Veiligheid in Wenen

Wenen is een veilige stad, ik voel me er meer op mijn gemak dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Er is weinig sprake van geweld en vandalisme. Natuurlijk komt een opstootje altijd voor, vooral rond de nachtelijke uurtjes wanneer er wat alcohol in het spel is.

Maar echte grote vechtpartijen heb ik in Wenen nog niet gezien. Helaas is Wenen wel populair bij kruimeldieven, dus op drukke pleinen en straten is het goed oppassen op zakkenrollers. Loop dus niet opzichtig met geld of een dure telefoon rond en draag je portemonnee nooit in je kontzak.

Zwervers en bedelaars

Net als in alle andere steden kom je in Wenen bedelaars en zwevers tegen. In Wenen is sprake van georganiseerde bedelcriminaliteit. De gemeente raadt dus aan om vooral geen geld te geven aan bedelaars. Maar liever het geld te geven aan een organisatie die opkomt voor de mensen die noodgedwongen op straat leveren. Alleen op deze manier kan men garanderen dat het geld ook terecht komt bij de mensen die het nodig hebben.

Veel daklozen verkopen een daklozenkrant. De Weense versie heet Augustin, en kost € 2,50, van elk verkocht exemplaar gaat € 1,25 direct naar de dakloze.

Let wel op of je de laatste versie koopt en of het een officiële verkoper is. Dat kun je zien aan de legitimatie die de verkopers bij zich dragen. Let ook een beetje op de uitstraling van de verkoper, een dakloze op gloednieuwe sportschoenen en een smartphone van een bekend merk is in mijn ogen geen dakloze of kan niet met zijn/haar geld omgaan.

Een paar veiligheidstips

Reis je ‘s avonds met het openbaar vervoer dan is het goed om te weten dat een groot deel van de stations bewaakt zijn. De stations die niet bewaakt zijn hebben camerabewaking. Zorg dat je deze ziet (zeer opvallend) en blijf in de buurt van een camera staan. Staat de sfeer op een station je niet aan? Ga dan weer weg en neem een taxi naar het volgende station. (taxi’s in Wenen zijn zeer betaalbaar)

Loop ‘s avonds niet met waardevolle spullen zichtbaar over straat. Je dure spiegelreflexcamera om je nek is niet handig (doe je in Amsterdam ook niet) Verder zoek je geen donkere steegjes op en laat je de openbare parken links liggen als je alleen bent.

Polizei Notruf

Veiligheid in Wenen

Het algemene noodnummer in Oostenrijk is 112,  direct in contact met de politie? Bel dan met 133 en de brandweer bereik je direct onder nummer 122. Een ambulance of een arts met spoed nodig? Dan bel je in Wenen met 144.