Fietsen in Wenen

Fietsen in Wenen is erg populair, het is een goed alternatief voor het openbaar vervoer en je komt snel van A naar B. Als je in Wenen komt vallen direct de vele fietsers op. Het leuke is dat iedere keer dat ik kom het wel lijkt alsof steeds meer inwoners van Wenen de fiets ontdekt hebben. Dat komt mede door de vele miljoenen euro’s die de gemeente Wenen in een nieuwe infrastructuur voor fietsers pompt.

Naast het al uitstekende openbaar vervoer is de fiets namelijk een goed alternatief voor het drukke openbaar vervoer in de stad. Niet Alleen is fietsen in Wenen perfect om van A naar B te komen, het is ook de manier om de stad op een andere wijze te ontdekken. 

Fietspaden

Fietsen in Wenen

In Wenen zijn de fietspaden voornamelijk langs de belangrijkste doorgaande wegen aangelegd en deel je vaak een strook met voetgangers. De meeste inwoners van Wenen zijn al aardig gewend aan de vele fietsers, toch moet je niet raar opkijken dat er luid bellend (dan dan bedoel ik de fietsbel) wordt gewaarschuwd voor een aankomende fietser.

Het fietsen in nog lang niet zo ingeburgerd als in Nederland, hou dus rekening met elkaar.

De meeste fietspaden zijn in Wenen blauw of rood gekleurd, en van een goed mooi asfalt. Dus dat zit wel goed. Bij de oversteekplaatsen zijn op drukke punten verkeerslichten aanwezig. Hou je hier ook aan. In tegenstelling tot in Nederland schrijft de Oostenrijkse politie direct een bon voor het negeren van een rood verkeerslicht.

Sightseeing per fiets

Op die fiets langs de meeste bezienswaardigheden van Wenen kan via de Ring Radweg. Een prachtige fietsroute door de stad waarbij je langs alle mooie bezienswaardigheden komt zoals de Staatsoper, de Hofburg en het prachtige Parlementsgebouw. Een ronde over de ring is ongeveer 4,5 kilometer en omdat de route vrij vlak is, kun je dat zonder al te veel inspanning doen. Wil je meer weten over de Ringstrasse van Wenen lees dan hier verder

Fietstour in Wenen boeken

Fietsen in wenen met een gids

Wil je met een gids fietsen in Wenen? Geen probleem, er zijn diverse bedrijven in de stad waarbij je door een gids op sleeptouw wordt genomen door de stad. Samen met een ervaren gids verken je in drie uur de stad.

Je fiets onder andere langs diverse bezienswaardigheden zoals het Hundertwasserhaus, het prachtige Rathaus, de Albertina, de Karlsplatz en de Stephansdom. Je kunt kiezen uit een Duitse en een Engelse gids in Wenen. Geef dit wel aan bij het boeken. De fietshuur is bij de tour inbegrepen.

  • Drie uur durende tour
  • gratis fiets
  • ervaren gids in Engels en Duits
  • Tour langs alle bezienswaardigheden in het centrum van Wenen

Fietsen huren in Wenen

In Wenen zijn diverse plekken waar je een fiets kunt huren. Ook e-bikes zijn populair in Wenen en te huren. Je vindt er dan ook diverse oplaadpunten voor je e-bike langs de belangrijkste fietsroutes.

Vergeet alleen je oplaadkabel dan niet mee te nemen. Het huren van een fiets kost ongeveer 4 euro per uur, neem wel een legitimatiebewijs mee, deze kan als borg worden achtergehouden. Bel bij slecht weer wel even de fietsverhuurder op. Sommige verhuurders zijn dan gesloten.

Citybike

Een citybike huren in Wenen is heel makkelijk en een leuke manier om Wenen te ontdekken op de fiets

Een Citybike zie je in Wenen ook steeds vaker, deze handige fietsen met een mandje voorop kun je ondertussen bij één van 120 “radstationen” huren. Je moet je eerst aanmelden via de website van Nextbike.net en je hebt daar wel een creditcard of PayPal account voor nodig. Zodra de aanmelding is gelukt kun je het hele jaar door een fiets pakken uit één van de radstations in de stad. Dat doe je met een handige app die je kunt downloaden. Je hoeft dan alleen de QR-code met de app te scannen en de fiets wordt automatisch van het slot gehaald.

Zodra je uitgefietst bent parkeer je de fiets in de dichtstbijzijnde radstation weer terug. Je rekent per half uur af. De kosten bedragen € 0,60 per half uur.

Vergeet niet om goed te checken of de fiets weer vast zit in de beugels bij het radstation en sluit de huurperiode via de app af. Meer informatie over de Nextbikes en het Wienmobil Rad lees je op de deze website.

Hier kun je de Nextbike app gratis downloaden.

Fietsen in Wenen, let op je veiligheid

Ga je fietsen in Wenen met kinderen tot 12 jaar? Dan is een helm verplicht. De discussie of volwassenen een helm moeten dragen tijdens het fietsen wordt al sinds jaren gevoerd in Oostenrijk, tot op heden is daar nog geen uitspraak over. Het ministerie van Verkeer adviseert overigens wel om een helm te dragen tijdens het fietsen.

Fiets je ’s avonds, dan is verlichting net als thuis ook in Wenen op je fiets een verplicht item. Een bel hoort ook op je fiets en verder is je fiets natuurlijk in goede conditie. Mocht je nu een zachte fietsband hebben, dan kun je op diverse plekken in de stad en dan voornamelijk bij drukke fietsknooppunten gebruikmaken van één van de vele rode fietspompen.

Op veel plekken ligt het fietspad direct naast het voetpad, fysiek is er geen drempel of stoeprand. Wees dus altijd alert op voetgangers die ineens op het fietspad lopen. Verder rijden er in Wenen trams, en waar trams rijden ligt tramrails. Probeer de rails echt te vermijden, het asfalt in Wenen is namelijk hard (in Nederland overigens ook) 

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.