Openbaar vervoer in Wenen

Het Openbaar vervoer in Wenen

Ik ken geen stad ter wereld waarbij het openbaar vervoer zo goed geregeld is als in Wenen. Het is snel, goedkoop, efficiënt en erg makkelijk om de stad in een korte tijd te bezichtigen. Het openbaar vervoer in Wenen is in handen van de Wiener Linien.

Het openbaar vervoer in Wenen is een zeer complex netwerk van Metro’s, (U-bahn) trams en bussen. Daar tussen door krioelen de treinen van de ÖBB (de Oostenrijkse tegenhanger van de NS)

Inhoudsopgave

Metro in Wenen

De metro in Wenen

Het metronetwerk in Wenen bestaat uit vijf lijnen. Het is in alle opzichten de snelste manier om je door Wenen te verplaatsen. Bij praktisch alle bezienswaardigheden in Wenen kun je een Metrostation in de buurt vinden.  

Overdag rijdt op bijna iedere lijn iedere 12 x per uur een metro een station binnen. Na de spits en in het weekend ligt de frequentie wat lager. Dat de Metro in Wenen een groot succes is blijkt wel aan het aantal passagiers wat dagelijks gebruikt maakt van het netwerk.  In 2015 maakte meer als 440 miljoen passagiers gebruik van de Weense U-bahn. Dat zijn dus ongeveer 1,2 miljoen mensen per jaar.

(op de foto rijdt de metro net station Schönbrunn binnen, dit metrostation ligt deels bovengronds)

Kaartjes kopen

Om met het openbaar vervoer in Wenen te reizen heb je een kaartje nodig. Deze kun je in verschillende soorten krijgen. J

1 fahrt Wien ticket: Met dit kaartje kun je met alle vormen van openbaar vervoer (dus bus, metro en tram) e mag alleen maar in één richting reizen en je mag zo vaak overstappen als je wilt mits je maar op de zelfde lijn blijft. Een ticket kost slechts € 2,60 (2019)  Je kunt deze kaarten ook in een bundeltje kopen. Zo heb je altijd kaartjes bij de hand. Je moet het kaartje wel zelf afstempelen. 

24/8/72 Stunden Wien ticket: Dit ticket kun je kopen voor 1, 2 of 3 dagen. Je mag met een dagticket van al het openbaar vervoer in Wenen gebruik maken.Gedurende de gekozen tijdsduur. Het ticket is geldig vanaf het moment dat je het afstempelt in één van de automaten. 

8 Tage-Klimakarte: reis je met meerdere personen en ben je langer dan 3 dagen in Wenen dan is dit een ideale voordelige oplossing. Dit werkt namelijk als de oude strippenkaart. Je moet bij gebruik door meerdere personen dus gewoon meerdere vakjes stempelen. 

De bovengenoemde kaarten zijn allemaal geldig in de kernzone 100 van Wenen, daarmee kun je in principe alle bezienswaardigheden bezoeken. Voor de reis van en naar de luchthaven vanuit het centrum heb je een aanvullend kaartje nodig.  Je kunt dan met de s-bahn of met de snelle CAT trein reizen.

Viennacard

Ben je langer dan 48 uur in Wenen en ben je van plan om veel te bezichtigen? Dan loont de Viennacard zich, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gebruik maken van bijna alle bussen, treinen, u-bahnen en trams binnen de zone 100 van de stad Wenen. Niet alleen kun je dus overal naar toe je krijgt er ook nog eens een boekje met heel veel kortingsbonnen voor andere andere Schloss Schönbrunn en nog veel meer attracties.  De Viennacard 48 uur kost € 25 en de 72 uurs variant komt op € 29,00. Je kunt de Viennacard kopen bij de meeste hotels, op de stations en bij de VVV. Heb je liever de kaart al op zak voordat je vertrekt naar Wenen dan kun je de kaart ook alvast online bestellen.

Waar koop je kaartjes

kaartjes kopen

Koop je liever losse kaartjes dan ben je aangewezen op de automaten die je op alle stations ziet staan. Neem voor de zekerheid flink wat munt geld mee. De meeste automaten accepteren bankpassen en creditcards echter kan het voorkomen dat je een automaat treft zonder  deze functie. De meeste trams en bussen hebben ook een automaat waar je een enkele reis (1 fahrt) kunt kopen.  Wie liever modern met een app werkt kan in de app store de  App van Wiener linien downloaden  of via de webshop een online ticket kopen.

Vergeet niet te stempelen

kaartje stempelen
Alle kaartjes moet je eerst via de stempelautomaat die je op alle stations aantreft afstempelen. Doe je dit niet dan is er een kans dat je als zwartrijder te boek gaat. Bij iedere ingang van een station staat een stempelautomaat. Het doet nog steeds een beetje denken aan het oude systeem wat we in Nederland hadden voor de invoering van de OV chipkaart.

Je stempelt een kaartje af door het vlakje met de pijl in de gele gleuf van de stempelautomaat te stoppen. Op het moment dat je een ouderwetse “TING” hoort van een bel is je kaartje gestempeld.Pas dan kun je verder reizen. Deze stempelautomaten staan alleen bij de ingang en niet op de perrons zelf. In de trams en bussen kun je de automaten vinden bij de ingangen en de chauffeur.

Zwartrijden

Het is natuurlijk ontzettend makkelijk om zonder kaartje op de stations te komen van de U-bahn en in de tram, er zijn tenslotte geen poortjes of andere controles bij de ingang. Echter is zwartrijden echt een dure aangelegenheid in Wenen. Zodra je gepakt wordt door één van de controleurs welke dagelijks meer dan 20.000 kaarten controleren in het openbaar vervoer dan kun je direct 105 euro aftikken. Zonde van het geld dus. Oja, voor ik het vergeet. De meeste controleurs zijn onherkenbaar dragen geen uniform maar kunnen zich altijd legitimeren.

Misschien ook interessant

Pin It on Pinterest

Share This