Openbaar vervoer in Wenen

Ik ken geen stad ter wereld waarbij het openbaar vervoer zo goed geregeld is als in Wenen. Het is snel, goedkoop, efficient en erg makkelijk om de stad in een korte tijd te bezichtigen.  Het openbaar vervoer in Wenen is in handen van de Wiener Linien .

Het openbaar vervoer in Wenen is een zeer complex netwerk van Metro’s, (U-bahn) trams en bussen. Daar tussen door krioelen de treinen van de ÖBB (de Oostenrijkse tegenhanger van de NS)

Kaartjes kopen

kaartjes kopenBen je langer dan 48 uur in Wenen en ben je van plan om veel te bezichtigen? Dan loont de Viennacard zich, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gebruik maken van bijna alle bussen, treinen, u-bahnen en trams binnen de zone 100 van de stad Wenen. Niet alleen kun je dus overal naar toe je krijgt er ook nog eens een boekje met heel veel kortingsbonnen voor andere andere Schloss Schönbrunn en nog veel meer attracties.  De Viennacard 48 uur kost € 18,90 en de 72 uurs variant komt op € 21,90. Je kunt de Viennacard kopen bij de meeste hotels, op de stations en bij de VVV.  Heb je liever de kaart al op zak voordat je vertrekt naar Wenen dan kun je de kaart ook alvast online bestellen.

Koop je liever losse kaartjes dan ben je aangewezen op de automaten die je op alle stations ziet staan. Neem voor de zekerheid flink wat munt geld mee. De meeste automaten accepteren bankpassen en creditcards echter kan het voorkomen dat je een automaat treft zonder  deze functie.

Vergeet niet te stempelen

kaartje stempelen
Alle kaartjes moet je eerst via de stempelautomaat die je op alle stations aantreft afstempelen. Doe je dit niet dan is er een kans dat je als zwartrijder te boek gaat. Bij iedere ingang van een station staat een stempelautomaat, het doet nog steeds een beetje denken aan het oude systeem wat we in Nederland hadden voor de invoering van de OV chipkaart.

Je stempelt een kaartje af door het vlakje met de pijl in de gele gleuf van de stempelautomaat te stoppen. Op het moment dat je een ouderwetse “ting” hoort van een bel is je kaartje gestempeld. en kun je verder reizen. Deze stempelautomaten staan alleen bij de ingang en niet op de perrons zelf. In de trams en bussen kun je de automaten vinden bij de ingangen en de chauffeur.

Zwartrijden

Het is natuurlijk ontzettend makkelijk om zonder kaartje op de stations te komen van de U-bahn en in de tram, er zijn tenslotte geen poortjes of andere controles bij de ingang. Echter is zwartrijden echt een dure aangelegenheid in Wenen. Zodra je gepakt wordt door één van de controleurs welke dagelijks meer dan 20.000 kaarten controleren in het openbaar vervoer dan kun je direct 103 euro aftikken. Zonde van het geld dus.

Slimme oplossingen voor een stedentrip

Er zijn trouwens naast de Viennacard ook nog diverse andere kaartjes, ben je namelijk van plan om niet zo heel veel met het openbaar vervoer te reizen dan zijn de enkeltjes ook een aanrader, deze kosten € 2,20 per keer, en zijn ook in een soort van strippenkaart vorm te koop. Met een einzelfahrt mag je binnen de zone 100 van alle vormen van openbaar vervoer gebruik maken, maar zodra je het station verlaat moet je opnieuw een kaartje stempelen.

Dagkaarten

Ís de Viennacard niks voor je dan is een dagkaart voor het openbaar vervoer in Wenen misschien een goed idee. Deze kaartjes kosten slechts € 7,60 en zijn na het afstempelen 24 uur te gebruiken. Er zijn ook 48 en 72 uurs varianten verkrijgbaar bij de automaten. Met een dagkaart kun je in alle vormen van openbaar vervoer reizen binnen Wenen. Bewaar het kaartje goed je moet het kaartje laten zien bij een controle.

Misschien ook interessant

Pin It on Pinterest

Share This