De Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool met haar wereldberoemde Lipizzaner paarden is één van de oudste rijscholen voor paarden ter wereld. Volgens de geschiedenisboeken wordt er in 1565 al gesproken over dit instituut waar alles draait om de kunst van de klassieke rijkunst. Ik zelf heb weinig met paarden (stiekem ben ik gewoon bang voor paarden). Toch is dit een belevenis in Wenen die je gezien moet hebben.

De Spaanse Rijschool is klassieke dressuur volgens het boekje

Spaanse Rijschool in Wenen

De Spanische Hofreitschule in Wenen is het enige instituut ter wereld waar de klassieke dressuur uit de renaissance bewaard is gebleven en onveranderd wordt bijgebracht aan de ruiters van nu. Een onvergetelijk schouwstuk met de Lippizaner paarden van nu en de muziek en dressuur van toen.

Bezoek de Spaanse Rijschool

Ontdek de Spaanse rijschool en bekijk de discipline waarmee de paarden worden getraind tot een volwaardig dressuurpaard en de ruiters zich klaarmaken voor de klassieke dressuur van de Spaanse Rijschool.

  • Bekijk de ochtendtraining op klassieke muziek
  • Krijg een beeld van de verschillende oefeningen waarmee de Lipizzaners worden klaargestoomd voor de klassieke dressuur.
Tickets boeken voor de Spaanse Rijschool in Wenen

De Morgenarbeit

Iedere ochtend trainen de paarden in de Spaanse Rijschool samen met de ruiters de dressuur. Dat begint met een eenvoudige warming-up en men probeert gedurende de ochtend de dressuur verder te verfijnen. Iedere ruiter is namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen paard. Een ruiter heeft er dus baat bij dat zijn paard een goede spierverhouding heeft. Sprongen worden bijvoorbeeld niet iedere dag getraind dat zou te veel verlangen van de paarden. Na de ochtendtraining worden de Lippizaner paarden natuurlijk wel even verwend met een kleine lekkernij speciaal voor paarden.

Op veel dagen is de Morgenarbeit te bezoeken. De stallen en de Hofreitschule bevinden zich naast de Hofburg. Wie door de poort loopt krijgt al een blik op de stallen en kan een glimp opvangen van de paarden.

De morgenarbeit is een populaire bezienswaardigheid in Wenen. Het is dus verstandig om van tevoren kaarten te reserveren.

Wil je een volledige voorstelling met de Spaanse rijschool beleven dan is het handig om even op de website te kijken. Daar is het volledige programma te vinden. Kaarten zijn in de regel snel uitverkocht.

Rondleidingen door de Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool is gevestigd in een adembenemend barok gebouw dat deel uitmaakt van het historische Hofburgpaleis, is veel meer dan een plek waar prachtige paardenshows worden gegeven. Deze instelling is diep geworteld in de Weense cultuur en geschiedenis en staat bekend om haar klassieke dressuur in de renaissance traditie van de ‘haute école’.

Het opmerkelijke gebouw waarin de Spaanse Rijschool is gehuisvest, dateert uit de periode van keizer Karel VI en is een van de architectonische hoogtepunten van Wenen. De elegante winterrijschool, ontworpen door architect Josef Emanuel Fischer von Erlach, werd voltooid in 1735 en is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur. De ruimte wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende zuilen, prachtige kroonluchters en een opvallend plafondfresco dat de ruimte een koninklijke uitstraling geeft.

Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis en de architectuur van de Spaanse Rijschool, biedt de school speciale architectonische rondleidingen. Tijdens deze rondleidingen kun je een exclusief kijkje achter de schermen nemen. Je loopt door de stallen waar je de beroemde Lipizzaner paarden kunt ontmoeten, leert over de trainingsmethodes en de geschiedenis van deze eerbiedwaardige instelling, en verkent de prachtige zalen van het gebouw.

Deze rondleidingen zijn niet alleen een kans om de elegante architectuur te bewonderen, maar ook om de levende traditie van de klassieke dressuur die al meer dan 450 jaar wordt voortgezet in deze historische setting te ervaren. Elk bezoek aan de Spaanse Rijschool belooft een diepgaande blik in de culturele schat van Wenen, waardoor het een onmisbare ervaring is voor zowel paardenliefhebbers als liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

De Lipizzaner paarden

De oorsprong van deze warmbloedpaarden gaat terug naar 1580. In dat jaar werd door Karel II van Oostenrijk namelijk een eigen hofstoeterij opgericht. Hij kocht daar een stuk landgoed over van de Bischop van Triest in Slovenië. Hij wilde een paard fokken voor transport, parades, veldslagen en de jacht. Natuurlijk vooral voor zijn eigen gardes en vermaak in Graz. Hij zag vooral veel potentie in de statige witte paarden uit de hofstoeterij van zijn neef Koning Filips II van Spanje. De stoeterij kun je ook bezoeken, deze ligt alleen op ruim 250 kilometer van Wenen in het dorp Piber in de Steiermark net onder Graz.

Een Lipizzaner lijkt het meest op een Schimmel. Als veulen worden de paarden donker geboren en na ongeveer 10 jaar wordt de vacht wit met grijze vlekken. Incidenteel blijft een Lippizaner bruin tot donkerbruin, dit komt ongeveer bij 1 op de 100 paarden voor.

Hoe kom je bij de Spaanse rijschool

Het snelst is de Spaanse rijschool bereikbaar met het openbaar vervoer. Door de ligging in het centrum van Wenen zijn parkeervoorzieningen beperkt aanwezig.

Adres:
Spanische Hofreitschule
Michaelerplatz 1
1010 Wenen
Ingang in de poort naast de Hofburg tegenover de fontein op de Michaelerplatz.

Tram
1, 2, D: Halte Kärtner Ring Oper oder Haltestelle Burgring
62: Halte Kärntner Ring Oper

U-Bahn/Metro:
U1: Station Stephansplatz
U3: Station Herrengasse
U2, U4: Station Karlsplatz

Bus:
1A: Halte Herrengasse
2A: Halte Michaelerplatz
3A: Halte Habsburgergasse

© titel foto: 666691240 – Nanabad

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.