Algemene informatie over Wenen (2024)

Voordat je naar Wenen afreist kan het geen kwaad om even wat facts & figures te noemen: (Bron, Wikipedia) Laten we beginnen met de algemene informatie over Wenen

 • Aantal inwoners: iets meer dan 2 miljoen (1 oktober 2023)
 • Oppervlakte: 414,87 km², waarvan 395,57 km² land en 19,3 km² water.
 • Aantal inwoners per km²: 4778
 • Hoogte: 151 – 543 meter über Adria
 • Landnummer Oostenrijk: +43, netnummer Wenen (0)1
 • Stroom uit de wandcontactdoos 230 V (net als in Nederland)
 • Postcode/Postleitzahl: 1010-1423, 1600, 1601, 1810, 1901
 • Tijdzone: GMT + 1 Net als thuis, idem voor zomer- en wintertijd.
 • Officiële website: http://www.wien.gv.at
 • Taal: Duits met een Weense tongval
 • Belangrijke organisaties: OPEC, UNO, IAEO (Atoomenergie organisatie),
 • UNESCO-werelderfgoed: De gehele Weense Altstadt, Schloss Schönbrunn

Algemene informatie over Wenen

Wenen is de Bundeshauptstadt van Oostenrijk, zeg maar wat Den Haag is voor Nederland. Tegelijkertijd is het ook één van de negen Bundesländer, Daarmee is het wel het kleinste Bundesland van Oostenrijk, maar daar staat tegenover dat het de grootste stad is van Oostenrijk. Bovendien is het ook het Bundesland met de meeste inwoners van Oostenrijk.

Wenen is de zevende stad in Europa met de meeste inwoners, is na Berlijn de tweede grootste Duitssprekende stad in Europa.

Hoge levensstandaard

Algemene informatie over Wenen

Wenen werd door de internationale studie van het Mercer instituut op 39 punten. (politiek, bedrijfsleven, veiligheid, milieu en sociale gebied) beoordeelt en staat voor de tiende keer op de eerste plaats van ruim 230 steden.(Amsterdam stond in 2018 op de twaalfde plaats) in 2020 en 2018 was er vanwege de Covid pandemie geen onderzoek.

Ook in 2023 heeft Wenen de status van leefbaarste stad ter wereld weer gekregen. Dat komt voornamelijk door het goede openbaar vervoer in Wenen, de hoge standaard van gezondheidszorg en betaalbare huurwoningen.

Naast de hoge levenskwaliteit is volgens een andere studie van de Verenigde Naties (VN) Wenen één van de rijkste steden ter wereld.

Wijken en Buurten

Wenen is opgedeeld in 23 Bezirken, De grenzen van deze Bezirken zijn zoveel mogelijk gebonden aan natuurlijke grenzen of aan markante en belangrijke wegen. De Bezirken 1 en 3 tot 9 worden door een ringweg gescheiden van de andere bezirken. In de Bezirken 1,3,9,11 en 19 vormt de Donau een natuurlijke grens.

Het “Erste Bezirk” is de Innere Stadt van Wenen, dit is het historische en oudste deel van de stad.

Enkele bezienswaardigheden van het het Erste Bezirk zijn:

 • Stephansdom
 • Hofburg
 • Wiener Staatsoper
 • Burgtheater
 • Wiener Rathaus
 • Graben
 • Kohlmarkt
 • Michaelerplatz

Het Erste Bezirk heeft ook de meeste Musea, met meer dan 60 musea. Het meest bezochte museum is de Albertina met meer dan 65.000 tekeningen en de grootste en belangrijkste verzameling aan grafische werken ter wereld. De collectie omvat onder andere beelden van Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrandt van Rijk en Gustav Klimt.

Veelgestelde vragen over Wenen

Wenen is een populaire stedentrip bestelling in Wenen. We ontvangen in onze mailbox dagelijks vragen over Wenen en we hebben hieronder een overzicht gemaakt met de meest gestelde vragen over Wenen.

Kan ik het kraanwater in Wenen drinken?

Het kopen van flesjes water in Wenen is nergens voor nodig. Het water uit Wenen is één van het beste kraanwater in Europa. Het is bergwater van de zuiverste soort en wordt buiten Wenen tot drinkwater verwerkt. Overal in Wenen kun je bij kranen en tapstations gratis drinkwater vullen in je eigen flesje.

Hoeveel dagen zijn nodig voor een stedentrip naar Wenen?

Voor een stedentrip naar Wenen adviseren we minimaal 3 volle dagen. De stad is namelijk groot en er is zo veel te zien in de stad dat je je uiteindelijk keuzes moet gaan maken welke bezienswaardigheden in Wenen je uiteindelijk gaat bekijken. Hou ook rekening met het plannen van de bezienswaardigheden. Veel musea en attracties werken met een tijdslot waarin je het bezoek moet plannen.

Kan ik Schloss Schönbrunn, het paleis van Sissi Bezoeken?

De beroemde keizerin Sissi woonde op meerdere plekken in Wenen. De twee belangrijkste zijn te bezoeken. De Hofburg biedt zelfs een diepgaand kijkje in haar privéleven in het Sissi-museum. Schloss Schönbrunn is echter de belangrijkste plek waar Sissi woonde. Boek je bezoek dit immense slot wel op tijd en dat kan online.

Wat kost een stedentrip naar Wenen?

de kosten van een citytrip naar Wenen hangt van verschillende factoren af. Onder andere de periode dat je gaat en hoelang je gaat. In tegenstelling tot veel andere Europese steden is Wenen in verhouding een voordelige stad voor een stedentrip.

Is Wenen leuk met kinderen?

Je kunt Wenen met kinderen bezoeken, het is een stad met ongekend veel voorzieningen voor kinderen. De groene parken die je overal tegenkomt hebben speelvoorzieningen, de meeste musea hebben speciale speurtochten voor kinderen en in alle restaurants zijn kindermenu’s aanwezig. Wenen is zeer kindvriendelijk.

Ik reis met een rolstoel kan ik dan ook naar Wenen?

Wenen is in Europa één van de toegankelijkste steden voor mensen met een lichamelijke beperking. 90% van de bussen en trams zijn voorzien van lage vloeren en hebben voorzieningen voor rolstoelen. Alle musea in Wenen hebben liften en voorzieningen om met een rolstoel alles te kunnen zien. Ondanks dat de inwoners van Wenen de reputatie hebben om bot en een tikkeltje onbeleefd te zijn zijn ze zeer behulpzaam. Lees er meer over op onze pagina over toegankelijkheid.

Ik wil graag een Mozart concert meemaken, kan dat?

In veel plekken in Wenen kun je een Mozart concert beleven, echter is de kwaliteit van veel van de concerten ondermaats. Het zijn vaak zeer commerciële partijen die dit soort concerten aanbieden tegen hoge prijzen. Deze concerten worden vooral aangeboden door verkopers op straat in een Mozart pak. Wij adviseren echter de concerten vooraf te boeken en te kiezen voor de concerten in de Musikverein. Deze kun je vooral al online reserveren.

Hoe kom je het milieuvriendelijkst in Wenen?

Sinds enkele jaren is er een directe nachttrein verbinding tussen Amsterdam en Wenen. De zeer comfortabele trein brengt je terwijl je slaapt naar Wenen. In de trein kun je kiezen voor diverse slaapplaatsen en natuurlijk comfortniveaus. Meer over de nachttrein naar Wenen lees je op onze nachttrein pagina.

Wat is het prijsniveau in Wenen?

Overnachting in een jeugdherberg € 40,00 – € 50,00
Overnachting in een motel of gasthof € 95,00 – € 135,00
Overnachting in luxe hotel € 130,00 – € 175,00 (tot 4 sterren)
Overnachting camping € 35,00 – € 45,00 (seizoen en locatieafhankelijk)
Maaltijd (dagmenu – Tagesmenu) in een eenvoudig restaurant € 10,00 – € 14,00
Diner diepgangen in restaurant € 30,00- € 40,00
Pizza € 8,00 – € 18,00
Broodje Döner € 4,50 – € 8,50
Broodje kaas € 2,50 – € 4
Braadworst bij een Würstlstand € 4,00- € 5,00
Big Mac® € 5,50- 6,50
Menu bij McDonald’s: €8,79 – € 9,69
Schnitzel (varkensvlees) € 12,00 – € 19,00
Schnitzel (kalfsvlees) € 24,00 – € 32,00
Kop koffie € 4,20 – € 4,90 (in Wenen is koffie kult, dus duurder)
Bier (0,5l) € 4,50 – € 6,50
Wijn € 3,50 – € 6,00
Frisdrank € 3,00 – € 3,75

De prijzen zijn op 15 april 2024 voor het laatst geactualiseerd.

Kan ik het kraanwater in Wenen drinken?

Het drinkwater in Wenen is het beste drinkwater wat je in een stad kunt krijgen. In tegenstelling tot veel andere grote wereldsteden is het drinkwater in Wenen afkomstig uit de bergen. Het water komt uit één van de grootste drinkwaterbronnen van midden-europa in de Steiermark. Het water kun je gewoon uit de kraan drinken.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.