Het Nieuwjaarsconcert in Wenen (2024)

Tradities daar zijn ze gek op in Oostenrijk en dit is er ook eentje uit het boekje. Het Weense Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philarmoniker is een jaarlijks terugkerend spektakel waarmee iedereen eigenlijk op de eerste dag van het nieuwe jaar wel eens een keertje mee waker is geworden. De staat waarin je wakker bent geworden laat ik even in het midden.

Wat is het nieuwjaarsconcert?

Traditiegetrouw spelen de Wiener Philharmoniker op de eerste dag van het nieuwe jaar een concert. Het programma staat voornamelijk in het teken van lichte klassieke muziek en deze is voornamelijk van Oostenrijkse componisten zoals uit de Straus Dynastie en de werken van Wolfgang Amadeus Mozart.

Traditie getrouw worden er tijdens het nieuwjaarsconcert diverse walsen gespeeld en is de Radetzkymars van Johann Strauß één van de afsluitende werken van de Wiener Philamoniker.  Het Neujahrskonzert wordt jaarlijks door 50 miljoen mensen bekeken en in meer dan 90 landen live uitgezonden.

Het concert werd in 1939 voor het eerst gehouden, echter niet op de eerste dag van het jaar maar op de laatste dag van het jaar. Sinds 1941 staat het concert echter altijd op 1 januari op de agenda van de muzikanten.

Stedentrip Wenen

Bezoek Wenen, Een samengestelde reis met vliegtickets en een goed hotel voor een scherpe prijs.

  • Vliegen vanaf Amsterdam
  • Goede 3 of 4 sterren hotels in het centrum van Wenen
  • Veilig en snel online boeken

Kun je het Nieuwjaarsconcert ook live meemaken?

Alweer een jaartje of tien geleden stelde ik mijzelf deze vraag ook. Ik begon mijn zoektocht op internet en met behulp van mijn vrouw (een Oostenrijkse in hart en nieren) besloten we kaarten te bestellen voor het concert. De kaartverkoop wordt geregeld door de Musikverein. Dit is de organisatie achter het concertgebouw waar het concert wordt gehouden. Voordat je kaarten gaat reserveren is het handig om te weten dat het niet goedkoop is.

De staplaatsen achter in de zaal gaan weg voor € 35, maar of je dan wat meemaakt van wat er op de bühne gebeurt is een andere vraag. De eerste rijen (zitplaatsen) gaan weg voor bedragen rond de € 1200 Niet voor iedereen weggelegd dus. Tussen de staplaatsen en de eerste rang zitten nog heel wat categorieën. Ga uit van een gemiddelde van € 300,- per persoon voor een redelijke zitplek.Ik betaalde 10 jaar geleden iets van € 180,- voor een zitplek achter het orkest. Ik zat precies achter de harpist.

Lotingsysteem voor de kaarten

Hoe kom je aan kaarten voor het nieuwjaarsconcert in wenen

De kaarten worden door middel van loting toegekend. Om mee te loten kun je je vanaf 2 januari tot 28 februari inschrijven via de website van de Wiener Philamoniker. Je geeft bij het inschrijven aan wat je wilt uitgeven voor een kaart. Je kunt voor het concert op 1 januari slechts 2 kaarten per persoon bestellen. In maart word je dan geïnformeerd of je kaarten hebt “gewonnen”. Vervolgens heb je dan tot 31 maart om je kaarten met een creditcard te betalen. Vervolgens kun je de kaarten ophalen bij het kantoor van de Wiener Philamoniker in Wenen aan de Kärntenring 12. Neem je bevestiging en een legitimatiebewijs mee.

Tv-opnames

Wie naar het Neujahrskonzert gaat moet geen last hebben van cameravrees. Op praktisch iedere plek hangen grote Tv-camera’s en hangen kabels waarover de camera’s zweven. De Oostenrijkse ORF (de nationale omroep) spaart kosten noch moeite om het concert zo gedetailleerd mogelijk in beeld te brengen.

Bekende personen

Besef je ook dat je tussen veel bekende artiesten en politieke afgevaardigden zit. In 2018 werd bijvoorbeeld onze voormalige minister-president Mark Rutte door de Oostenrijkse Bondskanselier uitgenodigd om het concert samen te bezoeken.

Wat maak je mee tijdens het Nieuwjaarsconcert?

In principe alles wat je ook op tv ziet. Afhankelijk van het programma worden de ballet en wals optredens op een externe locatie gefilmd. De ene keer is dit live, de andere keer is dit reeds opgenomen. In principe maak je daar in de Musikverein weinig van mee. Tijdens de pauze zie op je op tv een promotiefilm over Oostenrijk. Op dat moment krijg je de gelegenheid om wat te drinken te halen. Verwacht geen koffie want het moet snel, snel en nog sneller. Dus water of een glas Sekt om nog een keer te toasten.

Dresscode

Ja, er is tijdens het nieuwjaarsconcert sprake van een dresscode, een net pak, en een nette lange avond- of galajurk wordt op prijs gesteld. Praktisch iedereen in de zaal ziet er netjes uit. Een spijkerbroek met een oud T-shirt of je slobbertrui is not done tijdens het concert. Een smoking is misschien wat over de top, maar het kan wel 😉

Het gebruik van de garderobe is verplicht, jassen en grote tassen mogen in verband met de veiligheid niet mee de Golden Saal in. Je mag je mobiel meenemen, maar zet deze UIT. Dit wordt tijdens het begin van het concert nog een paar keer gevraagd. De zaal hangt namelijk vol met tientallen zeer gevoelige microfoons om het geluid van het concert bij iedereen thuis op de tv te krijgen, maar ook voor de opname van de cd en de dvd van het concert.

Vroeg opstaan

Het valt niet mee op de eerste dag van het nieuwe jaar. Maar voor het concert moet je echt vroeg je nest uit, dus hou er tijdens je tocht en het feesten op het silvesterpfad een beetje rekening mee. Het concert zelf begint om 11:15, het is de bedoeling dat je dan op je plek zit.

Reken dus zeker 1 tot 1,5 uur extra. Het is verstandig om met een taxi naar de Golden Saal van de Muzikverein te reizen. Dan weet je zeker dat je op tijd komt. Tijdens de Silvesternacht in Wenen zijn veel straten en wegen afgesloten vanwege de festiviteiten. Ook het openbaar vervoer heeft een aangepaste dienstregeling op 1 januari.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.