Kaffeehauser in Wenen - De Weense koffiecultuur

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ background_color=”#f0f8ff” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”125519″ saved_tabs=”all”][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Een Kaffeehaus bezoeken in Wenen

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder even te relaxen in één van de vele koffiehuizen die Wenen rijk is. Meer dan honderd koffiehuizen kent de stad.

Met een bezoek aan één van de Weense koffiehuizen maak je deel uit van iets bijzonders, namelijk de Wiener kaffeehauskultuur, een cultureel erfgoed welke sinds 2011 is beschermd door de Unesco. Anders dan in een normaal café kun je in een Weens koffiehuis een koffie bestellen en eigenlijk zolang als je wilt blijven zitten en je verdiepen in de vele tijdschriften of de (internationale) kranten die vaak aanwezig zijn.

Veel van de koffiehuizen in het centrum van Wenen zijn gericht op de toeristen maar in de straatjes weg van de hoofdstraten en weg van de drukte kom je absoluut een echt authentiek kaffeehaus tegen, Vaak met de naam Kaffeehaus. Een Café-Konditorei, of een Espresso-bar is per definitie geen Kaffeehaus, net zo min dat de Weense vestigingen van Starbucks zich zelf kunnen vergelijken met de kwaliteit en de charme van een Kaffeehaus.

p

Neem de tijd om Wenen te ontdekken

Het drinken van koffie is in Wenen onderdeel van de cultuur, het is voor veel (oudere) inwoners een deel van het dagelijkse leven. De beroemde Amerikaanse koffieketen starbucks past dan ook helemaal niet in dit beeld. Koffie drink je niet uit een kartonen beker met een hippe naam. Koffie drink je heet, vers en met de krant van vandaag voor je. Dat is de Weense koffiekultuur. 

 

Aanbod in de Weense koffiehuizen

Natuurlijk siert de dranken kaart voornamelijk met op koffie gebaseerde dranken, al dan niet versterkt met een scheutje alcohol. Bij koffie is iets zoets altijd lekker en deze is dan in de vorm van een taart, een koek of een strudel altijd aanwezig. Veel kaffeehauser in wenen bakken nog in de eigen backstube de lekkerste creatie.

De koffie wordt in de regel gewoon geserveerd. Helaas hebben de Weense obers een reputatie. Sta er zeker niet vreemd van te kijken dat je te maken hebt met een stukje arogantie waar je u tegen zegt. Dat kun je altijd verekenen in de fooi bij het afrekenen.

Sacher torte

Sacher torte in Wenen

In Wenen kun je niet om de befaamde Sacher torte heen, ieder Kaffeehaus heeft deze machtige en zoete chocolade taart op de menukaart staan. De Sachter torte bestaat uit een massa van chocolade, met een vulling van abrikozenjam, de bovenkant van de taart wordt afgewerkt met een glazuur gemaakt uit veel suiker en wederom chocola. Traditie getrouw eet je de Sacher-torte met een toef slagroom, welke in Oostenrijk trouwens altijd ongezoet is en met een Sacher melange, een “verlängerter” met melkschuim en een toefje slagroom.

Sacher of Demel?

weense koffiehuizen

Wie de lekkerste Sachertorte maakt kan ik niet voor je beslissen, ik eet ze regelmatig bij zowel Sacher als bij Demel (Kohlmarkt 14) en elke keer weer twijfel ik. De entourage bij “hofzuckerbackerei Demel” spreekt mij meer aan dan bij Sacher. Vooral het doorkijkje in de Konditorei is erg leuk. Voor een plekje bij Sacher moet je wel geduld hebben vooral in de weekenden is het in de rij staan en kan de wachttijd makkelijk oplopen tot meer dan een uur. Je krijgt dan gelijk een kijkje in de luxe van hotel Sacher (Philhamonikergasse)

Met TUI naar Wenen

Tui vakanties DuitslandStedentrip Wenen met TUI

Het grootste reisbureau van Nederland kent een heel mooi aanbod aan reizen naar de Oostenrijkse Hoofdstad Wenen. Bekijk en boek de pakketten met een Hotel + viegticket en profiteer van de hoge kortingen bij TUI vakanties.

Overnachten in Wenen?

Prater reuzenrad Wenen

Zoek je een hotel in Wenen? Kies uit de meer dan 500 hotels in de stad.

Overnachten in Wenen?

Prater reuzenrad Wenen

Zoek je een hotel in Wenen? Kies uit de meer dan 500 hotels in de stad.

Pin It on Pinterest

Share This