Terug in de tijd van Keizers en Keizerinnen in Schloss Schönbrunn

Eens stond het zomerpaleis van de Habsburgers middenin de natuur, nu staat het middenin de stad Wenen, aan de westelijke kant van het historische centrum. Een mooi park omringt het paleis dat in het begin van de 18de eeuw gebouwd werd. Later onderging het paleis een grondige verbouwing op vraag van Maria Theresa.

Wat opvalt, is dat zowel het Schloss Schönbrunn als het voorplein een perfecte symmetrie vertonen. Hoewel er 1.400 kamers zijn, zijn er slechts 40 toegankelijk voor bezoekers. Dit zijn dan vooral de staatszalen die ingericht zijn met grootse pracht en praal. Je krijgt ook leefruimten te zien welke dan weer iets soberder zijn ingericht.

Schloss Schönbrunn mag worden toegevoegd aan je lijst met bezienswaardigheden in Wenen die je eigenlijk niet mag missen. Ondanks de drukte en de bussen vol toeristen die het Schloss willen bezoeken is het absoluut een rondgang waard.

Wolfgang Amadeus Mozart

Schonbrunn wenenQua geschiedenis zijn de volgende ruimten het meest interessant: de spiegelzaal waar in 1762 een concert werd gegeven voor Maria Theresa door niemand minder dan de zesjarige Wolfgang Amadeus Mozart, maar ook de Grote Galerij waar gedanst werd ter afsluiting van het Congres van Wenen in 1815 (de herverdeling van Europa). De verschillende leef- en woonruimten zijn beschilderd met prachtige tropische taferelen zoals exotische dieren en palmbomen.

Uitgestrekte en prachtige parken

Aan de achterkant van het paleis bevindt zich een prachtig park met een oppervlakte van een vierkante kilometer. Dit park is het paradepaardje van het paleis en werd reeds aan het einde van de 18de eeuw toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Rondom de grote, centrale fontein (de Neptunusfontein) zijn allerlei bloem- en plantperken, tuinen, waterpartijen en nog meer fonteinen aangelegd. Deze inrichting gebeurde geheel in Franse stijl.

Het park bevat een doolhof en er staan ook enkele interessante gebouwen zoals bijvoorbeeld de Glorietta. Deze open zuilengalerij is op een heuvel gelegen en vormt een mooie afsluiting van het park. Het bouwwerk is een creatie van de architect Hetzendorf die ook de zogenaamde Roomse Ruïne heeft gebouwd. Deze ruïne wordt vergezeld van een obelisk met een fontein.

Palmenhuis

Een ander belangrijk gebouw is het Palmenhuis, een gigantische tropische serre van 25 m hoog, 111 m lang en 28 m breed. Binnenin zijn heel wat bijzondere planten en bloemen te bewonderen uit alle werelddelen. De opdracht voor dit gebouw werd gegeven door keizer Frans Jozef I, die geboeid was door exotische planten. Dit vormde dan ook de drijfveer tot de bouw van het Woestijnhuis allerlei cactussen uit Australië en Zuid-Afrika. Onder zijn bewind was ook begonnen met de aanleg van een dierentuin rond een paviljoen waar hij ontbeet. Dit paviljoen doet nu dienst als restaurant en de toegang tot de dierentuin is betalend.

Met deze Tour en de handige audiogids krijg je toegang tot 22 kamers van de in totaal 1441 kamers die het Slot kent, Het voordeel van deze tour is dat je deze online kunt boeken waardoor je niet in de lange rij voor de kassa moet staan.  De tour

De meest uitgebreide tour door Schloss Schönbrunn, je bekijk tijdens deze tour alle kamers van het beroemdste kasteel van Oostenrijk en krijgt een goede indruk van 300 jaar Habsburgse geschiedenis waaronder de woonvertrekken van de langst regerende keizer van het Oostenrijkse rijk. Je volgt de tour met een handige audiogids.  Het voordeel van dit Online ticket is dat je niet in de rij voor de kassa moet staan.

Met deze Tour en de handige audiogids krijg je toegang tot 22 kamers van de in totaal 1441 kamers die het Slot kent, Het voordeel van deze tour is dat je deze online kunt boeken waardoor je niet in de lange rij voor de kassa moet staan.  De tour

Pin It on Pinterest

Share This