Winkelen in Wenen

Winkelen in Wenen? Volgens mij is winkelen hier uitgevonden. Wenen kent namelijk een aantal prachtige winkelstraten en buiten het centrum tref je een aantal zeer grote overdekte winkelcentra aan.


Ik weet zeker dat je niet met lege handen naar huis gaat, de diverse leuke designerlabels zowel de bekende merken als de minder bekende maar niet onbeminde Weense labels verdienen zeker je aandacht.  Wenen heeft een zeer brede collectie aan winkels en zorg er dus voor dat je koffer leeg is als je aankomt, je credit-card is opgewaardeerd en vergeet vooral je goede winkelschoenen niet.

Winkeltijden

Beetje lastig om hier een goed antwoord op te geven, over het algemeen gaan alle winkels tussen 9.00 en 10.00 uur wel open, De sluitingstijden zijn weer per gebied en natuurlijk per winkel verschillend. mijn ervaring is dat de meeste winkels tussen 18.00 en 18.30 de deuren sluiten.  in de winkelcentra zijn de meeste winkels tot 20.00 uur geopend.
De kleine en erg leuke boetiekjes bepalen zelf hun openingstijden, het kan dus voorkomen dat je overdag voor een dichte deur staat.

Feestdagen

Winkels in Wenen zijn tijdens de nationale feestdagen altijd gesloten, hou hier dus rekening mee als je een shopping-trip boekt naar Wenen.

1 januariNieuwjaarsdag
6 januariHeilige drie koningen
(Heilige Drei Könige)
apriltweede paasdag
meihemelvaartsdag
(Christi Himmelfahrt)
mei/juniTweede pinksterdag
(Pfingstmontag)
tweede donderdag na PinksterenSacrementsdag
(Fronleichnam)
15 augustusMariä Himmelfahrt
26 oktoberNationalfeiertag
1 novemberAllerheiligen
8 decemberMariä Empfängnis
25 decembereerste kerstdag
(Christtag)
26 decembertweede kerstdag
(Stefanitag)

Koopzondagen

Let op! Op zondag zijn de winkels in Wenen dicht, op slot, gesloten! Er mag wettelijk gezien geen winkel geopend zijn op een zondag, en die regel wordt gekoesterd in Oostenrijk. Zelfs rond de drukke decembermaand zijn de winkels in Wenen op zondag gesloten. Dankzij een maas in de wet (waar kennen we dat van in Nederland) zijn kleine kiosken en de winkels op de stations wel geopend. In heel Wenen is slechts één supermarkt die op zondag de deuren mag openen, de Billa Praterstern maakt namelijk gebruik van de locatie in een station en mag zodoende dus de deuren openen op zondag. Echter verwacht lange rijen voor de kassa, lege schappen en eigenlijk is het gewoon beter dat je niet gaat.

Winkelstraten

De winkelstraten in Wenen zijn zeer veelzijdig, naast de bekende merken die we ook kennen uit het Nederlandse straatbeeld zijn er ook veel winkels met roots in Oostenrijk. De winkelstraten in Wenen zijn Net als in Amsterdam te segmenteren in luxe klasses.

Mariahilferstraße

mariahilferstrasse-wenenDe inwoners van Wenen noemen deze lange straat ook wel “Mahü”. Deze lange winkelstraat ligt direct aan het Westbahnhof. Alle grote modemerken hebben hier een filiaal, en indien je opzoek bent naar kleding dan ben je hier op het goede adres. Tussen alle winkels in vindt je leuke cafe’s voor een cafeïne fix en natuurlijk ook leuke boetiekjes waar je terecht kunt voor de “andere” dingen.

Onder een groot deel van de Mariahilferstraße ligt de Ub-bahn U3, dus indien je moet bent van al het shoppen kun je eenvoudig met het openbaar vervoer terug.

Goldenes Quartier

Nobele winkels, luxe in het kwadraat en ik denk voor menig lezer van deze website liggen de prijzen voor kleding en accessoires te hoog. Dat merken de ondernemers ook, want er werd voornamelijk op Russische gasten gerekend en deze laten het de laatste tijd massaal afweten.

Hier vindt je de flagshipstores van alle bekende designer merken zoals Louis Vuitton, Emporio Armani, Roberto Cavalli, Prada en Saint Laurent. Mij doen die merken helemaal niks, maar alleen de wandeling langs de etalages en het “mensen kijken” geven de wandeling wel wat extra.

Kohlmarkt

Ook hier weer veel designlabels en luxe merken, maar ook de traditionele trachten vindt je hier terug. Wel een raar idee dat hier vroeger steenkolen werden verhandeld. De kohlmarkt is ook de thuisbasis van veel Weense juweliers zoals Wagner, Choppard, Cartier en Tiffany. Voor een culinaire reis door Oostenrijk ga je naar Julius Meinl waar je allerlei luxe ingrediënten kunt vinden waaronder meer dan 400 verschillende soorten kaas.

Warenhuizen

Wenen kent diverse warenhuizen, ideaal voor een regenachtige dag, of gewoon om even lekker te neuzen tussen de nieuwste collecties. We hebben de leukste warenhuizen voor je uitgelicht.

warenhuis Steffl

Dit Warenhuis ligt in het hartje van Wenen, direct in de nabijheid van de Stephansdom, waarvan de naam Steffl is afgeleid. Meer dan 13.000 vierkante meter, luxe, en vooral veel merk en design kleding, Kaufhaus Steffl kun je het beste vergelijken met de Bijenkorf in Nederland. Op de hoogste verdieping tref je de Skybar aan, een waanzinnig leuk café met een nog waanzinniger uitzicht over de stad.

Gerngroß

gelegen aan de Mariahilferstraße ligt het warenhuis Gerngross, een veelzijdig Kaufhaus met veel merken en een verdieping vol elektronica volgens het Saturn/Mediamarkt concept. Gerngross kent een lange Weense geschiedenis. in 2010 is het warenhuis volledig gerenoveerd en voldoet het weer aan de eisen van deze tijd. De bovenste verdieping is het domein van vijf!! restaurants, van Oostenrijkse keuken tot Aziatisch, Gerngross is sterk in de mittagmenüs  waar je voor weinig van een volledige warme maaltijd kunt genieten.

Kerstmarkten

Tijdens de decembermaanden (eigenlijk al half november) vindt je in Wenen ook diverse kerstmarkten, Zoals de Spittelberg Kerstmarkt en de Kerstmarkt voor het Rathaus. Op de speciale pagina over kerstmarkten in Wenen ga ik daar dieper op in.  Één ding is zeker, de kerstmarkten maken winkelen en shoppen in Wenen nog gezelliger.

Pin It on Pinterest

Share This