Van het vliegveld Wenen naar de stad

indien je vliegt van Amsterdam of een ander luchthaven in Europa dan moet je vanaf het vliegveld in Wenen nog in het centrum van de stad zien te komen. De Luchthaven van Wenen ligt namelijk niet in Wenen maar op 18 kilometer van het centrum in het dorpje Schwechat. Hoe je van het vliegveld Wenen naar de stad kunt komen heb ik voor je uitgetest en ik heb geprobeerd al deze manieren hieronder te beschrijven.

Hoe kom je van het vliegveld Wenen naar de stad

Laten we beginnen met een tabel, met alles opties om vanaf het vliegveld zo snel mogelijk in de stad te komen. Ik heb in de tabel naast de opties ook de prijzen, de tijdsduur en het comfortniveau genoemd. Nu is dat laatste natuurlijk iets persoonlijks en je kunt ook wel zeggen dat het comfort gekoppeld is aan de prijs die de reis naar Wenen kost.

VervoersmiddelPrijsTijdComfort
Trein S7€ 4,4025 minuten⭐️⭐️⭐️lees verder
City Airport Train (CAT)€ 14,9016 minuten⭐️⭐️⭐️⭐️lees verder
Railjet (ÖBB)€ 4,4030 minuten⭐️⭐️⭐️⭐️Lees verder
Bus€ 9,5040 minuten⭐️⭐️⭐️lees verder
Taxi€ 40 – 7020 tot 60 minuten⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️lees verder

De trein/ Schnellbahn S7

De voordeligste optie en eigenlijk ook de allerbeste optie is de trein S7. Deze trein maakt deel uit van het normale openbaar-vervoer netwerk in Wenen en brengt je in ongeveer 40 minuten vanaf het vliegveld naar Wien Mitte of naar Wien Praterstern. Vandaar uit kun je overstappen op alle andere vormen van openbaar vervoer in de stad.

De treinen rijden iedere dag vanaf 04:19 tot 01:19 elke 30 minuten, tijdens de spits rijden sommige treinen zelfs vaker. Je kunt je reisplan bepalen op de handige website van de Oostenrijkse spoorwegen.

Tickets voor de S7 – trein naar de binnenstad van Wenen

Van het vliegveld Wenen naar de stad met de Schnellbahn S7

Je kunt de kaartjes voor de trein kopen bij alle automaten op het station, je hebt voor de reis kaartje nodig voor een enkele reis en een toeslag ticket voor het stukje buiten de stadsgrens naar de luchthaven. Dit kun je bij iedere automaat in één keer kopen. De kosten zijn voor dit ticket € 4,40

Beschik je nog over een geldige Vienna Ciity Card, dan heb je alleen het toeslagticket van € 2,00 nodig. Ook dat ticket kun je bij de automaat kopen.

LET OP! vergeet je tickets niet te stempelen voordat je instapt in de trein. Of kies bij de aankoop in de ticketautomaat dat het ticket gelijk bij aankoop geldig is.

Kinderen tot 6 jaar reizen gratis met de trein onder begeleiding van een betalende volwassene.

De City Airport Train

City Airport Train - Van het vliegveld Wenen naar de stad - De snelste manier

De gifgroene City Airport Train ook wel CAT genoemd. Rijdt zonder een tussenstop direct van de luchthaven naar de binnenstad. Daar doet de trein slechts 16 minuten over. Het is daarmee de snelste verbinding tussen het vliegveld en het centrum.

De CAT is een beetje een prestige project, de moderne en zeer comfortabele treinen zijn speciaal gebouwd voor reizigers van het vliegveld richting het centrum en vice versa. Dus genoeg plek voor je koffers, luxe zitplekken en last but not least. Bij het station Wien Mitte is een kleine Terminal ingericht met een luxe wachtruimte. Indien je vliegt met één van de maatschappijen die onder de Star Aliance vallen dan kun je bij bepaalde vluchten je bagage 24 uur voor vertrek al inchecken. (De laatste check-in mogelijkheid is 75 minuten voor vertrek)

Nog een voordeel is dat je na het inchecken van je bagage gelijk je boardingpass meekrijgt. Het is dus niet meer nodig om hiervoor op de luchthaven in de rij te staan.

Tickets voor de City Airport Train:

Ik laat mijn ongezouten mening in dit geval achterwege, de prijs voor een enkele reis van 16 minuten met de CAT kost maar liefst € 14,90. Je kunt ook een retour boeken, dan krijg een klein beetje korting want deze kost slechts € 24,90. Je kunt de kaartjes voor de CAT direct op het station kopen maar ook online via de website van Tiqets. Let op je kunt geen tickets in de trein kopen.

Kinderen tot 15 jaar reizen gratis mee met de CAT mits er een betalende volwassene meereist.

De Railjet van de ÖBB

Met de Railjet van de ÖBB van de luchthaven Wenen naar  het Hauptbahnhof in Wenen

Een derde optie om in de buurt van de stad te komen zijn de treinen van de ÖBB, dit zijn meestal de Railjets die vertrekken vanaf de luchthaven in Wenen. Deze opvallende rode treinen maken deel uit van het netwerkerk van hogesnelheidstreinen in Oostenrijk. De treinen die stoppen op de luchthaven komen uit Salzburg en rijden dan door zonder een tussenstop naar het Hauptbahnhof in Wenen.

De RAILJET treinen rijden in ongeveer 20 minuten van de luchthaven naar het centraal station van Wenen. De treinen zijn zeer comfortabel en hebben in de wagons speciale vakken voor grote koffers en tassen. Let wel goed op! De treinen hebben namelijk een mogelijkheid om te reserveren, boven iedere stoel hangt een display waarop je kunt zien of de stoel gereserveerd is voor een andere reiziger.

Zoals gezegd de treinen stoppen alleen op het Hauptbahnhof, vandaar kun je verder reizen met het openbaar vervoer van de Wiener Linien naar je plaats van bestemming. Het Weense Hauptbahnhof is trouwens kolossaal groot. Volg dus de borden naar de U-bahn of de S-bahn. Mocht je nog snel wat willen inkopen dan is goed om te weten dat het Wiener Hauptbahnhof rijkelijk is voorzien van winkels en restaurants. Er is zelfs een grote spar supermarkt die ook op zondag is geopend.

Tickets voor de ÖBB treinen:

Kaartjes voor de ÖBB treinen kun je op het vliegveld en op alle stations kopen bij opvallende rode automaten (let op het vliegveld op dat deze automaten direct naast de opvallend groene automaten van de CAT staan en deze zijn zo lomp groot uitgevoerd dat de ÖBB automaten niet opvallen.) Je kunt bij de automaten van de ÖBB betalen met cash, bankpassen en de meeste creditcards.

De Vienna Airport bus

Er rijdt ook een bus vanaf de luchthaven naar het stadscentrum van Wenen. Deze bus heeft drie verschillende lijnen en daarmee worden ook drie verschillende gebieden van het centrum bediend. Bepaal dus voordat je vertrekt waar je hotel of accommodatie is, zodat je de goede bus neemt. De bus is een goed alternatief voor de locaties die niet met één van de trein opties worden bediend. Reis je voor je werk bijvoorbeeld naar Wenen en is je locatie één van de belangrijke internationale organisaties in de omgeving van het Donauzentrum? Dan is de bus van het vliegveld Wenen naar de stad een goed alternatief.

Van het vliegveld Wenen naar de stad - met de VAL - de verschillende buslijnen door heel wenen

Buslijn VAL 1: – Flughafen – Wien Westbahnhof

Deze bus rijdt iedere 30 minuten en rijdt in ongeveer 40 minuten vanaf het vliegveld naar het Wien Westbahnhof. Deze bestemming is ideaal als je hotel in de buurt van de Mariahiferstrasse ligt of als je bijvoorbeeld op doorreis bent naar Salzburg met de Westbahn. Deze treinen van de ÖBB tegenhanger vertrekken namelijk alleen vanaf dit station.

LET OP! tussen 0:30 en 02:30 rijden de bussen iedere 60 minuten. Hou tijdens de spitstijden rekening met vertragingen. Ik raad je aan om altijd een bus eerder te nemen, zodat je op tijd bent op de luchthaven en een half uurtje extra hebt voor het geval dat de bus in de file staat.

Buslijn VAL 2: – Flughafen – Morzinplatz/Schwedenplatz

Van alle busverbindingen is de VAL 2 de snelste verbinding. De bus rijdt in ongeveer 20 minuten van de luchthaven naar het openbaar vervoersknooppunt Schwedenplatz wat echt aan de rand van het centrum is te vinden. Gebruik de VAL 2 als je hotel of accommodatie in het echte centrum van Wenen in de omgeving van de Stephansdom is te vinden.

De bus rijdt eigenlijk de hele nacht door. Alleen tussen 02.45 en 04.45 rijden er geen bussen. De VAL 2 rijdt iedere 30 minuten.

Hou ook hier tijdens de spitstijden rekening met vertragingen. Ik raad je aan om altijd een bus eerder te nemen, zodat je op tijd bent op de luchthaven en een half uurtje extra hebt voor het geval dat de bus in de file staat.

Buslijn VAL 3: – Flughafen – Donauzentrum

De VAL 3 is een uitstekende verbinding als je in de omgeving van het Donauzentrum moet zijn. Deze bus stopt onder andere bij het Austria Center. Vandaar uit kom je snel en makkelijk bij de kantoren van de UNO, IAEA (international Atomic Energy Agency), de Verenigde Naties, (UN) en nog veel meer internationale organisaties.

Verder stopt de VAL 3 ook bij diverse hotels in de buurt van dit toch wel belangrijke politieke centrum.

Dienstregeling van de bussen

Omdat de dienstregeling van alle bussen regelmatig wordt aangepast en we dat op onze site niet kunnen bijhouden kun je voor de actuele vertrek- en aankomsttijden het beste kijken op de website van de Vienna Airport Lines.

Tickets voor de Vienna Airport Lines bussen:

De tickets voor de bus zijn te koop bij de chauffeur en online via de website van de Vienna Airportlines. De bussen vertrekken vanaf het busstation dat kun je vinden tegenover de aankomsthal. De prijzen heb ik hieronder in een handige tabel gezet:

Enkele ReisRetour
Volwassenen€ 9,50€ 16,00
Met Vienna City Card/ÖBB Vorteilscard€ 8,50€ 15,00
Kinderen onder 6 jaarGratisGratis
Kinderen en jongeren (6-14 jaar)€ 5,00€ 9,50

Tickets verkrijgbaar:

  • Online: www.viennaairportlines.at
  • Direct bij de buschauffeur (contante betaling)
  • Ticketautomaten van Vienna Airport Lines op:
  • Luchthaven van Wenen
  • Wien Westbahnhof

Indien je beschikt over één van de onderstaande kortingskaarten dan is de reis inclusief:

  • Vienna City Card + Airport Transfer
  • Vienna City Card + Airport Transfer + Hop-On Hop-Off

Taxi

Met de Taxi van en naar het vliegveld in Wenen.

Je zou denken dat van alle opties om van het vliegveld in de stad te komen is de Taxi de minst voordelige is. Daar vergis je misschien in als je met meer personen onderweg bent. Je kunt namelijk je taxi voor vertrek reserveren. De taxichauffeur houdt dan de aankomsttijd in de gaten en wacht op je bij de aankomst terminal. Hij of zij neemt je koffers over en 20 minuten later sta je bij je hotel of accommodatie in de stad. De kosten voor een enkele reis met een gereserveerde taxi liggen tussen de 40 en 70 euro.

Reis je met meer dan 2 personen dan is de Taxi in Wenen een goed alternatief voor de bus en de CAT trein. Bovendien hoef je met een taxi niet te slepen met je bagage in het openbaar vervoer. Een taxi zet je namelijk voor de deur van de accommodatie af. Persoonlijk kies ik graag voor een taxi als ik wat later in de avond aankom in Wenen. Het is een snelle oplossing en ik wil eigenlijk zonder veel poespas op mijn bestemming aankomen.

Reis je met de taxi vanuit de stad weer terug naar de luchthaven, bestel je taxi dan van tevoren. Een taxi die je namelijk op straat aanhoudt, mag een bedrag van 20 euro extra rekenen, omdat niet alle taxi’s passagiers mogen ophalen op de luchthaven. Deze 20 euro is dan voor de lege rit terug naar de stad.

Waar zijn de taxistandplaatsen op de luchthaven van Wenen

De taxistandplaatsen zijn voor de aankomsthal te vinden, deze zijn goed aangeven met borden in de terminals. Het is gebruikelijk dat je de eerste taxi in de rij neemt.

LET OP! Neem alleen een officiële Taxi, deze kun je in wenen herkennen door de letters TX op het kenteken. Accepteer geen taxi die wordt aangeboden in de aankomsthal. Dit zijn in de regel illegale taxi’s en deze rijden zonder vergunning en vaak zonder een taximeter.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.