Ontbijten in Wenen

Als ik in Wenen ben boek ik altijd een hotel zonder ontbijt, ik raad je ook aan om hetzelfde te doen. Ontbijten in Wenen kun je namelijk veel lekkerder en voordeliger op veel plekken doen. De kwaliteit is vaak verser dan vers en je ziet hoe de inwoners van deze wereldstad iedere ochtend de tijd nemen om even te genieten van een verse Semmel en een Wiener Melange.

Een hotel ontbijt bestaat vaak uit een assortiment broodjes, appel- of sinaasappelsap en een standaard fruitsalade uit het blik. Daarvoor vraagt een hotel tegenwoordig makkelijk bedragen van € 15 tot zelfs € 28 en dat vind ik persoonlijk veel geld waarvoor je in Wenen op andere plekken je buik echt rond kunt eten van eerlijke en betere (lees: lekkere) producten.

Een ontbijt in Wenen is redelijk “light” 1 of 2 harde broodjes (wij kennen ze als Duitse broodjes, in Oostenrijk noemt men het een Semmel) jam, Nutella, en boter. Vaak wordt er een gekookt eitje bij geserveerd en een goede kop koffie (of Wiener Melange) en een klein glaasje vruchtensap.

Tijdens mijn verblijf in Wenen probeer ik iedere dag ergens anders te ontbijten. Ik volg daarvoor de handige website van de “Fruhstuckerinnen” deze dames bezoeken namelijk alle bijzondere ontbijtplekjes in Wenen en de rest van Oostenrijk. Helaas is de site alleen in het Duits beschikbaar, maar het heeft je wel een heel goed beeld wat er kan.

Ontbijt of Brunch

De weekenden en dan voornamelijk de zondag is voor veel inwoners van Wenen de mogelijkheid om eens lekker met het hele gezin samen te gaan ontbijten. Veel bakkerijen, Konditoreien en restaurants spelen hier goed op in.

Voor een klein bedrag kun je aanschuiven aan één van de tafels en gebruikmaken van het ontbijtbuffet. Vaak is het “all you can eat”. Ben je iemand die graag uitslaapt? Geen probleem, de meeste cafés en restaurants bieden het ontbijt de hele dag aan.

Onze favoriete plekjes om te ontbijten

Hieronder vind je een overzicht met de restaurants, cafés en locaties waar we de afgelopen jaren hebben ontbeten. Dit zijn natuurlijk altijd moment opnames en wat vandaag goed is kan morgen heel anders beleefd worden. We breiden dit overzicht regelmatig uit.

Cafe Landtmann

Het ontbijt bij Cafe Landtmann in Wenen is een ervaring die de historische charme van de stad combineert met heerlijke smaken. Zodra je het café betreedt, word je verwelkomd door de elegante inrichting en een ontspannen sfeer die de rijke geschiedenis van de plek weerspiegelt. Het ontbijtmenu biedt een scala aan verleidelijke opties, van klassieke Weense lekkernijen tot internationale favorieten.

Het ontbijtmenu bij Cafe Landtmann is uitgebreid en heeft zelfs een eigen kaart gekregen. Voor een Café in dit deel van de stad zijn de prijzen nog best normaal te noemen. Alles wat van brood is komt trouwens uit de eigen bakkerij. Probeer hier zeker de Wiener Kipferl. Deze Oostenrijkse versie van de Croissant wordt gemaakt van een heerlijk zacht Briochedeeg. Heerlijk met jam of honing.

Adres:  Universitätsring 4, 1010 Wien
OV: U3 Herrengasse, Tram 1: Rathausplatz/Burgtheater
Terras: Nee, ontbijt dagelijks van 8.00 tot 11.30

Konditoreien

Een Konditorei hoort bij Oostenrijk, overal, werkelijk overal vind je deze luxe taartenbakkers. Vaak als onderdeel van een bakkerij.  Een Konditor is een bakker die zich heeft gespecialiseerd in het bakken van de lekkerste taarten. in Oostenrijk en in Wenen krijg je dan een stuk taart waar je echt u tegen zegt.  De taart wordt in Wenen vooral gegeten met een Wiener Melange.

De meeste Konditoreien bieden ’s ochtends ook een ontbijtje aan, verse eieren, met een jus d’ Orange en natuurlijk een goede stevige kop koffie.

Konditorei Oberlaa

ontbijten in Wenen - bij cafe Oberlaa

Deze konditorei heeft meerdere vestigingen in heel Wenen, ondanks de nieuwbouwlocatie in het Hauptbahnhof van Wenen is deze toch ingericht als een typische konditorei. Ik bestelde een business ontbijt bestaande uit een kop koffie naar keuze, een glas sinaasappelsap en een ham-kaas broodje. Het broodje was rijkelijk belegd met ham, kaas, sla en een hardgekookt eitje. Naast dit business-ontbijt zijn er nog meerdere ontbijtjes te bestellen zoals het typische Weense ontbijt met een semmel (Oostenrijks voor broodje) met jam, boter en een gekookt eitje. Voor mijn ontbijt bij Konditorei Oberlaa betaalde ik € 7,50, de sterke bak koffie (Brauner gross) kostte € 4,70.

Adres:  BahnhofCity 1, 1100
OV: Hauptbahnhof (hier stopt bijna alles)
Terras: Nee, ontbijt dagelijks van 8.00 tot 11.30

Demel K & K Hofzuckerbäcker

Zeg je Demel dan zeg je taart, maar op de menukaart staan ook heerlijke ontbijtjes. Alleen niet goedkoop. Maar dan zit je natuurlijk ook wel bij Demel, één van de chiquere Konditoreien van Wenen. Hier werd ooit de Sacher-torte uitgevonden, alleen verkocht Demel het recept aan Hotel Sacher, en nu mag het dus bij Demel geen Sacher-torte meer heten.  Goed terug naar het ontbijt.

Je kunt kiezen uit diverse soorten ontbijt, ik koos voor het eenvoudigste ontbijt. Een Wiener Frühstuck. Geen poespas, gewoon twee heerlijke broodjes, verser dan vers een potje jam en een paar schijfjes roomboter. Vergezeld met een heerlijke koffie naar keuze. Voor de prijs wel erg eenvoudig.  Maar je komt natuurlijk ook niet bij Demel om een ontbijtje te nemen, hier kom je voor TAART!

Adres: Kohlmarkt 14. 1010
OV: Stephansplatz (centrum)
Terras: klein terrasje voor de winkel, ga binnenzitten en gluur mee met de bakkers. Ontbijt vanaf 9.00 uur.

Naschmarkt

Het is één van de bekendste markten van Wenen, de Naschmarkt. Hier komen iedere dag delicatessen uit de hele wereld samen. Een prachtige markt om even rond te lopen. Ik bezoek de Naschmarkt minimaal één keer per jaar. Je kunt er namelijk heerlijk ontbijten en even weg van het standaard menu wat je bij de bovengenoemde bakkers vaak aantreft.

Oriënt & Occident

Op de Naschmarkt is het moeilijk kiezen waar je moet gaan zitten, er zijn namelijk diverse tentjes waar je kunt genieten van een ontbijt. Het zonnetje stond bij Oriënt & Occident heerlijk op het kleine terras en toevallig was er een tafeltje vrij.

Ik koos hier voor het oriëntaalse Frühstück een variatie van diverse lekkere hapjes uit het midden-oosten. Na 10 minuten stond het tafeltje in korte tijd vol met een groot bord met verse Falafel, huisgemaakte Hummus, olijven, boter, een stukje heerlijke feta, verse tomaatjes en een mandje met fladenbrood.

Natuurlijk wordt het ontbijt geserveerd met een heerlijke Wiener Melange en een glaasje vers geperst sinaasappelsap. Al deze lekkernijen werden voor nog geen € 10,60 op tafel gezet.

Naast het bovengenoemde ontbijt staat de kaart vol met andere lekkere gerechten, natuurlijk ontbreken de oriëntaalse invloeden niet en eerlijk is eerlijk, het is een goede start van de morgen.

Adres: Naschmarkt 671
OV: U4: Station Kettenbrückengasse
U1, U2, U4: Station Karlsplatz
Openingstijden: 8.00 tot middernacht, ontbijt tot 16.00 uur.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.