Musea in Wenen

Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of een nieuwsgierige reiziger een bezoek aan één van de vele musea in Wenen is eigenlijk wel een must om te doen.

Wenen, de historische hoofdstad van Oostenrijk, is een stad doordrenkt van kunst, geschiedenis en verfijning. Met zijn rijke keizerlijke erfgoed en bloeiende kunstscene biedt Wenen een overvloed aan musea die elk een unieke kijk bieden op de creatieve geest van de mensheid. Van meesterwerken van de renaissance tot uitgesproken moderne kunst. Van Het leven van Sisi tot de graftombes van de keizerlijke familie en van een spannend technisch museum tot één van de mooiste bibliotheken van Europa. Wenen heeft je veel te bieden.

Hieronder tref je een handig overzicht aan van de populairste musea in Wenen, bij een groot aantal van de musea kun je de kaarten ook al online reserveren.

1. Albertina

Het Kunstmuseum Albertina in het centrum van Wenen is gevestigd in een indrukwekkend paleis dat werd gebouwd door Hertog Albert van Saksen-Teschen, een schoonzoon van Keizerin Maria Theresia. Het grootste woonpaleis van de Habsburgse dynastie dat op zichzelf al de moeite waard is om te zien, herbergt vandaag de dag de grootste en waardevolste grafische collectie ter wereld.

Werken van internationaal erkende kunstenaars, waaronder Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Monet, Degas, Cézanne, Picasso en Klimt, kunnen hier bewonderd worden. Bovendien kunt je enkele van de prachtige kamers van de Habsburgers bekijken.

2. Belvedere

Belvedere

Het majestueuze barokkasteel Belvedere is de voormalige zomerresidentie van de Oostenrijkse veldheer Prins Eugenius van Savoye. Het bestaat uit twee aparte kastelen, het Onderste Belvedere en het Bovenste Belvedere, die verbonden zijn door een gemeenschappelijke tuin.

In het Bovenste Belvedere bevindt zich een galerie voor kunst uit de 19e en 20e eeuw met werken van beroemde kunstenaars, waaronder Vincent van Gogh en Claude Monet, evenals ’s werelds grootste Klimt-collectie, inclusief het beroemde schilderij “De Kus”.

In het Onderste Belvedere kunnen in het Barokmuseum exposities van schilderijen en grafiek uit de 17e tot 18e eeuw bewonderd worden. Het museum voor middeleeuwse kunst bevindt zich in de Oranjerie. Het kasteelensemble wordt aangevuld door Belvedere 21, waar hedendaagse kunst van verschillende genres wordt gepresenteerd.

3. MuseumsQuartier

museumsquartier

Het MuseumsQuartier kortweg MQ genoemd, is met meer dan 20 musea, projecten en initiatieven het culturele centrum van Wenen. Deze immense museumwijk is gevestigd in de voormalige keizerlijke stallen en herbergt talloze kunst- en museumjuwelen van de keizerlijke stad.

Tot de populairste musea in MQ behoren het Leopold Museum, de Kunsthalle, het Museum Moderner Kunst (MUMOK) en het ZOOM Kindermuseum.

4. Leopold museum

Leopold museum

Het Leopold Museum in het MuseumsQuartier is de thuisbasis van een van de uitgebreidste collecties moderne kunst in Oostenrijk. Het herbergt onder andere werken van Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Richard Gerstl. Het museum is vernoemd naar het echtpaar Elisabeth en Rudolf Leopold dat in meer dan 50 jaar tijd de 5000 kunstwerken, waaronder ’s werelds grootste Egon Schiele-collectie, heeft verzameld.

5. Kunsthistorisches Museum

Kunsthistorisches Museum Wenen

Het Kunsthistorisch Museum presenteert een van de grootste kunstcollecties ter wereld. Het werd in 1891 gebouwd voor de rijke verzamelingen van de Habsburgse monarchie. Tot de hoogtepunten behoort ’s werelds grootste collectie werken van Bruegel en kunstwerken van “Oude Meesters” zoals Rembrandt, Michelangelo, Caravaggio en van Gogh. Passend hierbij maakt ook het prachtige interieur van het gebouw indruk met zijn weelderig gedecoreerde kamers, koepels en neoklassieke trappen.

Vienna city card

Ben je langer dan 48 uur in Wenen en ben je van plan om veel te bezichtigen? Dan loont de Viennacard zich, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gebruikmaken van bijna alle bussen, treinen, u-bahnen en trams binnen de zone 100 van de stad Wenen. Niet alleen kun je dus overal naar toe, je krijgt er ook nog eens een boekje met heel veel kortingsbonnen voor andere andere Schloss Schönbrunn en nog veel meer attracties.  De Vienna city card 48 uur kost € 25 en de 72 uur variant komt op € 29,00. Je kunt de Viennacard online bestellen en makkelijk met iDEAL betalen.

Bij aankomst stempel je de Viennacard éénmaal af en je kunt daarna onbeperkt gebruikmaken van al het openbaar vervoer in Wenen.

6. Het Natuurhistorisches museum

Het Naturhistorisches Museum, tegenover het Kunsthistorisches Museum, herbergt een van de grootste natuurwetenschappelijke collecties van Europa. Het museum, oorspronkelijk gevestigd in de Hofburg, behoort tot de belangrijkste natuurhistorische musea wereldwijd. Het nieuwe gebouw werd gebouwd volgens de plannen van Gottfried en Carl Semper en werd geopend door Keizer Franz Joseph I in 1789.

Bezoekers kunnen vandaag de dag in 39 tentoonstellingsruimtes meer dan 100.000 exposities bewonderen. Talrijke interactieve stations nodigen uit tot deelname en ontdekking, wat het museum ook erg boeiend maakt voor kinderen. Sinds 2014 is een digitaal planetarium een van de belangrijkste attracties van het museum. Andere hoogtepunten zijn de zaal met dinosauriërs en het beeld van de Venus van Willendorf. Kinderen onder de 19 jaar hebben gratis toegang.

7. Dritte Mann Museum

in het 4e district, niet ver van de Wiener Naschmarkt, is een filmmuseum dat gewijd is aan de filmklassieker “The Third Man” (“Der dritte Mann” in het Duits). Ontelbare rekwisieten en originele objecten uit de in 1948 in Wenen opgenomen zwart-witfilm kunnen bewonderd worden in 14 kamers. De film gaat over de tijd na de tweede wereld oorlog toen Wenen werd opgegedeeld in 4 zones.

Onder de ongeveer 3000 originele tentoonstellingsstukken vallen ook foto’s, documenten en borden uit de bezettingstijd van Wenen, evenals uit de vooroorlogse en naoorlogse periode van Wenen. Themagerelateerde evenementen en speciale tentoonstellingen vullen het aanbod van het museum aan. Als aanvullend op het bezoek aan het museum kun je ook als extra de tour door het inmense gangenstelsel van het Weense riool bezoeken. Daarover lees je over op de website van de Dritte mann tour.

8. Technisches Museum

n het Technisch Museum krijg je een fascinerend inzicht in de wereld van de technologie. Met jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers behoort het tot één van de populairste musea van de stad. Dankzij interactieve stations kunnen zowel kinderen als volwassenen technische processen zelf uitproberen en daardoor beter begrijpen.

In 2001 werd het museum uitgebreid met de integratie van de Oostenrijkse Mediathek, die het staatsarchief voor geluidsopnames en video’s over cultuur- en contemporaine geschiedenis vertegenwoordigt. In het familievriendelijke museum is niet alleen de toegang voor jonge bezoekers gratis, maar het heeft ook een speelgedeelte voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud.

9. Het Kunst Haus Wien – Museum Hundertwasse

Museum Hundertwasser maakt vooral indruk met zijn buitengewone architectuur, gekenmerkt door onregelmatige vormen, groene ruimtes en levendige kleuren, evenals met geweldige tentoonstellingen.

De permanente tentoonstelling verdeeld over twee verdiepingen richt zich op de kunstenaar en visionair Friedrich Hundertwasser, die naast dit gebouw ook andere kenmerkende gebouwen in Wenen heeft ontworpen. Op de twee andere verdiepingen kunt u wisselende tentoonstellingen bewonderen met de nadruk op het medium fotografie.

10. De Hofburg

Musea in Wenen - De Hofburg


De prachtige Hofburg, daterend uit de 13e eeuw en gelegen in het hart van Wenen, is het grootste paleizencomplex ter wereld. Als voormalige residentie en machtscentrum van de Habsburgers getuigt het, zoals weinig andere gebouwen dat kunnen, van het keizerlijke verleden van de Donau-monarchie en wordt het daarom beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen.

Vandaag de dag herbergt het enorme paleizencomplex de ambtswoning van de Oostenrijkse bondspresident, een congrescentrum, de Nationale Bibliotheek, de Spaanse Rijschool en tal van musea, waaronder het Sisi Museum met de keizerlijke appartementen.

De Neue Burg huisvest het Weltmuseum Wien, het Ephesos Museum, de Hofjagd- und Rüstkammer, de verzameling oude muziekinstrumenten, de Papyrussammlung en het Papyrusmuseum Wien, evenals het Haus der Geschichte Österreichs (Huis van de Geschiedenis van Oostenrijk).

11. Kaiserappartements, Sisi Museum en de Zilverkamer

De Zilverkamer

De Keizerlijke Appartementen in de Weense Hofburg bieden bezoekers een kijkje in de privévertrekken van Keizer Franz Joseph I en zijn vrouw Elisabeth, ook wel bekend als Sisi. De eetzaal, de Zilverkamer en de Audiëntiezaal geven een indruk van het hofleven van de Habsburgers.

Sinds 2004 is het Sisi Museum toegevoegd, gewijd aan het leven van de geliefde keizerin Elisabeth. Te bezichtigen zijn persoonlijke voorwerpen zoals kleding, paraplu’s, waaiers en schoonheidsrecepten, om een beter beeld te krijgen van het echte leven van keizerin Sisi, die als een mythe de geschiedenis inging.

12. Keizerlijke Schatkamer

Met zijn waardevolle tentoonstellingsstukken behoort de Keizerlijke Schatkamer, die zowel kinderen als volwassenen imponeert, tot een van de belangrijkste collecties ter wereld. De schatkamer bevindt zich in de Schweizertrakt, het oudste deel van de Weense Hofburg. Alleen de ingang van de schatkamer door een meter dikke kluisdeur is al indrukwekkend genoeg.

Publiekstrekkers zijn de insignes en juwelen van het Heilige Roomse Rijk, zoals de Rijkskroon en de Heilige Lans. De kroon van Keizer Rudolf II die later de Oostenrijkse keizerskroon werd, evenals kostbare juwelen en de agaatbeker die gold als de legendarische Heilige Graal.

13. Het MUMOK

Het Mumok

Het Museum voor Moderne Kunst Stichting Ludwig Wenen (MumoK) is het grootste museum in zijn soort in Oostenrijk. Het bevindt zich op het terrein van het MuseumsQuartier en richt zich met zijn tentoonstellingen op moderne hedendaagse kunst. Onder andere werken van Andy Warhol, Pablo Picasso en Joseph Beuys worden tentoongesteld. Een bioscoop, een bibliotheek en wisselende tentoonstellingen vullen het aanbod van het museum aan.

14. Time travel Vienna

Time Trvel Vienna - een 5d bioscoop

Het is niet echt een museum, maar wel een unieke manier om de geschiedenis van Wenen op een leuke interactieve manier te leren kennen. de kinderen zullen hier nog lang over praten. Gelegen in de historische gewelven van het Michaelerklooster in het centrum van Wenen, is een waar hoogtepunt voor het hele gezin. Bezoekers kunnen hier terugreizen naar het verleden van Wenen.

Tijdens een virtuele reis van ongeveer 50 minuten kunnen bezoekers de indrukwekkende geschiedenis ervaren op acht verschillende stations. Hoogtepunten zijn onder andere een originele bunker uit de oorlogstijd, een 5D-bioscoop en de Virtual Reality Music Ride in de Walszaal.

Populaire tickets:

Zoom Kindermuseum

Zoom Kindermuseum in wenen

Het bekroonde kindermuseum ZOOM bevindt zich op het terrein van het MuseumsQuartier. Jonge bezoekers kunnen uitkijken naar spannende ervaringen, want ze mogen in de tentoonstellingsruimtes van het museum alles aanraken en met al hun zintuigen verkennen.

Vragen stellen is hier gewenst. In het kindermuseum zijn er ZOOM interactieve tentoonstellingen, het ZOOM Atelier voor artistieke activiteiten, het ZOOM Oceaan speelgebied en het ZOOM Trickfilm-laboratorium.

15. De National bibliotheek

Nationaal bibliotheek in Wenen

De Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in de Neue Burg is de grootste bibliotheek van Oostenrijk. De Bibliotheek werd opgericht door de Habsburgers onder de naam “Keizerlijke Hofbibliotheek”. Sinds 1920 heet ze de “Oostenrijkse Nationale Bibliotheek” en herbergt de bibliotheek in verschillende collecties meer dan 12 miljoen items.

Bijzonder opmerkelijk is de Prunksaal – een van de prachtigste bibliotheekzalen ter wereld. De ingang van de Prunksaal van de Nationale Bibliotheek bevindt zich op Josefplatz 1, niet in de Neue Burg op de Heldenplatz.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.