Weense koffiehuizen

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder even te relaxen in één van de vele koffiehuizen die Wenen rijk is. Meer dan honderd koffiehuizen kent de stad.

Met een bezoek aan één van de Weense koffiehuizen maak je deel uit van iets bijzonders, namelijk de Wiener kaffeehauskultuur, een cultureel erfgoed die sinds 2011 is beschermd door de UNESCO. Anders dan in een normaal café kun je in een Weens koffiehuis een koffie bestellen en eigenlijk zolang als je wilt blijven zitten en je verdiepen in de vele tijdschriften of de (internationale) kranten die vaak aanwezig zijn.

Veel van de koffiehuizen in het centrum van Wenen zijn gericht op de toeristen, maar in de straatjes weg van de hoofdstraten en weg van de drukte kom je absoluut een echt authentiek kaffeehaus tegen. Vaak met de naam Kaffeehaus.

Wat is een Kaffeehaus

Een Café-Konditorei, of een Espresso-bar is per definitie geen Kaffeehaus, net zo min dat de Weense vestigingen van Starbucks zichzelf kunnen vergelijken met de kwaliteit en de charme van een Kaffeehaus.

Het drinken van koffie is in Wenen onderdeel van de cultuur, het is voor veel (oudere) inwoners een deel van het dagelijkse leven. De beroemde Amerikaanse koffieketen Starbucks past dan ook helemaal niet in dit beeld. Koffie drink je niet uit een kartonen beker met een hippe naam. Koffie drink je heet, vers en met de krant van vandaag voor je. Dat is de Weense koffiekultuur. 

Aanbod in de Weense koffiehuizen

Natuurlijk siert de dranken kaart in de Weense koffiehuizen voornamelijk met op koffie gebaseerde dranken, al dan niet versterkt met een scheutje alcohol. Bij koffie is iets zoets altijd lekker en deze is dan in de vorm van een taart, een koek of een strudel altijd aanwezig. Veel kaffeehauser in wenen bakken nog in de eigen “backstube” de lekkerste creaties.

De koffie wordt in de regel gewoon geserveerd. Helaas hebben de Weense obers een reputatie. Sta er zeker niet vreemd van te kijken dat je te maken hebt met een stukje arrogantie waar je u tegen zegt. Dat kun je altijd verrekenen in de fooi bij het afrekenen. Je kunt dan trouwens ook nog wel een opmerking verwachten. Trek het je niet aan, het is een spel.

Sacher torte

In Wenen kun je niet om de befaamde Sacher Torte heen, ieder Kaffeehaus heeft deze machtige en zoete chocolade taart op de menukaart staan. De Sachter Torte bestaat uit een massa van chocoladecake, met een vulling van abrikozenjam, de bovenkant van de taart wordt afgewerkt met een glazuur gemaakt uit veel suiker en wederom chocola.

Traditie getrouw eet je de Sacher-torte met een toef slagroom, welke in Oostenrijk trouwens altijd ongezoet is en met een Sacher melange, een “Verlängerter” met melkschuim en een toefje slagroom.

Sacher of Demel?

Weense koffiehuizen

Wie de lekkerste Sacher Tote maakt kan ik niet voor je beslissen, ik eet ze regelmatig bij zowel Sacher als bij Demel (Kohlmarkt 14) en elke keer weer twijfel ik. De entourage bij “hofzuckerbackerei Demel” spreekt mij meer aan dan bij Sacher. Vooral het doorkijkje in de Konditorei is erg leuk.

Voor een plekje bij Sacher moet je wel geduld hebben, vooral in het weekeind is de rij lang en kan de wachttijd makkelijk oplopen tot meer dan een uur. Je krijgt dan gelijk een kijkje in de luxe van hotel Sacher (Philhamonikergasse) Je moet er dus wat voor over hebben om de Weense Koffiehuizen te bezoeken.

Café Central

Het staat ondertussen in iedere reisgids over Wenen (net als deze website) en een bezoek aan Café Central schijnt onderdeel te zijn van de bezienswaardigheden in Wenen. Het Café ligt in het centrum van Wenen aan de Herengasse en is één van de traditionele koffiehuizen van Wenen. Het werd in de 19de eeuw geopend en was toen de plek voor iedereen die zich maar een beetje slimmer vond dan de rest van de mensheid. Sigmund Freud was bijvoorbeeld een stamgast van Café Central.

Wil je Café Central bezoeken kom dan zo vroeg mogelijk. Een tafeltje reserveren is niet mogelijk en rond 11 uur in de ochtend staat er voor de deur al een lange rij toeristen die zich aangetrokken voelen tot de geschiedenis van dit monument uit het lijstje met Weense Koffiehuizen.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.