Wenen is een zeer vriendelijke stad voor mensen met een fysieke beperking. Wenen is één van de rolstoelvriendelijke steden van Europa. Niet voor niets riep de bekende reisgidsen uitgever Lonely Planet Wenen uit tot één van de toegankelijkste steden ter wereld. In Wenen houden ze ontzettend veel rekening met je als je wat minder mobiel bent.
Inhoudsopgave
Dit begon eigenlijk al 20 jaar geleden, het bestuur van de gemeente maakte toen een plan voor een barrière vrije stad. Dat betekent dat alle openbare gebouwen toegankelijk zijn met een rolstoel. Alle metrostations in Wenen een lift hebben gekregen en alle haltes voor bussen en trams voorzien zijn van verhogingen en verlaagde stoepranden.
De Australische reisboeken uitgever Lonely Planet beoordeelde Wenen als de meest rolstoelvriendelijste en toegankelijke stad ter wereld. Veel informatie over de toegankelijkheid van Wenen kun je ook vinden op de website van het verkeersbureau. (in het Engels of Duits)
Openbaar vervoer met een rolstoel
Toegankelijkheid is één van de belangrijkste thema’s in het openbaar vervoer. Daarom is er de laatste jaren enorm in een goede en vooral toegankelijke infrastructuur geïnvesteerd.
- Alle metrostations hebben liften, het komt helaas wel eens voor dat een lift stuk is, of voor onderhoud is gesloten.
- De luchthaven van Wenen is volledig ingericht voor rolstoelgebruikers en beschikt over speciale liften zodat je makkelijk en ongecompliceerd in het vliegtuig kunt komen.
- De meeste bussen en trams zijn voorzien van een lage vloer en hebben hulpmiddelen zodat je zelfstandig of met een klein beetje hulp kunt meerijden. Helaas zijn nog niet alle trams vervangen.
- Op belangrijke punten en bij bezienswaardigheden zijn voldoende parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers beschikbaar.
- De CAT (City Airport Train) beschikt over twee rolstoelplaatsen in iedere wagon. (Klik bij het kopen van het kaartje wel aan dat je gebruikmaakt van deze plekken. Daarmee krijg je 50% korting op de ticketprijs.
TIP! Nog niet alle trams in Wenen zijn voorzien van een lange vloer, er rijden nog een paar oudere modellen rond. Je kunt dan aan het digitale bord op het perron zien wanneer de eerstvolgende tram komt met een lage vloer.
Bezienswaardigheden met een beperking
Wenen is natuurlijk een oude stad en de meeste bezienswaardigheden zijn al heel wat eeuwen oud. Waar mogelijk zijn voorzieningen getroffen zodat je ook vanuit een rolstoel de meeste dingen kunt bezichtigen.
Helaas komt het voor dat bij sommige gebouwen en bezienswaardigheden het technisch gewoon niet mogelijk is om de toegang volledig te garanderen. Het personeel is altijd zeer hulp bereid en kent vaak alternatieve routes door de gebouwen waardoor je met wat hulp toch nog heel veel kunt zien.
De meeste musea in Wenen hebben uitstekende voorzieningen en ook rolstoelvriendelijke toiletten voldoende liften en hellingen.
Barrière vrije accommodaties en hotels
Steeds meer hotels in Wenen hebben speciale kamers, waarbij de deuren breder zijn, een aangepaste doucheruimte met handrails en een alarmsysteem. Het is wel verstandig om deze hotels vooraf te bellen en deze kamers te reserveren. Enkele van deze hotels met voorzieningen voor bezoekers met een fysieke beperking zijn:
- 25 hours hotel
- Le Meridien Wien
- HB1 Schönbrunn
- Hilton Vienna Plaza
- Hotel Meliá Wien
- Motel One Westbahnhof
- Motel One Hauptbahnhof
- Motel One Wien-Prater
- Roomz Hotel Prater
- Hotel Schani Wien
Euro key/Eurosleutel
Ben je vaker in Wenen (of Oostenrijk en Duitsland) vraag dan een Euro-key aan. Met deze sleutel kun je deuren openen die anders gesloten blijven. Dat zijn vooral deuren van aangepaste toiletten en trapliften. Met deze sleutel kunnen alleen zij die het nodig hebben gebruikmaken van de voorzieningen en wordt misbruik voorkomen.
De Euro-key kun je aanvragen bij de Behindertenrat in Oostenrijk.