De Spaanse rijschool

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ background_color=”#f0f8ff” border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”125519″ /]

De Spaanse Rijschool

De Spaanse rijschool met haar wereldberoemde Lipizzaner paarden is één van de oudste rijscholen voor paarden ter wereld. Volgens de geschiedenisboeken wordt er in 1565 al gesproken over dit instituut waar alles draait om de kunst van de klassieke rijkunst. Ik zelf heb weinig met paarden (stiekem ben ik gewoon bang voor paarden). Toch is dit een belevenis in Wenen die je gezien moet hebben.

De Spanische Hofreitschule in Wenen is het enige instituut ter wereld waar de klassieke dressuur uit de renaissance bewaard is gebleven en onveranderd wordt bijgebracht aan de ruiters van nu. Een onvergetelijk schouwstuk met de Lippizaner paarden van nu en de muziek en dressuur van toen.

De Morgenarbeit

Spaanse Rijschool

Iedere ochtend trainen de paarden in de Spaanse Rijschool samen met de ruiters de dressuur. Dat begint met een eenvoudige warming-up en men probeert gedurende de ochtend de dressuur verder te verfijnen. Iedere ruiter is namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen paard. Een ruiter heeft er dus baat bij dat zijn paard een goede spierverhouding heeft. Sprongen worden bijvoorbeeld niet iedere dag getraind dat zou te veel verlangen van de paarden. Na de ochtendtraining worden de Lippizaner paarden natuurlijk wel even verwend met een kleine lekkernij speciaal voor paarden.

Op veel dagen is de Morgenarbeit te bezoeken. De stallen en de Hofreitschule bevinden zich naast de Hofburg. Wie door de poort loopt krijgt al een blik op de stallen en kan een glimp opvangen van de paarden.

De morgenarbeit is een populaire bezienswaardigheid in Wenen. Het is dus verstandig om van te voren kaarten te reserveren.

Wil je een volledige voorstelling met de Spaanse rijschool beleven dan is het handig om even op de website te kijken. Daar is het volledige programma te vinden. Kaarten zijn in de regel snel uitverkocht.

Bezoek de Spaanse Rijschool

Spaanse RijschoolOntdek de Spaanse rijschool en bekijk de discipline waarmee de paarden worden getraind tot een volwaardig dressuur paard en de ruiters zich klaar maken voor de klassieke dressuur van de Spaanse Rijschool

  • Bekijk de ochtendtraining op klassieke muziek
  • Krijg een beeld van de verschillende oefeningen waarmee de Lipizzaners worden klaar gestoomd voor de klassieke dressuur.

De Lipizzaner paarden

Lipizanner paarden Spaanse rijschool wenen

De oorsprong van deze warmbloed-paarden gaat terug naar 1580. In dat jaar werd door Karel II van Oostenrijk namelijk een eigen hofstoeterij opgericht. Hij kocht daar een stuk landgoed over van de Bischop van Triest in Slovenië. Hij wilde een paard fokken voor transport, parades, veldslagen en de jacht. Natuurlijk vooral voor zijn eigen gardes en vermaak in Graz. Hij zag vooral veel potentie in de statige witte paarden uit de hofstoeterij van zijn neef Koning Filips II van Spanje. De stoeterij kun je ook bezoeken deze ligt alleen op ruim 250 kilometer van Wenen in het dorp Piber in de Steiermark net onder Graz.

Een Lipizzaner lijkt het meest op een schimmel. Als veulen worden de paarden donker geboren en na ongeveer 10 jaar wordt de vacht wit met grijze vlekken. incidenteel blijft een Lippizaner bruin tot donkerbruin dit komt ongeveer bij 1 op de 100 paarden voor.

Hoe kom je bij de Spaanse rijschool

Het snelst is de Spaanse rijschool bereikbaar met het openbaar vervoer. Door de ligging in het centrum van Wenen zijn parkeervoorzieningen beperkt aanwezig.
Adres:
Spanische Hofreitschule
Michaelerplatz 1
1010 Wenen
Ingang in de poort naast de Hofburg tegenover de fontein op de Michaelerplatz.

Tram
1, 2, D: Halte Kärtner Ring Oper oder Haltestelle Burgring
62: Halte Kärntner Ring Oper

U-Bahn/Metro:
U1: Station Stephansplatz
U3: Station Herrengasse
U2, U4: Station Karlsplatz

Bus:
1A: Halte Herrengasse
2A: Halte Michaelerplatz
3A: Halte Habsburgergasse

Overnachten in Wenen?

Prater reuzenrad Wenen

Zoek je een hotel in Wenen? Kies uit de meer dan 500 hotels in de stad.

Met TUI naar Wenen

Tui vakanties DuitslandStedentrip Wenen met TUI

Het grootste reisbureau van Nederland kent een heel mooi aanbod aan reizen naar de Oostenrijkse Hoofdstad Wenen. Bekijk en boek de pakketten met een Hotel + viegticket en profiteer van de hoge kortingen bij TUI vakanties.

Pin It on Pinterest

Share This