren in een “kurzpark zone”  is maximale tijdsduur van 2 uur.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.