Albertina

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen in Wenen echt genieten van de vele musea. Het Albertina museum is uniek in zijn soort op de wereld en één van de best bezochte musea van wenen. Het heeft namelijk de grootste en waardevolste collectie prenten en tekeningen. De collectie omvat meer dan 50.000 tekeningen van onder andere de beroemde Duitse schilder en kunstenaar Dürer, Cézanne, Klimt, Kokoscha, Picasso en Rauschenberg om een paar namen te noemen. Laten we overigens de werken van Leonardo da Vinci niet vergeten. Verder zijn er meer dan 900.000 tekeningen. Naast de genoemde tekeningen en prenten beschikt het Albertina ook over een imposante collectie aan architectuur en fotografie.

Het museum

Het prachtige paleis Erzhertog Albercht dient als onderkomen van het museum, het is één van de historische residenties van de Habsburgers geweest. De naam van het museum is dan ook afgeleid van de Albert Casimir Hertog van Sachen-Teschen. Hij was de schoonzoon van Keizering Maria Theresia.

De permanente kunstcollectie van het Albertina in Wenen behoort tot de belangrijkste in Europa op het gebied van modernistische kunst. Je kunt er bewonderenswaardige werken vinden van kunstenaars als Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec en Gauguin.

Andere hoogtepunten zijn de tentoonstellingen van Duits expressionisme, de nadruk op Oostenrijkse kunst en de brede variëteit van Russische avant-garde kunst, vertegenwoordigd door schilderijen van Goncharova, Malevich en Chagall.

Architectuur en fotografie

In het Albertina zijn tevens uitgebreide collecties op het gebied van fotografie en architectuur ondergebracht. Met de lancering van de fotocollectie in 1999 kreegOostenrijk zijn allereerste centrum voor het verzamelen, onderzoeken en tentoonstellen van historische en hedendaagse fotografie.

De Architectuur Collectie van het Albertina omvat ongeveer 25.000 plannen, schetsen en maquettes.

Exposities

Naast de vaste tentoonstellingen van de beroemde kunstwerken zijn er in het Albertina ook tijdelijke exposities. Waarbij vaak kunst wordt geleend van andere gallerijen en musea over de hele wereld.

Een hapje en een drankje in het Albertina

Van kunst krijg je trek, en om alles wat je gezien hebt even te laten bezinken biedt het Albertina een erg leuk café en restaurant aan, Do & Co Albertina staat garant voor een culinaire reis over de wereld.  De sushi wordt benoemd als zeer goed, en de lunchkaart bevat de lekkerste taarten van Wenen.

Plan je een bezoek aan het Albertina Museum in Wenen? Vind hier het adres, de openingstijden en toegangsprijzen. Bestel nu direct je tickets.

Tickets DonauturmPrijs (laatste update 19 augustus 23)
Standaard (vanaf 19 jaar)€ 18,90Bestel je ticket online
Kinderen (tot 19 jaar)gratis
Studenten (tot 26 jaar)€ 14,90
Senioren (65+)€ 14,90
Bezoekers met een Vienna city card€ 16,90Bestel je Vienna City card hier
Bezoekers met een Vienna PassGratisBestel je Vienna Pass hier

Adres:

Albertinaplatz 1
Website: www.albertina.at

Openbaar vervoer

U-bahn/Metro: U1, U2, U4 (station Karlplatz) U3 (station Stephansplatz) 

Straßenbahn/tram: D, 1, 2, 62, 71 (Halte: Staatsoper/Kärntner Ring) Bus: 2A

Openingstijden:

Dagelijks van 10 – 18.00 uur op woensdag en vrijdag tot 21.00 uur geopend.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.