Fietsen in Wenen

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ background_color=”#f0f8ff” border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”125519″ /]

Fietsen in Wenen

Als je in Wenen komt vallen direct de vele fietsers op. Het leuke is dat iedere keer dat ik kom het wel lijkt alsof steeds meer inwoners van Wenen de fiets ontdekt hebben. Dat komt mede door de vele miljoenen euro's  die de gemeente Wenen in een nieuwe infrastructuur voor fietsers pompt.

Naast het al uitstekende openbaar vervoer is de fiets namelijk een goed alternatief voor het drukke openbaar vervoer in de stad.  niet Alleen is fietsen in Wenen perfect om van A naar B te komen, het is ook de manier om de stad op een andere wijze te ontdekken. 

Fietspaden

Fietspaden in Wenen

In Wenen zijn de fietspaden voornamelijk langs de belangrijkste doorgaande wegen aangelegd en deel je vaak een strook met voetgangers. De meeste inwoners van Wenen zijn al aardig gewend aan de vele fietsers toch moet je niet raar opkijken dat er luid bellend (dan dan bedoel ik de fietsbel) wordt gewaarschuwd voor een aankomende fietser.

Het fietsen in nog lang niet zo ingeburgerd als in Nederland, hou dus rekening met elkaar.

De meeste fietspaden zijn in Wenen blauw of rood gekleurd, en van een goed mooi asfalt. Dus dat zit wel goed. Bij de oversteekplaatsen zijn op drukke punten verkeerslichten aanwezig. Hou je hier ook aan, in tegenstelling tot in Nederland schrijft de Oostenrijkse politie direct een bon voor het negeren van een rood verkeerslicht.

Sightseeing per fiets

Op die fiets langs de meeste bezienswaardigheden van Wenen kan via de Ring Radweg. Een prachtige fietsroute door de stad waarbij je langs alle mooie bezienswaardigheden komt zoals de Staatsoper, de Hofburg en het prachtige Parlementsgebouw. Een ronde over de ring is ongeveer 4,5 kilometer en omdat de route vrij vlak is kun je dat zonder al te veel inspanning doen.  Wil je meer weten over de Ringstrasse van Wenen lees dan hier verder

 

Fietstours in Wenen

Wil je met een gids fietsen in Wenen? Geen probleem, er zijn diverse bedrijven in de stad waarbij je door een gids op sleeptouw wordt genomen door de stad. Bajabikes is er daar eentje van. Samen met een ervaren gids verken je in drie uur de stad. Je fiets onder andere langs diverse bezienswaardigheden zoals het Hundertwasserhaus, het prachtige Rathaus, de Albertina, de Karlsplatz en de Stephansdom. Je kunt kiezen uit een Duitse en een Engelse gids in Wenen. Geeft dit wel aan bij het boeken. De fietshuur is bij de tour inbegrepen. 

  • Drie uur durende tour
  • gratis fiets
  • ervaren gids in Engels en Duits
  • Tour langs alle bezienswaardigheden in het centrum van Wenen

Fietsen huren in Wenen

In Wenen zijn diverse plekken waar je een fiets kunt huren. Ook e-bikes zijn populair in Wenen en te huren. Je vindt er dan ook diverse oplaadpunten voor langs de belangrijkste fietsroutes. Vergeet alleen je oplaadkabel dan niet mee te nemen. Het huren van een fiets kost ongeveer 4 euro per uur, neem wel een legitimatiebewijs mee, deze kan als borg worden achtergehouden. Bel bij slecht weer wel even de fietsverhuurder op. Sommige verhuurders zijn dan gesloten.

Citybike

Een Citybike zie je in Wenen ook steeds meer, deze handige fietsen met een mandje voorop kun je ondertussen bij één van 120 “radstationen” huren. Je moet je eerst aanmelden via de website van citybikewien.at en je hebt daar wel een creditcard voor nodig. Het kan ook bij een radstation zelf. Zodra de aanmelding is gelukt kun je het hele jaar door een fiets pakken uit één van de radstations in de stad.

Zodra je uitgefietst bent parkeer je de fiets in de dichtstbijzijnde radstation weer terug. Je rekent per uur af en het eerste uur is altijd gratis. Daarna wordt het bedrag 2 euro voor het tweede uur, 3 euro voor het derde uur en 4 euro voor het volgende uur. Dus het loont om regelmatig van fiets te wisselen. Tussen het wisselen van de fietsen moet wel 15 minuten zitten.

Vergeet niet om goed te checken of de fiets weer vast zit in de beugels bij het radstation, mocht de door jou gehuurde fiets namelijk gestolen worden dan wordt er 600 euro van je creditcard afgeschreven.

Veiligheid op de fiets

Fiets je met kinderen tot 12 jaar? Dan is een helm verplicht. De discussie of volwassenen een helm moeten dragen tijdens het fietsen wordt al sinds jaren gevoerd in Oostenrijk tot op heden is daar nog geen uitspraak over. Het ministerie van Verkeer adviseert overigens wel om een helm te dragen tijdens het fietsen. Fiets je ’s avonds, dan is verlichting net als thuis ook in Wenen op je fiets een verplicht item. Een bel hoort ook op je fiets en verder is je fiets natuurlijk in goede conditie. Mocht je nu een zachte fietsband hebben dan kun je op diverse plekken in de stad en dan voornamelijk bij drukke fiets knooppunten gebruik maken van één van de vele rode fietspompen.

Op veel plekken ligt het fietspad direct naast het voetpad, fysiek is er geen drempel of stoeprand. Wees dus altijd alert op voetgangers die in eens op het fietspad lopen. Verder rijden er in Wenen trams, en waar trams rijden ligt tramrails. Probeer de rails echt te vermijden het asfalt in Wenen is namelijk hard (in Nederland trouwens ook) 

Met TUI naar Wenen

Tui vakanties DuitslandStedentrip Wenen met TUI

Het grootste reisbureau van Nederland kent een heel mooi aanbod aan reizen naar de Oostenrijkse Hoofdstad Wenen. Bekijk en boek de pakketten met een Hotel + viegticket en profiteer van de hoge kortingen bij TUI vakanties.

Pin It on Pinterest

Share This