Schloss Schönbrunn (2024)

Eens stond het zomerpaleis van de Habsburgers midden in de natuur, nu staat het midden in de stad Wenen, aan de westelijke kant van het historische centrum. Een mooi park omringt het paleis dat in het begin van de 18de eeuw gebouwd werd. Later onderging het paleis een grondige verbouwing op verzoek van de Keizerin Maria Theresa oftewel Sisi.

Wat opvalt, is dat zowel het Schloss Schönbrunn als het voorplein een perfecte symmetrie vertonen. Hoewel er 1441 kamers zijn, zijn er slechts 40 toegankelijk voor bezoekers. Dit zijn dan vooral de staatszalen die ingericht zijn met grootse pracht en praal. Je krijgt tijdens de rondleiding ook leefruimten te zien welke dan weer iets soberder zijn ingericht.

Schloss Schönbrunn

Belangrijkste bezienswaardigheid van Wenen

Schloss Schönbrunn mag worden toegevoegd aan je lijst met bezienswaardigheden in Wenen die je niet mag missen. Ondanks de drukte en de tientallen bussen vol toeristen die het Schloss willen bezoeken is het absoluut een bezoek waard.

Wat is de beste tijd om Schloss Schönbrunn te bezoeken?

Het kasteel van Sisi is de meest bezochte bezienswaardigheid van Wenen en zelfs van Oostenrijk. Het is hier dus iedere dag en vooral in de zomermaanden dag in, dag uit erg druk. We raden je aan om het Schloss zo vroeg mogelijk te bezoeken. De poorten van het Slot zijn al vroeg open en de toegangskaartjes worden tegenwoordig met een tijdslot verkocht.

Probeer voor 9:00 al in het slot te zijn, dan ben je de busladingen met toeristen voor en kun je de rest van je dag besteden in de omgeving van Schloss Schönbrunn zoals de Tiergarten en de prachtige tuinen.

Nog een goede reden om Schönbrunn zo vroeg mogelijk te bezoeken in de zomer is de temperatuur. Schloss Schönbrunn staat op de werelderfgoedlijst en daardoor is het niet mogelijk om aanpassingen te doen aan het prachtige kasteel. Dus er is geen airconditioning of andere klimaatbeheersing aanwezig. Veel ramen kunnen vanwege de veiligheid ook niet geopend worden. Het kan dus vooral op warme zomerse dagen onaangenaam warm zijn in het slot.

De 1441 kamers van Schloss Schönbrunn

De kamers in het slot zijn grotendeels ingericht in de voor de tijd van Sisi en Franz Josef populaire Rococostijl. Dat kenmerkt zich vooral door veel pluche, tapijten, zachte pastelkleuren, zijden wandbekleding en grote schilderijen. Het vermogen van de Habsburgers was tenslotte ongekend en dat liet men graag zien. De meeste wanden en plafonds in Schönbrunn zijn wit gelakt en hebben accenten van bladgoud. Alles om indruk te maken op andere welgestelde en mensen van adel. Vergeet niet, Schloss Schönbrunn was slechts de zomerresidentie voor de Habsburgers.

Tijdens een rondleiding krijg je diverse kamers te zien, zowel de werkkamers, en de privékamers. Je loopt langs één van de vele badkamers met schoonheidssalon van Sisi en Marie Antoinette. In totaal krijg je van de 1441 kamers! slechts 40 kamers te zien tijdens de rondleiding door het paleis. Een gids kan je over alle kamers wat vertellen en vragen staat vrij.

Wolfgang Amadeus Mozart

Qua geschiedenis zijn de volgende ruimten het meest interessant:

  • de spiegelzaal waar in 1762 een concert werd gegeven voor Maria Theresa door niemand minder dan de zesjarige Wolfgang Amadeus Mozart
  • De Grote Galerij waar gedanst werd ter afsluiting van het Congres van Wenen in 1815 (de herverdeling van Europa).
  • De verschillende leef- en woonruimten zijn beschilderd met prachtige tropische taferelen zoals exotische dieren en palmbomen.

Uitgestrekte en prachtige parken Schloss Schönbrunn

Aan de achterkant van het paleis bevindt zich een prachtig park met een oppervlakte van een vierkante kilometer. Dit park is het paradepaardje van het paleis en werd reeds aan het einde van de 18de eeuw toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Rondom de grote, centrale fontein (de Neptunusfontein) zijn allerlei bloem- en plantvakken, tuinen, waterpartijen en nog meer fonteinen aangelegd. Deze inrichting gebeurde geheel in Franse stijl.

De Botanische tuin met de orangerie heeft een Nederlands tintje. Dit deel werd namelijk door de Nederlander Adrian van Steckhoven en zijn hulp Richard van der Schot aangelegd. De zogenaamde Maria-Theresien-Palmboom werd door deze handige tuinman naar Wenen gehaald en hij kreeg het voor elkaar om deze Aziatische boom te laten bloeien in het beduidend koudere klimaat van Wenen.

Het park bevat een doolhof en er staan ook enkele interessante gebouwen bijvoorbeeld de Glorietta. Deze open zuilengalerij is op een heuvel gelegen en vormt een mooie afsluiting van het park. Het bouwwerk is een creatie van de architect Hetzendorf die ook de zogenaamde Roomse Ruïne heeft gebouwd. Deze ruïne wordt vergezeld van een obelisk met een fontein.

Bezoek Schönbrunn

Neem een kijkje in het Schloss Schönbunn. Bezoek de kamers waar vroeger de keizer en de keizerin woonde. Bewonder de pracht en praal van de Habsburgers en Beleef de wereld van Sisi. 

  • Bezoek het imposante zomerpaleis van de keizerlijke familie
  • Met een gids verken je alle bijzondere kamers en krijg je gedetailleerde uitleg.
  • “Skip the line” Je gids heeft de kaartjes al gekocht dat scheelt lang wachten voor de kassa.

Palmenhuis en de tuinen van Schloss Schönbrunn

Een ander belangrijk gebouw is het Palmenhuis, een enorme tropische serre van 25 m hoog, 111 m lang en 28 m breed. Binnenin zijn heel wat bijzondere planten en bloemen te bewonderen uit alle werelddelen. De opdracht voor dit gebouw werd gegeven door keizer Frans Jozef I, die geboeid was door exotische planten.

Dit vormde dan ook de drijfveer tot de bouw van het Woestijnhuis, allerlei cactussen uit Australië en Zuid-Afrika. Onder zijn bewind was ook begonnen met de aanleg van een dierentuin rond een paviljoen waar hij ontbeet. Dit paviljoen doet nu dienst als restaurant.

Toegangsprijzen in 2024

Hieronder zie het overzicht met de actuele toegangsprijzen van het slot: per 1 april 2024)

Ticket typePrijs volwassenenPrijs kinderen (6-18 jaar)
Grand Tour (ongeveer 60 minuten)€ 32,00€ 23,00
Imperial tour (ongeveer 30-40 minuten)€ 27,00€ 19,00
State apartments (ongeveer 25-30 minuten€ 22,00€ 14,00

Ik raad je aan om de Grand Tour te boeken, daarbij zie het meeste en ook het mooiste van Schloss Schönbrunn.

De openingstijden in 2024

Je kunt Schloss Schönbrunn het hele jaar door bezoeken, de belangrijkste bezienswaardigheid van Wenen is ook tijdens de feestdagen en tijdens kerst geopend. Let op de openingstijden van het slot zijn seizoensgebonden. Zie de tabel hieronder.

Je kunt tot 45 minuten voor sluitingstijd nog naar binnen.

DatumOpeningstijden
2 april 2024 – 3 november 20248.30 – 17.30 uur
4 november 2024 – 31 maart 20258.30 – 17.00 uur

Hoe kom je bij het Schloss Schönbrunn?

Je kunt op verschillende manieren in de omgeving van het slot komen. Hieronder een handig overzicht:

VervoerHalte
U-bahn/Metro Lijn U4 – Station Schönbrunn (5 minuten lopen)
Strassenbahn/tramLijn 10 of 60 – Halte Schönbrunn (8 minuten lopen)
BusLijn 10A – Halte Schönbrunn (8 minuten lopen)
Sightseeing busAlle hop-on Hop off bussen stoppen bij het Station Schönbrunn

Veelgestelde vragen over Schloss Schönbrunn

Mis je nog een antwoord op je vraag? Stel deze dan hieronder in de reacties. We proberen dan zo snel mogelijk te reageren.

Kan ik een concert bezoeken in Schönbrunn?

Ja, dat kan, het is zelfs mogelijk in combinatie met een diner. Na een rondleiding met een audiogids sluit je de avond af met een luxe diner in het restaurant. Daarna verplaats je je naar de Orangerie waar je kunt genieten van een klassiek concert. Meer informatie en direct boeken.

Is Schönbrunn toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen?

Alle kamers zijn toegankelijk met een kinderwagen of een rolstoel, er zijn liften en hellingbanen beschikbaar. Tevens zijn er barrièrevrije toiletten bij de ingang en op de eerste verdieping.

Kan ik ook wat eten en drinken bij Schönbrunn?

In het ticketoffice is een café met een uitgebreide (misschien wat dure) menukaart. Op ongeveer 15 minuten van het Schloss is een zeer goede konditorei met normale prijzen en een gezellige gastgarten.

Is de entree bij een Vienna Pass inbegrepen?

Ja, bij de Vienna Pass kun je Schloss Schönbrunn gratis bezoeken. Met de Vienna City Card krijg je een korting van ongeveer 10% op de entreeprijzen.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Plaats een reactie