Weense Koffiehuizen

Weense Koffiehuizen

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder even te relaxen in één van de vele koffiehuizen die Wenen rijk is. Meer dan honderd koffiehuizen kent de stad.

Koffiehuis in WenenMet een bezoek aan een Weens koffiehuis maak je deel uit van iets bijzonders, namelijk de Wiener kaffeehauskultuur, een cultureel erfgoed welke sinds 2011 is beschermd door de Unesco.

anders dan in een normaal cafe kun je in een koffie huis een koffie bestellen en eigenlijk zolang als je wilt blijven zitten en je verdiepen in de vele tijdschriften of kranten die vaak aanwezig zijn.

Veel van de koffiehuizen in het centrum van Wenen zijn gericht op de toeristen maar in de straatjes weg van de hoofdstraten en weg van de drukte kom je absoluut een echt authentiek kaffeehaus tegen,  Vaak met de naam Kaffeehaus  een Café-Konditorei, of een Espresso-bar is per definitie geen Kaffeehaus, net zo min dat de Weense vestigingen van Starbucks zich zelf  kunnen vergelijken met de kwaliteit en de charme van een Kaffeehaus.

Aanbod in een Weens koffiehuis

Natuurlijk siert de dranken kaart voornamelijk met op koffie gebaseerde dranken, al dan niet versterkt met een scheutje alcohol.  Bij koffie is iets zoets altijd lekker en deze is dan in de vorm van een taart, een koek of een strudel altijd aanwezig. Veel kaffeehauser in wenen bakken nog in de eigen backstube de lekkerste creaties.

Sacher torte

Sacher torte in WenenIn Wenen kun je niet om de befaamde Sacher torte heen, ieder Kaffeehaus heeft deze machtige en zoete chocolade taart op de menukaart staan. De Sachter torte  bestaat uit een massa van chocolade, met een vulling van abrikozenjam,  de bovenkant van de taart wordt afgewerkt met een glazuur gemaakt uit veel suiker en wederom chocola.

Traditie getrouw eet je de Sacher-torte met een toef slagroom, welke in Oostenrijk trouwens altijd ongezoet is en met een Sacher melange, een “verlängerter” met melkschuim en een toefje slagroom.

Sacher of Demel?

Wie de lekkerste Sachertorte maakt kan ik niet voor je beslissen, ik eet ze regelmatig bij zowel Sacher als bij Demel (Kohlmarkt 14) en elke keer weer twijfel ik.  De entourage bij “hofzuckerbackerei Demel”  spreekt mij meer aan dan bij Sacher. Vooral het doorkijkje in de Konditorei is erg leuk.

Voor een plekje bij Sacher moet je wel geduld hebben vooral in de weekenden is het in de rij staan, je krijgt dan gelijk een kijkje in de luxe van hotel Sacher (Philhamonikergasse)

foto © Franz Jachim

Pin It on Pinterest

Share This