Oud en nieuw in Wenen

De jaarwisseling is voor de meeste van ons altijd wel een bijzondere dag. Waarom dan deze dag niet een keer in een andere stad vieren met een leuke stedentrip. Wenen is een stad waar Oud en nieuw echt nog ouderwets gevierd wordt. Een paar jaar geleden maakte ik het zelf mee hoe de inwoners samen met de toeristen van de laatste dag van het jaar een magisch feestje maken.

Bij een stedentrip naar Wenen denk je natuurlijk al snel aan de prachtige hoofdstad van de Habsburgers. Het prachtige Schloss Schönbrunn, de Fiakers (koetsen), de lekkerste taarten en de fijnste koffiespecialiteiten. De betoverende oude binnenstad die ook tijdens Oud en Nieuw nog helemaal in de kerstsfeer is. Voor ik het vergeet te zeggen, Oud en Nieuw noemt men in Wenen Silvester.

Op traditionele wijze wordt oud en nieuw gevierd

In Wenen hecht men nog veel waarde aan oude tradities, en het is dan ook niet verwonderlijk dat oud en nieuw hier ook nog op traditionele wijze gevierd wordt. Vergeet niet dat praktisch de hele wereld op de eerste dag van het nieuwe jaar wakker wordt met de magische klanken van de Wiener Philamoniker tijdens het Neujahrskonzert.

Op deze pagina heb ik zoveel mogelijk tips verzameld voor een prachtig en leuk oud en nieuw feest in Wenen. Kom hier gerust vaker terug want deze pagina wordt het hele jaar door voorzien van updates.

Hoe vier je oud en nieuw in Wenen

Rond de 400.000 bezoekers vieren in de binnenstad van Wenen de jaarwisseling. Om dit allemaal goed te verspreiden is er 32 jaar geleden een hartstikke leuk evenement georganiseerd. Het Silvesterpfad slingert door het centrum van Wenen en verspreid de vele mensen over de diverse pleinen en evenementenlocaties.

Het Silvesterpfad is ieder jaar opnieuw één van de grote highlights in de stad. Vorig jaar vierde het Silvesterpafd zelfs haar 31ste verjaardag. Het pad is een uitgezette route door de oud binnenstad van Wenen en op diverse plekken zijn podia opgebouwd waar gedurende 12 uur (van 14 uur tot 2 uur ’s nachts) live muziek en entertainment te zien is.

Dat bestaat uit muzikanten, toneel, en (bekende) Dj’s, daarnaast zijn er rond het pad meer dan 60 gastronomen aanwezig om ervoor te zorgen dat je niet hongerig en dorstig wordt. Je maakt kennis met de typische Oostenrijkse gerechten en drankjes. Denk aan Punsch (Glühwein) lekkere gebakken aardappels met spek, Sacherwürstel, en natuurlijk mag Kaiserschmarrn niet ontbreken.

Op diverse plekken langs het Silvesterpafd kun je een spoedcursus walsen doen. Zodat je klokslag 12 uur klaar bent voor je eerste wals van het jaar. Echt een traditie in Oostenrijk.

Het silvesterpafd begint bij het Rathausplatz en slingert door de Freyburg, via platz am Hof door naar de Graben.

Ieder plein heeft een muzikaal thema. Het Rathausplatz is de plek voor een gezellige Hitparty met muziek van aller tijden. Verder treden er muzikanten op en zorgen DJ’s voor de muzikale klanken. Freyung is tussen 14 en 18 uur het domein voor de kinderen met de Okidoki Kinder Silvesterparty. Daarna komen de liefhebbers van Schlager en Austropop aan hun trekken. Am Hof is de place to be voor de liefhebbers van Soul, R&B; en funk. De Graben is tijdens het Silvesterpfad omgedoopt tot grootste balzaal van Wenen. De enorm grote magische kroonluchters geven deze prachtige winkelstraat de charme en flair van een balzaal. Het plein voor de Stephansdom is ingericht voor een gezellige Big Band en het Wiener Salon Ensemble. Samen met de inwoners van Wenen wordt hier getoast op het nieuwe jaar.

Om 12 uur is het tijd voor de eerste wals van het nieuwe jaar.

De klokslag om 12 uur is ook het teken voor het mooie vuurwerk. Tijdens oud en nieuw in Wenen mag dat net als in Nederland gewoon door iedereen worden afgestoken. Mijn ervaring is dat het in De stad minder knalt en dat er voornamelijk mooie vuurpijlen worden afgestoken.

Natuurlijk wordt er wel wat geknald en is enige voorzichtigheid wel geboden. In de smalle straatjes van de oude binnenstad kan het erg hard overkomen. Let dus goed op je oren. Een grote vuurwerkshow wordt ieder jaar bij het Prater afgestoken.

Feestelijk en elegant – Het Kaiserball in de Hofburg

Pompeus, decadent en vooral bijzonder om te zien is het grootse bal bij de Hofburg, de gelukkige bezitters van een ticket kunnen hier genieten van een galabanket van het hoogste niveau voordat het spektakel wordt geopend door de prachtige balletvoorstelling. Wie dit onvergetelijke galafeest wil meemaken moet wel een goed gevulde portemonnee meenemen. Een Grandticket inclusief het culinair hoogwaardige viergangendiner met een selectie van de beste Oostenrijkse wijnen en natuurlijk de kelners in de traditionele frak kosten slechts € 720 per persoon. Iets minder decadent kan ook, een Star ticket gaat weg voor € 215 je mag dan aanschuiven bij het buffet.

Zorg er wel voor dat je kleding gala is. Voor een perfecte bal avond in de Hofburg ligt de lat namelijk hoog. Hier schrijft men etiquette en dresscode namelijk met hoofdletters en wie niet aan de voorschriften voldoet mag bij de voordeur meegenieten van het feestje binnen.

Feest van herkenning

Oud en nieuw is in Oostenrijk en vooral in Wenen echt een feest van herkenning. Het bovengenoemde Kaiserball, de operavoorstelling Die Fledermaus van Johan Strauß in de Wiener Staatsoper, en het Silvestergala in het Rathaus zijn niet weg te denken. Helaas zijn deze drie feestjes niet weggelegd voor iedereen. De prijzen worden mede door het bijzondere karakter van de silvesternacht behoorlijk opgedreven. De concerten en opvoeringen langs het silvesterpfad zijn gratis en bieden in principe genoeg vertier gedurende de avond en nacht.

Party’s en dansfeestjes

Wie liever wil dansen in een club tijdens oud en nieuw in Wenen kan in heel Wenen terecht bij diverse clubs. Een handig overzicht met de party’s wordt dagelijks door de VV van Wenen bijgewerkt en kun je vinden op de informatieve pagina van het Weens verkeersbureau.

Hotels en accommodatie tijdens de Silvester Nacht in Wenen

Wenen is tijdens de decembermaand druk, veel mensen zijn vrij en willen de stad graag tijdens deze feestmand zien. Dus het is verstandig om je hotel of accommodatie vroeg te boeken. Helaas liggen de prijzen voor een hotelkamer in de decembermaand een stuk hoger dan normaal gesproken.

Blijf deze pagina volgen voor meer updates, gedurende het hele jaar wordt deze pagina namelijk regelmatig voorzien van updates.

Ik wil deze pagina in ieder geval persoonlijk afsluiten en je en je naasten een heel voorspoedig nieuw jaar te wensen of zoals de Oostenrijkers het zeggen: “Ein guten Rutsch ins neue Jahr’.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.