Kerstmarkten in Wenen (2024)

Wenen kent al een lange traditie van Kerstmarkten, eigenlijk zeg ik het verkeerd, de kerstmarkten in Wenen noem je eigenlijk een Christkindlmarkt want de Oostenrijkers krijgen in plaats van de Kerstman namelijk het Christkind op bezoek. Een lang en leuk verhaal trouwens wat ik binnenkort ook op ga schrijven.

Wenen kent verspreid over de stad meerdere kerstmarkten. Deze markten hebben allemaal een eigen charme en karakter. In tegenstelling tot de Duitse kerstmarkten zijn de Weense kerstmarkten grootser opgezet en is het aanbod wat commerciëler. Dit mag de pret en vooral de kerstsfeer trouwens niet drukken. Het blijft zoals de Oostenrijkers het zeggen altijd “Gemutlich

Kerstmarkt Schloss Schönbrunn

kerstmarkten in wenen Schönbrunn

De kerstmarkt bij het Schloß Schönbrunn is namelijk uniek als de locatie. Want romantischer kan het niet met het beroemde Schloß Schönbrunn op de achtergrond.

De markt is voornamelijk gericht op de verkoop van kerstcadeaus en decoraties. Natuurlijk ontbreken de glühwein en punch kramen hier niet. De kerstmarkt rondom Schönbrunn is wel zeer toeristisch en dat komt natuurlijk door de aantrekkingskracht van het beroemde Schloss. Omdat Schloss Schönbrunn tijdens de kerstdagen ook open is doet de markt natuurlijk mee.

In de ruim 80! prachtig gedecoreerde kramen vind je veel decoratie, kunsthandwerk en houtsnijwerken. Verder is er exclusief speelgoed van vroeger.

Na de kerstdagen transformeert de kerstmarkt in een nieuwjaarsmarkt, alles rondom het vieren van het nieuwe jaar is dan te koop in de stalletjes. De Oostenrijkers zijn bijzonder gek op kleine geschenken in de vorm van geluksbrengers. Deze kleine figuren en vormen zie je dan ook veel.

Locatie: Weihnachtsmarkt voor Schloss Schönbrunn
Data: 18 november 2023 tot 4 januari 2024
Openingstijden: dagelijks van 10:00 – 21:00  (behalve 24-12 dan tot 16.00 en 27-12 van 10.00 tot 18.00)
Hoe kom je er: U-Bahn U4 (station Schloss Schönbrunn)
Website: www.weihnachtsmarkt.co.at

TIP: Bezoek de kerstmarkt tegen zonsondergang, dankzij de duizenden lampjes en de enorme verlichte kerstboom is het net een sprookjes wereld met het Slot op de achtergrond.

Hotels tijdens de kerstmarkten in Wenen

Alle kerstmarkten in Wenen bezoeken en gelijk de stad ontdekken? Boek dan vooraf een hotel en blijf 2 of 3 nachten. Zo heb je voldoende tijd om alles in Wenen te bezoeken en kun je ook nog uitbreidt winkelen. We hebben een paar toffe hotels samen met voordeeluitjes voor je uitgezocht.

Wiener Christkindlmarkt (Rathaus)

Vanaf midden november begint er een kerstfeest voor het Wiener Rathaus. Het imposante gemeentehuis van Wenen is dan namelijk het decor van de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz. Het leuke aan deze markt is dat de kinderen in “Christkindls Werkstatt zich op speelse wijze kunnen verdiepen in diverse handwerken en het uiteindelijke resultaat mogen meenemen als uniek kerstcadeau.

De heerlijke geuren van Glühwein, geroosterde tamme kastanjes (Maroni) en andere lekkernijen overheerst op deze gezellige kerstmarkt. Het Rathauspark naast het raadhuis, is perfect voor een korte wandeling. Dankzij de prachtige versieringen is het park echt een leuke belevenis. Voor de jongste onder ons rijdt er De Christkindl-express en is er een speciaal wolken postkantoor waar je je kerstkaart kunt laten afstempelen door de hulpjes van het Christkind.

Locatie: Rathausplatz voor het Rathaus
Data: 11 november 2023 tot 26 december 2023 (ook tijdens de kerstdagen geopend)
Openingstijden: zondag tot donderdag: 10:00 – 21:30 vrijdag en zaterdag: 10:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-Bahn U2 (station Rathaus)
Website: www.christkindlmarkt.at

Wintermarkt am Riesenradplatz

Mag je het een kerstmarkt noemen? Met deze vraag worstel ik een beetje. De wintermarkt am Riesenradplatz (oftewel het Prater) is namelijk tot 6 januari geopend. Met het beroemde reuzenrad van Wenen als decor speelt zich hier namelijk een evenementen markt af met veel live muziek en artiesten en natuurlijk veel aanbod van verwarmende drankjes.

Iedere woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is er vanaf 19.00 uur een gratis concert. Het aanbod is zeer divers, van gospel tot pop en van soul tot rock.

Je zult hier weinig kerst gerelateerde producten of cadeaus aantreffen. Tijdens de nieuwjaarsnacht (silvester) wordt het jaar met een muzikaal vuurwerk en veel artiesten uitgezwaaid.

Locatie: Riesenradplatz (Prater)
Data: 18 november 2023 tot 7 januari 2024
Openingstijden:
maandag tot vrijdag: 12:00 – 22:00
zaterdag en zondag 11:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-bahn U2
Website: www.wintermarkt.at/wintermarkt

Weihnachtsdorf Belvedere

Het Schloss Belvedere is tijdens de kerst het decor voor een romantische kerstmarkt in de tuin tussen het Obere en Untere Belvedere. Persoonlijk is dit één van mijn favoriet plekjes van Wenen en met een kerstmarkt wordt het nog romantischer dan het eigenlijk al is.

De Kerstmarkt is niet groot, ongeveer 35 kramen waarvan een deel natuurlijk zorgt voor wat warms en voor wat alcoholisch. Dus lekker slenteren met een mok, Glühwein of Punsch is hier een aanrader.

Locatie: Schloss Belvedere
Openingstijden:  17 november tot 26 december 2023
Maandag tot vrijdag 11:00 – 21:00
Zaterdag en zondag 10:00 – 21:00
(ook tijdens tweede kerstdag geopend van 11:00 tot 19:00)
Hoe kom je er: tram 1 en 2
Website: www.weihnachtsdorf.at/schloss-belvedere

Kerstmarkt voor de Karlskirche (Karlsplatz)

De Divina art Markt is een kunst en handwerk markt, veel kunsthandelaren tonen de nieuwste handwerken en kunststukken. Deze markt is behoord tot de populairste kerstmarkten van Wenen en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het culinaire aanbod is namelijk typisch Oostenrijks en dat wordt door veel gasten gewaardeerd. Verder zijn er op gezette tijden leuke liveacts te zien zoals: modeshows, vuurspuwers en dansers, en straattheater. Sinds 2019 is de kerstmarkt bij de Karlskirche 100% biologisch.

Locatie: Karlsplatz voor de Karlskirche
Data: 24 november tot 23 december 2023
Openingstijden: Dagelijks van 12 uur tot 20 uur
Hoe kom je er: U-bahn U1, U2 en U4
website: https://divinaart.at

Weihnachtsmarkt am Spittelberg

Dit is toch wel één van mijn favoriete kerstmarkten in Wenen, Spittelberg is namelijk de kunstwijk van Wenen De smalle straatjes, de vele handwerkers, en leuke attracties maken deze markt een beetje alternatief en niet zo commercieel. Ik weet zeker dat je hier een uniek kerstcadeau gaat vinden, wat je niet ziet op één van de andere kerstmarkten in Wenen. De Kerstmarkt in Spittelberg is dit jaar voor het eerst één van de grootste kerstmarkten in Wenen met maar liefst 123 kramen.

Spittelberg is ook een leuke plek om iets te eten, het aanbod van restaurants is net even anders dan in de stad, en biedt vaak een leuke keuze aan “andere” gerechten.
Locatie: Spittelberg (achter het MQ (museumquartier)
Openingstijden:
Maandag tot donderdag 14:00 – 21:00
Vrijdag 14:00 – 21:30
Zaterdag 10:00 – 21:30
Zondag 10:00 – 21:00
Hoe kom je er: U-bahn U2 en U3
Website: www.spittelberg.at

Weihnachtsmarkt am Hof

Een beetje verstopt in het centrum van Wenen vindt je de Kerstmarkt am Hof. dit is één van de wat luxere kerstmarkten in Wenen, want hier krijg je niet alleen Glühwein, maar ook Glühchampagne daarmee kun je de verse oesters wegspoelen. Lekker decadent dus op deze kerstmarkt. De kerstmarkt staat trouwens in het teken van Licht ins Dunkel. Een goed doel georganiseerd door Radio Wien, je kunt het een beetje vergelijken met het Glazen Huis.

Locatie: Platz am Dom (naast de Graben in het centrum van Wenen)
Data: 10 november tot 23 december 2023
Openingstijden:
maandag tot donderdag: 11:00 – 21:00
vrijdag tot zondag 10:00 – 21:00
Hoe kom je er: U-bahn U1 (Stephansplatz) U3 (Herrengasse) en U2 (Schottentor), tram 27, 38, 40, 41, 42, D  (Halte Schottentor)

Kerstmarkt Stephansplatz

Kerstmarkten in Wenen - Stephansplatz

Een prachtige plek voor een kerstmarkt, hier hangt namelijk echt altijd een bijzondere sfeer. In kan het niet omschrijven in woorden, je moet het denk ik zelf maar voelen en als er dan bent weet je precies wat ik bedoel.

De kerstmarkt op de Stephansplatz staat midden in het centrum en voor de voordeur van de Stephansdom. Tijdens de decembermaand kun je hier ieder weekend terecht voor een Adventsconcert.

Locatie: Stephansplatz
Data: 10 november tot 26 december 2023 (deze kerstmarkt is ook tijdens de kerstdagen geopend)
Openingstijden: maandag tot zondag van 11:00 tot 21:00
Hoe kom je er: U-Bahn U1 en U3  (station Stephansplatz)

Hotel kerstmarkt wenen

Simm’s hotel Wenen

Inclusief vlucht
– Beoordeeld met een 8,7
– Inclusief ontbijt

Hotel kerstmarkt wenen - ibis

Ibis Mariahilf Wenen

Inclusief vlucht
– Beoordeeld met een 8,0
– Binnenstad locatie

Hotel kerstmarkt wenen

Hotel Schani Wenen

Inclusief vlucht
– Beoordeeld met een 8,5
– vlakbij Hauptbahnhof

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.