Stephansdom

Stephansdom

Wenen is meer dan Mozartkugeln en Sachertorte! Als je de hoofdstad van Oostenrijk bezoekt is een bezichtiging van een de vele architectonische en culturele hoogstandjes die de stad bezit een echte must. Natuurlijk kun je het schitterende Schloss Schönbrunn bezoeken en wegzwijmelen bij de herinnering aan keizerin Sissi en haar Franz Joseph. Schönbrunn heeft echter als nadeel dat het niet in het centrum van de stad ligt. De prachtige Stephansdom doet dat wel. Bijkomend voordeel is dat je na een bezoek aan deze kerk direct door kunt naar een de vele cafés en eetgelegenheden die Wenen rijk is.

De buitenkant van de Stephansdom

Het eerste dat aan deze prachtige in gothische stijl gebouwde kerk opvalt is de zuidelijke toren. Met een hoogte van 136,7 meter 'torent' hij letterlijk boven de stad uit. Deze toren werd in de 14e eeuw aangebouwd, je kunt dit zien aan de afwijkende barokke bouwstijl. Als je er zin in hebt kun je de zuidelijke toren beklimmen. Het zijn maar 343 treden … De beloning van de klim is het spectaculaire uitzicht. Wenen ligt aan je voeten.
Misschien heb je last van hoogtevrees of vind je het bestijgen van 343 treden toch net iets teveel van het goede. In dat geval kun je ook gebruik maken van de lift in de noordelijke toren die je naar het uitzichtplatform brengt dat op slechts 68 meter hoogte ligt.

Het interieur van de kerk

Als je liever met beide benen op de grond blijft, dan valt een bezoek aan de kerk zelf aan te raden. Op doordeweekse dagen is de Stephansdom geopend voor publiek tussen zes uur in de ochtend en tien uur in de avond. Op zondag opent de kerk haar deuren een uurtje later. Uiteraard kun je deelnemen aan een rondleiding met een ervaren gids. Gelukkig is het ook mogelijk om zelf de kerk op je gemak te verkennen. Vergeet in ieder geval niet jezelf te vergapen aan de indrukwekkende gebrandschilderde ramen en de vele kunstschatten die de kerk in de loop der jaren verzameld heeft.

Hoe kom je bij de Stephansdom

De dom van Wenen valt behoorlijk op dus lopend is het makkelijk te herkennen en de ligging midden in het centrum kan haast niet missen. Kom je met het openbaar vervoer dan is de U-Bahn station Stephansplatz de plek waar je uitstapt.  Hier komen de U-Bahn lijnen U1 en U3 langs.

Adres gegevens:

St.-Stephansdom (website)
Adres: Stephansplatz 1
Openingstijden: 09.00-17.30

Pin It on Pinterest

Share This