Klassieke concerten in Wenen (2024)

Wenen is een van de belangrijkste muzieksteden! De stad was de thuisbasis van veel beroemde componisten van klassieke muziek, waaronder Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert en Johann Strauss. Het zijn stuk voor stuk componisten van wereldformaat en deze worden natuurlijk ieder jaar geëerd tijdens het wereldberoemde nieuwjaarsconcert. Daarover later meer informatie. Wie Wenen bezoekt kan niet om een klassiek concert in Wenen heen, en omdat er zoveel aanbod is hebben we een handig overzicht gemaakt.

Muziek is een onderdeel van het leven in Wenen

Muziek is een essentieel onderdeel van het culturele leven in Wenen en heeft een aanzienlijke impact op de stad en haar identiteit. Gedurende het hele jaar worden er klassieke concerten gehouden op historische locaties. Het aanbod is overweldigend!

In dit artikel kom je alles te weten wat je moet weten over het vergelijken van concerttickets in Wenen. We hebben een lijst samengesteld van de meest vooraanstaande concertzalen met de meest gerenommeerde orkesten in Wenen, samen met een overzicht van de populairste tickets.

TIP: De vraag naar tickets voor klassieke concerten is zo hoog dat veel voorstellingen snel uitverkocht zijn, soms al binnen enkele dagen. Daarom raden we je aan om je tickets online van tevoren te kopen, vóór je geplande concertbezoek.

Klassieke Concerten in Wenen: Vergelijk tickets en de concertzalen

Als je verblijft in de wereldhoofdstad van de muziek, is het bijwonen van een klassiek concert gewoon een must! Echter, met zoveel beroemde en iconische concertzalen en gerenommeerde orkesten, is de vraag welke locatie te kiezen voor deze onvergetelijke ervaring.

Daarnaast zijn er veel internetportalen die verschillende tickets voor concerten in Wenen aanbieden. Het is daarom lastig om de juiste te kiezen. Wij hebben hier al wat voorbereidend werk gegaan en de beste locaties en concerten voor je uitgezocht.

Hieronder hebben we de beste concerten in Wenen samengesteld, samen met een overzicht van beschikbare tickets. Door te klikken op de door jou gekozen optie, kun je je gewenste tickets kopen.

Waarschuwing: bij alle belangrijke bezienswaardigheden in Wenen staan als Mozart of Strauss verklede verkopers die “voordelige” kaartjes voor klassieke concerten in Wenen aanbieden. Deze concerten zijn vaak niet van de beste kwaliteit en worden vaak in zaaltjes van restaurants opgevoerd.

Alle concerten die we hieronder vermelden zijn gecontroleerd en worden door gerenommeerde orkesten uitgevoerd.

Concerten in de Orangerie van Schloss Schönbrunn

Klassieke concerten in Schloss Schonbrunn

De concerten in de Orangerie van Schloss Schönbrunn zijn de best geboekte concerten en dus vaak al dagen van tevoren uitverkocht. Op de historische locatie waar Wolfgang Amadeus Mozart zelf ooit zijn muziek speelde voor de Habsburgers, kunnen gasten nu geselecteerde meesterwerken van Mozart en Johann Strauss van dichtbij beleven.

Het onvergelijkbare Schloss Schönbrunn Orkest tovert deze prachtige stukken op het podium van de pittoreske Orangerie, vergezeld door zang en dans. Veel tickets bieden ook de mogelijkheid om het concert te combineren met een rondleiding door het paleis of zelfs een onvergetelijk diner in de paleistuinen te genieten.

Onze aanbevelingen:

Concerten in de Hofburg

Klassieke concerten in Wenen - De Hofburg

De Hofburg is het kloppend hart van Wenen, vroeger was de hofburg zelfs belangrijker dan het hierboven genoemde Schloss Schönbrunn. De Hofburg is tegenwoordig ook het spectaculaire decor voor klassieke concerten in Wenen. De prachtige zalen bieden een podium te midden van de historische pracht die ooit werd bewoond door de heersers van de Habsburgse monarchie.

Hier kun je jezelf onderdompelen in de wereld van de muziek en genieten van populaire opera-aria’s van Mozart, evenals wals- en operamuziek van Strauss. Deze unieke uitvoeringen worden verzorgd door het gerenommeerde Wiener Hofburg Orkest, dat bestaat uit 36 getalenteerde musici en 6 internationaal erkende zangers. De Hofburg is één van de betere locaties voor een klassiek concert in Wenen.

Onze aanbevelingen:

Concerten in de Musikverein van Wenen

De Wiener Musikverein is een concertzaal rijk aan traditie die sinds haar oprichting in 1870 talloze gerenommeerde musici op haar podia heeft verwelkomd. Beroemde componisten zoals Johannes Brahms en pianisten zoals Clara Schumann hebben hun voortreffelijke optredens gegeven in de huidige Brahmszaal.

De gouden zaal van de Musikverein

Klassieke concerten in de musikverein in Wenen

Maar de echte parel is ongetwijfeld de Gouden Zaal, wiens akoestiek het een van de beste concertzalen ter wereld maakt. Laat het Wiener Mozart Orkest, dat de beroemde werken van Mozart tot leven brengt, je hier vervoeren naar het tijdperk van het Weense classicisme.

Een concertbezoek aan de Musikverein – een plek die muziekgeschiedenis ademt – is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring! Nog even over de muziekgeschiedenis, de gouden zaal van de Musikverein in Wenen is de zaal waar ieder jaar het nieuwjaarsconcert wordt uitgezonden. Je bevindt je in een wereldberoemde concertzaal.

Onze aanbevelingen:

Klassieke concerten in de Karlskirche

Klassieke concerten in Wenen in de Karlskirche

Als je op zoek bent naar een bijzonder klassiek concert in Wenen, moet je zeker de kerkconcerten in de indrukwekkende Karlskirche ervaren. Als een van de belangrijkste barokkerken in Europa, valt de Karlskirche op met haar indrukwekkende 72 meter hoge turquoise koepel. Binnenin wachten prachtige gouden ornamenten, marmer en fresco’s op je.

Het beroemde Orkest 1756, dat zijn vaste thuisbasis in de Karlskirche heeft, verrukt regelmatig bezoekers met uitvoeringen van Vivaldi’s “Vier Seizoenen”. Het feit dat de beroemde componist zijn laatste rustplaats vond op het kerkhof van de Karlskirche geeft de kerkconcerten in deze prachtige barokke ambiance een extra historische diepte.

Klassieke concerten in de Kursalon van Wenen

Klassieke concerten in Wenen in de Kursalon

De Kursalon in Wenen is een betoverende locatie waar muziek, elegantie en Weense flair samenkomen. Dit Renaissancepaleis uit 1867, bekend om zijn prachtige architectuur en idyllische sfeer, is gelegen aan de Ringstrasse en is een topadres voor een speciale concertervaring in Wenen. In de Kursalon, waar Johann Strauss II bekendheid verwierf, worden klassieke muziekuitvoeringen verzorgd door het talentvolle salonorkest “Alt Wien”, een van de beroemdste vertolkers van de Weense muziektraditie.

Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de wereld van walsen, polka’s en operettemelodieën, terwijl ze worden betoverd door de levendige en aanstekelijke Weense charme van het gebouw.

In de Kursalon kun je een bezoek aan een van de klassieke concerten in Wenen combineren met een twee- of driegangendiner.

Onze aanbevelingen:

klassieke concerten in de Stephansdom

Betreed het indrukwekkende interieur van de Stephansdom, een van de meest opvallende klankruimtes van Wenen. Omringd door middeleeuwse glas-in-loodramen, prachtige kapellen en een fascinerende barokke sfeer, kun je je volledig onderdompelen in de wereld van de klassieke muziek.

Lees meer over de Stephansdom in Wenen

Van orgelconcerten tot kerstuitvoeringen en gospeloptredens, dit Weense herkenningspunt biedt een breed scala aan muzikale ervaringen. De klassieke concerten zijn bijzonder gewild, met meesterwerken zoals Vivaldi’s “De Vier Jaargetijden”, Mozart’s “Requiem” en vele andere klassieke meesterwerken.

De klassieke concerten in de Stephandom behoren tot de goedkoopste concerten in Wenen. De voordeligste tickets zijn al vanaf 10 euro verkrijgbaar. Wie in de wintermaanden een bezoek brengt aan de Stephansdom dient zich wel warm te kleden. De kerk kan namelijk in de wintermaanden vrij koud zijn. In de zomermaanden wordt passende kleding voor een bezoek aan een kerk zeer gewaardeerd.

Veelgestelde vragen over de Klassieke concerten in Wenen

Waar kun je klassieke concerten in Wenen bezoeken?

Schloss, Schönbrunn, de Hofburg, De Kursalon, De Stephansdom, de Karlskirche, en nog veel meer plekken.

Wat kost een ticket voor een klassiek concert?

Dat hangt grotendeels van de locatie en het orkest af. Je kunt al kaartjes kopen vanaf € 10 in de Stephansdom, dit zijn dan plekken met minder zicht op het orkest. Je kunt echter ook op de luxe tour gaan door een concert te combineren met een luxe diner. Ga uit van een gemiddelde ticketprijs voor een klassiek concert in Wenen van EUR 50-60.

Is er een dresscode bij de concerten?

Geen enkel concert heeft een kledingadvies, het wordt echter wel gewaardeerd als je je passend kleedt voor een voorstelling. In je korte broek en teenslippers kun je mogelijk een paar vreemde blikken van de overige bezoekers verwachten.

Bij de concerten met een diner wordt wel verwacht dat je passend voor de avond gekleed bent.

Bezoek je een concert in de wintermaanden en wordt het klassieke concert in een kerk gehouden hou dan rekening met de lage temperatuur.

Kan ik tijdens het concert iets te drinken kopen?

Ja, bij veel concerten is een korte pauze halverwege om iets te drinken te kopen. Hou er rekening mee dat niet alle concertlocaties in Wenen de mogelijkheid hebben om te pinnen. Zorg dus dat je cash bij je hebt.

Zijn er programmaboekjes beschikbaar?

Ja, de meeste concerten hebben een programmaboekje met de gespeelde muziekstukken. Deze kun je voor een klein bedrag bij de ontvangst aanschaffen (let op alleen cash)

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.