Kunsthistorisches Museum Wenen

Het Kunsthistorisches Museum Wenen is één van de belangrijkste musea ter wereld. Een kunstliefhebber mag dit dan ook absoluut niet missen tijdens een bezoek aan Wenen. Het museum werd in 1891 geopend en herbergt praktisch de complete kunstverzameling van de Habsburgers.

Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Italiaanse renaissance door de beroemde architecten Karl von Hasenauer en Gottfried Semper die ook tekende voor de beroemde Semper Opera in Dresden. De collectie van oude meesters is bijzonder en is een van de spectaculairste en belangrijkste ter wereld.

Veelzijdige collectie kunst

Het museum is ook de thuisbasis van veel Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Rubens en Vermeer. Verder heeft het museum veel werken van Bruegel, Dürer en Tintoretto. De collectie uit het Egyptische en Midden-Oosten bevat werken en kunstschatten van oude culturen met een vleugje mysterie.

Galerij met oude meesterwerken van bekende meesters zoals Rembrandt, Dürer, Vermeer en Rubens

Rembrandt

De Nederlandse meester Rembrandt is onder andere met het groot zelfportret aanwezig in het Kunsthistorische Museum. Het beroemde werk is uniek, Rembrandt schilderde veel zelfportretten van zichzelf, maar zelden volledig met zijn handen in zijn zij en met enig zelfvertrouwen in zijn uitdrukking.

Nederlandse en Vlaamse Meesters

Het museum heeft en ruime collectie Nederlandse meesters, van Peter Bruegel heeft het museum bijna één derde van de collectie, en niet te vergeten de werken van Rembrandt, van Dijck en Rubens.

Egyptische en Midden-Oosten collectie

De collectie uit het gebied rondom Egypte en het Midden-Oosten is één van de omvangrijkste en belangrijkste antiek collecties ter wereld. Meer dan 17.000 objecten gaan terug tot meer dan 4000 jaar en bevatten delen uit de vroege geschiedenis van Egypte. Veel objecten zijn gevonden in Egypte, Nubië en de omgeving rondom Mesopotamië.

Griekse en Romeinse collectie

Naast de bovengenoemde collectie uit het midden-oosten is ook de Grieks/Romeinse collectie indrukwekkend te noemen. Meer dan 2500 objecten zijn meer dan 3500 jaar oud.

Enkele bijzonderheden uit deze collectie zijn het grote standbeeld van de man van Cyprus, het bronzen tablet met de beroemde Senatus Consultum, en het Theseus mozaïek uit Salzburg.

Om alles te kunnen zien in het Kunsthistorisches Museum heb je wel een paar uur nodig, tussendoor kun je in het grote café en restaurant in de prachtige Kuppelhalle genieten van diverse culinaire verrassingen. En natuurlijk de heerlijke taarten en de Weense koffiecultuur. Het cafe is trouwens ook zeer Instagramable zoals dat tegenwoordig heet. De onderstaande foto kom je regelmatig tegen in de instagramfeeds over Wenen.

Café in het museum. één van de populairste cafes van Wenen.

Algemene informatie over het Kunsthistorisches Museum Wien

Het kan tijdens het hoogseizoen druk zijn in het museum. Met een Vienna Pass kun je de wachtrij overslaan en is de entree voor het museum gratis. Er zijn ook rondleidingen met een gids door het museum. Kijk voor voor meer informatie over de rondleidingen en de actuele tentoonstellingen in de agenda van het Kunsthistorisches Museum.

Openingstijden Kunsthistorisches Museum Wien
Vrijdag tot woensdag 10 – 18 uur
Donderdag 10 – 21 uur
Het museum is ook tijdens alle officiële feestdagen geopend10 – 18 uur

Tickets Kunsthistorisches Museum WienPrijs (laatste update 6 augustus 2023)
Standaard (vanaf 19 jaar)€ 21Bestel je ticket online
Kinderen (tot 19 jaar)gratis
Studenten (tot 26 jaar)€ 18
Bezoekers met een beperking€ 18
Bezoekers met een Vienna city card€ 20Bestel je Vienna City card hier
Bezoekers met een Vienna PassGratisBestel je Vienna Pass hier
Audioguides Kunsthistorisches Museum WienPrijs
Standaard€ 6
2 audioguides€ 8
Audioguide voor families ( 2 x volwassen en 1 tot 3 kinderen)€ 9

Hoe kom je bij het Kunsthistorisches Museum Wien?

Vlak bij het museum is een metrostation (Volkstheater) De U3 stopt op dit station, Met de tram is de lijn D de beste keuze. Uitstappen doe je bij de halte Burgring/Kunsthistorisches museum.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.