Het Museums Quartier in Wenen (MQ)

Het Museums Quartier (MQ) werd in 2001 met tromgeroffel en fanfare geopend. Logisch want deze unieke plek in Wenen is een verzamelplaats geworden voor de Moderne kunst in Europa. De architectuur van het MQ is alleen al bijzonder te noemen. Het contrast van de historische stallen uit 1725 tekent mooi af tegen de moderne kubussen.

Bijzondere architectuur

Eenmaal door de poorten van de stallen kom je uit op een groot en mooi ingericht binnenplein. Aan dit plein vindt je de toegang tot de twee overige musea, het Leopold Museum en het MUMOK.

Het hoofdgebouw van het MQ werd in 1725 gebouwd, als stallen voor het keizerlijke hof. Na de Eerste Wereldoorlog en de ontvlechting van de Oostenrijk-Hongaarse monarchie in 1921 kreeg het gebouw een andere bestemming en diende het als Messepalast. Een complex voor tentoonstellingen en beurzen.

Wat is het Museums Quartier

Museum Quartier Wenen

In 1998 werd begonnen met de ombouw tot MuseumQuartier, een groot kunst en cultureel verzamelgebouw naar een voorbeeld van het beroemde Centre Georges Pompidou in Parijs.

In 2001 opende de eerste fase van het imposante bouwplan haar deuren voor het publiek, zes maanden later werden ook de overige gebouwen opengesteld. De moderne architectuur sluit naadloos aan bij het imposante barokke stallen uit 1725.

Het MuseumQuartier draait natuurlijk om de diverse musea die zijn gevestigd rondom het Haupthof. Natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd. Er zijn diverse leuke hippe restaurants en dito museumcafés te vinden verspreid over het terrein. Voor de beste indruk van het mega kunstcomplex kun je een handig overzicht krijgen bij het bezoekerscentrum. Hier krijg je ook gelijk een goed overzicht van de tijdelijke exposities in de vele musea rondom het MQ.

Het MUMOK

MUMOK is de afkorting voor Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, het is het museum voor moderne hedendaagse kunst in Oostenrijk. Het imposante gebouw met een gitzwarte gevel van basaltblokken heeft diverse wisselende collecties waaronder een afdeling aan Wiener Aktionismus. Een stroming uit de jaren 60 waarbij popart en Nouveau Realisme bij elkaar komen.

Vienna city card

Ben je langer dan 48 uur in Wenen en ben je van plan om veel te bezichtigen? Dan loont de Viennacard zich, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gebruikmaken van bijna alle bussen, treinen, u-bahnen en trams binnen de zone 100 van de stad Wenen. Niet alleen kun je dus overal naar toe, je krijgt er ook nog eens een boekje met heel veel kortingsbonnen voor andere andere Schloss Schönbrunn en nog veel meer attracties.  De Vienna city card 48 uur kost € 25 en de 72 uur variant komt op € 29,00. Je kunt de Viennacard online bestellen en makkelijk met iDEAL betalen.

Bij aankomst stempel je de Viennacard éénmaal af en je kunt daarna onbeperkt gebruikmaken van al het openbaar vervoer in Wenen.

Leopold Museum

Museums Quartier Leopold museum

In de witte kubus op het MQ vind je het Leopold museum. Misschien wel het belangrijkste museum van het Museums Quartier. Het Leopold museum bestaat uit de verzameling kunstwerken van Rudolf en Elisabeth Leopold, en bevat voornamelijk indrukwekkende kunstwerken uit de 18de en 20ste eeuw. Het museum beschikt over meer dan 250 werken van Egon Schiele, en een verzameling werken van de bekende Oostenrijkse Schilder Gustav Klimt.

Zoom Kindermuseum

Museum Quartier zoom kinder museum

Een leuk hands-on museum voor kinderen, alle zintuigen worden hier gebruikt, er zijn diverse wisselende voorstellingen voor diverse leeftijdscategorieën. Helaas zijn de meeste voorstellingen in het Duits. Meer informatie en openingstijden op Kindermuseum.at

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.