Veiligheid in Wenen

Hoe is het gesteld met de veiligheid in Wenen? Ik voel me er meer op mijn gemak dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Er is weinig sprake van geweld en vandalisme. Natuurlijk komt een opstootje altijd voor, vooral rond de nachtelijke uurtjes wanneer er wat alcohol in het spel is.

Maar echte grote vechtpartijen heb ik in Wenen nog niet gezien. Helaas is Wenen wel populair bij kruimeldieven, dus op drukke pleinen en straten is het goed oppassen op zakkenrollers. Loop dus niet opzichtig met geld of een dure telefoon rond en draag je portemonnee nooit in je kontzak.

Zwervers en bedelaars

Net als in alle andere steden kom je in Wenen bedelaars en zwevers tegen. In Wenen is sprake van georganiseerde bedelcriminaliteit. De gemeente raadt dus aan om vooral geen geld te geven aan bedelaars. Maar liever het geld te geven aan een organisatie die opkomt voor de mensen die noodgedwongen op straat leveren. Alleen op deze manier kan men garanderen dat het geld ook terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben.

Straatkrant verkopers

Veel daklozen verkopen een daklozenkrant. De Weense versie heet Augustin, en kost € 3,00, van elk verkocht exemplaar gaat € 1,50 direct naar de dakloze. De rest van de opbrengst wordt gebruikt om de krant te drukken en voor hulp in de vorm van eten, rechtsadvies en taalcursussen. Verder stelt de organisatie achter de Augustin de eis dat de verkopers tijdens het aanbieden van de krant geen alcohol mogen nuttigen en mensen niet lastig vallen of de krant opdringerig aanbieden.

Let wel op of je de laatste versie koopt en of het een officiële verkoper is. Dat kun je zien aan de legitimatie die de verkopers bij zich dragen. Let ook een beetje op de uitstraling van de verkoper, een dakloze op gloednieuwe sportschoenen en een smartphone van een bekend merk is in mijn ogen geen dakloze of kan niet met zijn of haar geld omgaan.

Een paar veiligheidstips

Reis je ‘s avonds met het openbaar vervoer dan is het goed om te weten dat een groot deel van de stations bewaakt zijn. De stations die niet bewaakt zijn hebben camerabewaking. Zorg dat je deze ziet (zeer opvallend) en blijf in de buurt van een camera staan. Staat de sfeer op een station je niet aan? Ga dan weer weg en neem een taxi naar het volgende station. (taxi’s in Wenen zijn zeer betaalbaar)

Loop ‘s avonds niet met waardevolle spullen zichtbaar over straat. Je dure spiegelreflexcamera om je nek is niet handig (doe je in Amsterdam ook niet) Verder zoek je geen donkere steegjes op en laat je de openbare parken links liggen als je alleen bent.

Polizei Notruf (Politie informatie)

Veiligheid in Wenen

Het algemene noodnummer in Oostenrijk is 112, direct in contact met de politie? Bel dan met 133 en de brandweer bereik je direct onder nummer 122. Een ambulance of een arts met spoed nodig? Dan bel je in Wenen met 144. 

Je kunt natuurlijk ook altijd een politieagent(e) aanspreken, deze zijn in de stad op alle toeristische plekken zichtbaar aanwezig.

Diefstal

In tegenstelling tot veel andere grote Europese steden is Wenen in verhouding erg veilig. Natuurlijk wordt er wel eens iets gestolen en zijn zakenrollers actief op drukke plekken. Hou waardevolle zaken zoals je camera, portemonnee en telefoon dus extra goed in de gaten.

Preventie is essentieel als het om veiligheid gaat. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zakkenrollers, is het raadzaam om waardevolle spullen niet in je achterzak te bewaren. Het dragen van tassen op je rug of aan de zijkant kan risicovol zijn, vooral als deze waardevolle items bevatten. In plaats daarvan is het verstandiger om je bezittingen aan de voorkant te dragen, op een manier dat het voor niemand mogelijk is om er onopgemerkt bij te kunnen. Blijf altijd alert en laat je niet afleiden in drukke omgevingen zoals de kerstmarkten in Wenen.

In het openbaar vervoer, zoals de metro, kun je het beste een zitplaats nemen of op een manier staan waarbij je niemand toestaat om ongemerkt achter je te staan. Door deze simpele voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je je veiligheid in Wenen aanzienlijk verhogen.

Ben je met de auto naar Wenen gekomen? Dan laat je natuurlijk geen waardevolle dingen in de auto liggen. Ook niet onder de hoedenplank of een jas. Het graaituig is tegenwoordig uitgerust met bluetooth scanners en sommige laptops of camera’s zenden ook als je uitstaan nog signalen uit die deze graaiers kunnen ontvangen. Je auto is dan een makkelijk doelwit.

Oplichting

Ik begin weer met een tegenstelling. Waar je in steden als Parijs en Barcelona bijna struikelt over de balletje-balletje spelers, en continue wordt aangesproken door personen die iets van je willen of je ineens een touwtje om je pols vlechten. Is dat in Wenen eigenlijk zelden het geval. Toch zijn er een paar bekende trucs die ik tijdens mijn bezoeken in Wenen heb waargenomen en je aandacht vragen.

Kaart verkopers voor klassieke concerten

Op bijna alle toeristische hotspots bij de bekende bezienswaardigheden in Wenen zie je voornamelijk mannen verkleed als een Mozart of een Beethoven met een grote zwarte map staan. Zij proberen tegen forse prijzen nietsvermoedende toeristen dure concertkaarten voor klassieke concerten te verkopen. Deze verkopers werken op een provisiebasis en de concerten die zij aanbieden zijn vaak niet de allerbeste concerten. Vaak vinden ze plaats in achteraf zaaltjes van een restaurant en zijn de concerten relatief kort. Mocht je echt interesse hebben in een klassiek concert in Wenen boek deze dan voor vertrek. Ik heb er een handige pagina over geschreven met de beste klassieke concerten in Wenen en leg je ook uit waar je kunt boeken zonder risico.

Kaartjes verkopers bij stations en de U-bahn

Laat je niet afleiden bij het kopen van een kaartje voor het openbaar vervoer bij één van de automaten op een station. Soms probeert iemand daar zijn kaartje te verkopen, omdat je er bijvoorbeeld nog een half uurtje op kunt reizen. Natuurlijk zoeken deze verkopers niets vermoedende toeristen uit als slachtoffer want de kaartjes zijn namelijk vaak al gestempeld en hebben een tijdcode op het ticket staan. Bovendien is het officieel niet toegestaan de kaartjes opnieuw te verkopen. Controles in het openbaar vervoer vinden regelmatig plaats en de controleurs hebben een strikt beleid dat iedereen die reist op een ongeldig ticket direct mag afrekenen.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.