Met de auto naar Wenen

Naar Wenen met de auto is niet de ideale manier van reizen, helemaal niet als het slechts een stedentrip is, als je Wenen bezoekt op doorreis dan is het natuurlijk een heel ander verhaal.  Mocht je toch met de auto gaan dan vindt je op deze pagina veel handige tips en adviezen.

Met de auto naar Wenen

Snelweg naar WenenEigenlijk is het heel simpel, zodra je in Duitsland bent blijf je eigenlijk maar één snelweg volgen, tot de Oostenrijkse grens dan wordt het even opletten om vervolgens weer door te rijden richting Wenen. In Oostenrijk heb je wel een vignet nodig om op de Autobahn te mogen rijden. Deze vignetten zijn er in diverse varianten. De 10 dagen vignetten bieden voor de meeste reizigers genoeg ruimte.  Een Vignet kun je vooraf bij de ANWB kopen maar ook langs de autobahn bij de diverse tankstations voor de Oostenrijkse grens bieden vignetten (al dan niet met korting) aan.

Routebeschrijving vanaf Utrecht:  Volg de A12  richting Duitsland/Grensovergang Zevenaar – Op de A3 richting Düsseldorf/Keulen  en verder volg je Frankfurt – Würzburg – Nürnberg – Regensburg – Passau – Grensovergang Oostenrijk – Daar volg je de A25 richting Wien en vervolgens blijf je de borden Wien volgen en rijdt je via de A1 Wenen binnen.

1.100 km vanaf Utrecht

Dat is de afstand naar Wenen, en dan heb ik het nog naar beneden afgerond. Ondanks dat je op grote delen van de autobahn in Duitsland nog flink kunt doorgassen kun je dus rekening houden met ongeveer 11 uur rijden zonder stops om te tanken en even te eten/ontspannen. Ik raad je dan ook aan om onderweg een hotelletje te boeken en te overnachten en de volgende ochtend weer fris en fruitig te vertrekken naar Wenen. Langs  de autobahn A3 heb ik diverse favoriete hotelletjes waar ik (als ik met de auto) ga overnacht.  Deze hotels boek ik drukke periodes altijd even van te voren en anders bel ik onderweg even op, om te vragen of er nog een kamertje vrij is. Voor de reis de reis naar Oostenrijk met de auto heb je zoals gezegd wel een autobahn vignet nodig voor het gedeelte wat je in Oostenrijk rijdt. 

Parkeren in Wenen

Net als iedere grote stad is het parkeren in Wenen een probleem, de openbare garages in de stad weten goed dat er schaarste is en de prijzen zijn daarop aangepast. Parkeer je bij een hotel reken dan met een tarief tussen de €15 á €20 per dag voor een plek in de eigen parkeergarage van het hotel.
Buiten deze plekken zijn er ook parkeergarages in de stad, de tarieven zijn nogal wisselend, van €15 tot €30 per dag. vooral in de weekeinden is het erg druk in de gunstig gelegen parkeergarages en kan het lastig zijn om een plekje te vinden

Park & ride

parkeren-wenenSuper voordelig en erg handig parkeer je bij een park and ride. Rondom Wenen liggen 14 van deze parkeergarages. voor een vaste dagprijs tussen de 3,40 en 6,00 kun je hier een dag parkeren, bij alle Park en Ride gelegenheden zijn perfect aansluitingen op het openbaar vervoer. De meeste park & rides zijn echt groot, er is altijd wel een plekje te vinden, een groot deel van de parkeergarages is bewaakt en hebben tijdens kantooruren ook toezicht in de vorm van bewakers rondlopen. Bij elke park & ride kun je kaartjes kopen voor het openbaar vervoer.

Tip! Zoek voordat je vertrekt naar je hotel in Wenen of er een Park and ride gelegenheid in de buurt is, drop vervolgens je bagage bij het hotel (check ook alvast in) en parkeer vervolgens je auto op één van de P + R plaatsen en neem vervolgens het openbaar vervoer weer terug.

Parkeren op straat

parkscheineTsja, dat is echt typisch Wenen, bijna nergens in de stad vindt je parkeerautomaten en toch moet je overal betalen om te mogen parkeren.  Bij tabakskiosken, en sigaretten automaten kun je kaartjes kopen zoals hiernaast zijn afgebeeld. Per zone heb je een andere kleur, dus sta je in het centrum dan moet een rode kaart gebruiken, op deze kaartjes vul je d.m.v. kruisjes in het juiste vakjes voor tijd en minuten. Je mag de minuten altijd naar boven afronden.  Parkeren in een “kurzpark zone”  is maximale tijdsduur van 2 uur.

 

Autobahn vignet

Autobaan Vignet WenenNiet vergeten! Indien je in Oostenrijk over de autobahnen wil zoeven dan heb je een vignet nodig. Deze stickers koop je in Nederland (duur) bij de ANWB, online of onderweg voor de grens met Oostenrijk bij één van de tankstations.  Wacht niet tot het laatste tankstation, dat doet namelijk iedereen, wachttijden van een half uur zijn tijdens vakanties zeer gebruikelijk.

Vignetten kun je kopen in diverse varianten, de 10 daagse geeft je zoals het al zegt recht om 10 dagen over de Autobahnen in Oostenrijk te rijden, de overige vignetten zijn eigenlijk niet interessant. omdat je met deze 2 maanden of 12 maanden in Oostenrijk mag rondrijden.

Een 10 dagen vignet kost in 2018 € 9,00 voor een auto en € 5,20 voor een motorfiets.

Vignet Oostenrijk online bestellen

Bestel uw vignet voor Oostenrijk vóór vertrek om goed voorbereid op reis te gaan! Middels de reisplanner kunt u alle overige verplichte producten in één keer bestellen. U kunt betalen met iDeal, wel zo makkelijk!

Digitaal tol vignet

Een vignet kun je ook online kopen via de webshop van Asfinag. Je geeft je kenteken op en de reisperiode. Vervolgens betaal je met een creditcard of Paypal het digitale vignet.  Dit scheelt een boel gedoe. Geen geplak en gekrab meer.  LET OP!!  Het digitale vignet kun je niet lastminute kopen, je moet het minstens 18 dagen van te voren kopen in verband het het herroepingsrecht.  Mocht je toch haast hebben kies dan voor het vignet voor ondernemers. Zelfde prijs alleen vervalt het herroepingsrecht.

Vertrek je toch morgen naar Wenen en heb je nog snel een tolvignet nodig?  je digitale vignet voor Oostenrijk kun je dan hier kopen. Je ontvangt het vignet dan binnen één werkdag via de e-mail.

Verkeersregels

De Oostenrijkse verkeersregels wijken niet veel af van de Nederlandse regels, er zijn maar een paar uitzonderingen of kleine dingen die anders zijn.

  • de maximum snelheid op de autobahn is 130 km/h
  • indien boven de snelweg op de informatie borden IGL + een snelheid is aangegeven, dan is dat i.v.m. de luchtkwaliteit. een snelheidsovertreding wordt dan afgedaan als een milieu delict en deze zijn een stuk hoger dan een normale verkeersovertreding.
  • je mag een auto nooit warm laten draaien, het laten draaien van een motor van een stilstaande auto anders dan in een file of voor een verkeerslicht is strafbaar
  • verkeerslichten: zodra rood en oranje samen branden, is dit een signaal dat het licht snel op groen springt.  indien het groene verkeers licht begint te knipperen (4x) dan springt het verkeerslicht snel op rood en dien je rekening te houden met stoppen. Rijden door oranje is strafbaar.
  • Als er op de snelweg een file ontstaat wijkt de linkerbaan altijd uit naar links en de rechterbaan rijdt zo veel mogelijk rechts. Zo ontstaat een een zogenaamde Rettungsgasse voor de hulpverleningsvoertuigen.

Pin It on Pinterest

Share This