Tiergarten Schönbrunn

Iedere zichzelf respecterende stad heeft wel een dierentuin, echter is Tiergarten Schönbrunn een opvallende belevenis. De oudste dierentuin ter wereld is ook een zeer bijzondere dierentuin aangezien het één van de weinige dierentuinen ter wereld is met panda’s.

De dierentuin begon met een rond plein met in het midden een paviljoen wat vroeger gebruikt werd om te ontbijten en de lunchen. Langzaam werd om dat ronde plein beetje bij beetje de diverse verblijven voor de dieren gebouwd. Het paviljoen is sinds 1949 in gebruik als een restaurant.

Pas rond 1800 kwamen de eerste exotische dieren naar de dierentuin, ijsberen, katachtigen, hyena’s en kangoeroes en een paar indische olifanten werden met veel bombarie naar de Tiergarten Schönbrunn gehaald. Deze dieren lokte bezoekers uit Wenen, maar ook snel wisten bezoekers uit andere delen van Oostenrijk de dierentuin te vinden. Nog steeds kom je de Weense dierentuin veel locals tegen. Veel inwoners van Wenen hebben een jaarkaart en komen graag in de Zoo.

Reuzenpanda’s

Tiergarten Schönbrunn

De absolute highlight van de dierentuin zijn de reuzenpanda’s. Niet alleen is Schönbrunn één van de weinige dierentuinen met panda’s het is ook uniek te noemen dat de dierentuin er recentelijk nog is in geslaagd om voor nageslacht te zorgen en dat is voor het eerst in gevangenschap.

Er zijn natuurlijk veel meer dieren dan de Panda’s, de Giraffen, de olifanten, de leeuwen, ze verdienen allemaal een bezoekje. De zeeleeuwen kregen in juli 2023 een gezinsuitbreiding. de pup is al te zien. De Weense dierentuin een reputatie hoog te houden met pinguïns. Het pinguïn verblijf is één van de grootste in Europa.

De Tiergarten Schönbrunn met kinderen

De dierentuin is een perfecte plek om even de drukte van de stad te ontlopen. Vooral als je reist met kinderen is dit een leuke plek om te relaxen en toch te genieten. Bekijk voordat je aan de wandel gaat in de dierentuin of er voedermomenten zijn aangekondigd. Gedurende de hele dag worden de dieren in de Tiergarten Schonbrunn gevoerd en je kunt er dus meerdere bezoeken. Vooral het voeren van de zeeleeuwen is de moeite waard, zorg wel dat je op tijd bent want deze prachtige dieren maken er een hele show van.

Door het hele park heen zijn kleine speeltuinen aangelegd, een grotere speeltuin met indrukwekkende klimtoestellen, schommels en tunnels ligt bij het centrumgebouw rondom de kinderboerderij.

Tiergarten Schönbrunn

Eten en drinken in de dierentuin

Op verschillende plekken zijn automaten voor frisdrank en water te vinden, op de centrale plekken vind je ook kleinere kiosken, gebouwen voor een ijsje of een warme drank zoals koffie en thee. Wil je wat uitgebreider eten dan kun je terecht in het restaurant “Tirolerhof” Het is een oude typische Tiroler boerderij gebouwd in 1722. De boerderij werd in 1994 als onderdeel van de renovatie van de dierentuin steen voor steen weer opgebouwd. Je kunt hier terecht voor de typische Weense en Oostenrijkse keuken met een groot aanbod aan gerechten voor kinderen en ook vegetariërs hebben hier genoeg keuze.

Openingstijden

De dierentuin is 365 dagen per jaar geopend, ook tijdens zon- en feestdagen. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen.

Toegangsprijzen

De entree tot de dierentuin is in verhouding met Nederlandse dierentuinen laag. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa’s, maar ook online, dat scheelt weer in de rij staan voor de kassa en als extraatje krijg je ook nog eens korting.

Ben je in het bezit van de Viennacard dan krijg je een interessante korting op je toegangskaarten.

Hoe kom je bij de Tiergarten Schönbrunn

Het makkelijkst reis je met het openbaar vervoer, parkeerplaatsen zijn namelijk spaarzaam automobilisten wordt geadviseerd de auto te parkeren op één van de Park & Ride plaatsen Hütteldorf of Siebenhirten.

U-bahn/Metro U4: Station Hietzing
tram: 10, 58, 60
Lijnbus: 10A, 51A, 56A, 56B, 58A

Tips:

Tijdens de weekenden in de zomermaanden en met prachtig weer kan het erg druk worden. Aangezien de dierentuin erg leuk is met kinderen betekent dit dat je echt je nek breekt over de kinderwagens en buggy’s Kom dus erg vroeg of later op de middag.

Informatie en links:
website: http://www.zoovienna.at/

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.