Markten in Wenen (2024)

Wenen is de thuisbasis van enkele van levendigste en sfeervolste markten in Europa. Ik ben graag te vinden op de markten in Wenen, Niet alleen om nieuwe smaken te ontdekken, maar ook om te kijken hoe de cultuur en het dagelijks leven van een stad zich samensmelten. In Wenen zijn deze markten niet alleen een plek om verse groente, fruit, kaas en vlees te kopen, maar ook centra van sociaal contact, rijke geschiedenis en buitengewone diversiteit. Ik heb hier geprobeerd een overzicht te schrijven met enkele van de must-visit markten in de Oostenrijkse hoofdstad, die elk hun eigen unieke smaak en karakter bieden.

Karmelitermarkt

Gelegen in het tweede district, heeft de Karmelitermarkt een meer lokale en ontspannen vibe vergeleken met de Naschmarkt. Deze markt is bijzonder populair bij de lokale bevolking en biedt een scala aan biologische en regionale producten. In het weekend komen de omringende cafés en bistro’s tot leven met brunchgangers en koffieliefhebbers, wat zorgt voor een gezellige, bijna dorpse sfeer. De Karmelitermarkt is ook bekend om zijn culturele evenementen zoals het marktontbijt, waarbij live muziek en verse culinaire creaties zorgen voor een levendige start van de dag.

Een aanrader om tijdens je bezoek aan de Karmalitermarkt te bekijken en misschien even een hapje te eten is Zimmer 37. Deze delicatesse winkel dient ook als een vegetarisch restaurant. Een fijne plek om even bij te komen en te genieten van een lunch of dinner.

De Karmalitermarkt ligt in het tweede Bezirk – Leopoldstadt. Het is centrum van de Joodse gemeenschap in Wenen. Je treft dan ook veel restaurants, bakkerijen, slagers aan die zich richten op Koosjere levensmiddelen.

Openingstijden: maandag tot vrijdag: van 6:00 tot 21:00
Openingstijden: zaterdagvan 6:00 tot 18:00
Adres:Krummbaumgasse / Leopoldsgasse / Haidgasse
U-bahn:Taborstrasse U2
Bus en tramTramlijn 2 en bus 5B

Yppenplatz en Brunnenmarkt

De markten in Wenen

De Brunnenmarkt, gelegen in de multiculturele wijk Ottakring, is de langste straatmarkt van Europa en biedt een onovertroffen blik in de diversiteit van Wenen. Deze markt, minder toeristisch dan de Naschmarkt, biedt een authentieke ervaring met een dynamische mix van culturen. Van verse producten tot Turkse baklava, de Brunnenmarkt is een mooie afspiegeling van Wenen’s multiculturele samenstelling. De nabijgelegen Yppenplatz is omgeven door trendy cafés en restaurants, die zowel lokale als internationale gerechten serveren. Met andere woorden, dit is één van de markten in Wenen die je eigenlijk niet mag missen.

170 kramen telt deze markt, de markt heeft een Zuid-Europese sfeer en ondertussen vormen de straten rondom de markt één van de levendigste wijken van Wenen. De talloze restaurants met een andere menukaart dan we gewend zijn in Oostenrijk en de diverse vooral multiculturele activiteiten rondom de markt maken de Brunnenmarkt een leuke plek om eens te bezoeken.

Als je een wandeling maakt over de Yppenmarkt, moet je ook Staud’s Pavillon bezoeken. Het is het klein winkeltje van het traditionele Weense bedrijf, waar meer dan 220 soorten zoete en fijn zure delicatessen worden aangeboden. Van de lekkerste jams van Oostenrijks fruit, tot Oostenrijkse biologische honing, en van lekkere pikante chutneys tot lekkere salades.

Openingstijden: maandag tot vrijdag: van 6:00 tot 21:00
Openingstijden: zaterdagvan 6:00 tot 18:00
Adres:Brunnengasse / Yppenmark
U-bahn:Brunnengasse U3
Bus:4A en 74A

Rochusmarkt

De Rochusmarkt, kleiner dan de Naschmarkt, is bekend om zijn persoonlijke sfeer en kwaliteitsproducten. Gelegen in het derde district, trekt deze markt een loyale klantenkring van professionals die werken in de nabijgelegen kantoren. De markt staat bekend om zijn verse bloemen, seizoensgebonden groenten en fruit, de lekkerste anti-pasti en versgebakken Bauernbrot. Daarnaast krijg je op de Rochusmarkt uitstekende vis- en vleeswaren. Het is een ideale plek voor een snelle lunch of het oppikken van ingrediënten voor een heerlijk diner.

De Rochusmarkt is met 40 kramen niet de grootste markt in Wenen, maar het assortiment wat wordt aangeboden is zeer gevarieerd. Tussen de kramen kun je tussen het shoppen en slenteren door genieten van een heerlijk wijntje bij de wijnbar die je in het midden van het plein kunt vinden.

Van alle markten in Wenen is de Rochusmarkt wel één van de oudste markten. De markt wordt al in 1192 genoemd door zijn ligging naast een belangrijke route van handelaren die door Europa trokken. In verhouding tot de andere markten in Wenen tref je op de Rochusmarkt vooral veel kramen met bloemen aan. Vanuit het ontstaan van de markt was de Rochusmarkt namelijk een echte bloemenmarkt. Het aanbod aan levensmiddelen is pas later over de jaren toegevoegd.

Openingstijden: maandag tot vrijdag: van 6:00 tot 19:30
Openingstijden: zaterdagvan 6:00 tot 17:00
Adres:Rochusgasse/Rochusmarkt
U-bahn:Thaliastrasse U6
Bus/Tram: Bus: 48A Tram: 46

Naschmarkt

De Naschmarkt, de bekendste markt in Wenen maar is het ook de leukste markt?

Geen bezoek aan Wenen is compleet zonder een wandeling door de Naschmarkt, de bekendste en grootste markt van de stad. Gelegen aan de Wienzeile, over een lengte van ongeveer 1,5 kilometer, is deze markt al actief sinds de 16e eeuw. De Naschmarkt is een smeltkroes van smaken en geuren, met meer dan 100 vaste kramen en winkels die alles aanbieden van verse groenten en exotische kruiden tot gourmetkazen en versgebakken brood. De internationale sectie biedt delicatessen uit de hele wereld. Elke zaterdag breidt de markt zich uit met een vlooienmarkt, wat het een perfecte plek maakt voor zowel foodies als schattenjagers.

Een andere aanrader op de Naschmarkt zijn de kleinschalige restaurantjes aan de zijkanten van de markt. Deze voornamelijk oriëntaals geïnspireerde restaurants bieden de hele dag de lekkerste gerechten aan voor hele prettige prijzen. Geniet van een heerlijk oriëntaals ontbijt of neem even de tijd voor een heerlijke lunch.

Een kleine kanttekening wil ik wel schrijven over de Naschmarkt, deze markt is namelijk ondertussen zo populair geworden onder toeristen dat de prijzen ook zijn aangepast voor toeristen. De prijzen voor verse producten zijn verhoudingsgewijs duurder dan op de andere markten. Verder hebben veel van de producten die je normaal gesproken op een goed gesorteerde markt aantreft, hebben plaats gemaakt voor goedkope ‘made in China’ souvenirs of telefoonaccessoires. Bezoek daarom ook één van de andere markten in Wenen.

Lees meer over de Naschmarkt in Wenen

Kutschkermarkt

In het 18e district van Wenen ligt de Kutschkermarkt, een van de laatst overgebleven straatmarkten van de stad, naast de beroemde Brunnenmarkt. Deze charmante markt is vooral op zaterdag de een aanrader om te bezoeken. Naast de vaste marktkraampjes, komen op zaterdag ook lokale boeren hun regionale producten verkopen, vaak van biologische kwaliteit. De Kutschkermarkt staat bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan producten. Je vindt er fruit, groenten, brood, vis, kaas, wijn, verse sappen van Oostenrijks seizoensfruit en huisgemaakte jam. Tussen al deze heerlijkheden zorgen bloemenwinkels voor een kleurrijk marktbeeld.

De 18e wijk heeft een burgerlijk karakter, net als het publiek op de Kutschkermarkt. Je ziet hier veel jonge gezinnen met kinderen, mede dankzij de speeltuin die direct aan de markt grenst en vanaf vele tafels goed te overzien is. De restaurants op de markt staat vooral bekend om zijn exclusieve delicatessen. Mayr Delikatessen is een van de topadressen in Wenen voor kaas. Ook de wijn, worsten en broden die hier verkocht worden, zijn van topkwaliteit. De kraam van Paul & Worthmann zag voor het eerst in april 2024 het daglicht en biedt kleine gerechten bijzondere wijnen aan, en met verschillende spritz-varianten nodigen ze uit tot een aperitief na een wandeling over de markt.

Of je nu komt voor de biologische producten, de levendige sfeer, of gewoon om te genieten van een kopje koffie terwijl de kinderen spelen, de Kutschkermarkt biedt een authentieke Weense ervaring die je niet mag missen.

Openingstijden: maandag tot vrijdag: van 6:00 tot 21:00
Openingstijden: zaterdagvan 6:00 tot 18:00
Adres:Kutschkergasse
U-bahn:Währinger Strasse U6
Bus/Tram: Tram: 40 of 41
Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.