De Geschiedenis van Wenen

De stad kent een rijke historie en bestaat al sinds 15 voor christus. Het kreeg in 1221 na christus stadsrechten en werd in 1438 een rijkshoofdstad. Het was eeuwenlang een van de belangrijkste steden in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Dit eindigde met het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Wenen was in de tijd van Oostenrijk-Hongarije een belangrijke hoofdstad in Europa waar zich veel kunst en cultuur ontwikkelde. Dit valt onder andere goed terug te zien in de architectuur en de overvloed aan musea.

Wenen kent dan ook een schare aan bekende inwoners, zoals Marie Antoinette, Franz Schubert, Gustav Klimt, Sigmund Freud, Erwin Schrödinger, Ludwig Wittgenstein, Hedy Lamarr, Romy Schneider, Niki Lauda en Christoph Waltz.

Eeuwenlang een hotspot voor kunst, muziek en cultuur

Wenen ontwikkelde zich al vanaf de 15e eeuw als centrum voor kunst, muziek, wetenschap en goed voedsel. In 1440 werd het officieel de residentiestad van de Habsburgers en van daaruit werd de stad zo goed als de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk. Dit bleef onveranderd tijdens de daaropvolgende eeuwen en de verschillende rijken waarbinnen Wenen zich bevond. Deze bestonden uit onder andere het Oostenrijk van de 19e eeuw, Oostenrijk-Hongarije, Duitsland-Oostenrijk en uiteindelijk de republiek Oostenrijk. De stad was onveranderd een centrum van de fijnere culturen en inspiraties. Ook tegenwoordig is deze functie van de stad onverminderd sterk gebleven en valt er veel te bezichtigen op het gebied van kunst, muziek en cultuur.

Het stempel van de Habsburgers

De Weense kunst en cultuur is onder andere sterk beïnvloed door het adellijke geslacht der Habsburgers. Ze waren voor een periode van meerdere eeuwen een van de dominante geslachten binnen Europa en leverden vanaf de 15e eeuw bijna exclusief alle keizers voor het Heilige Roomse Rijk. In de 16e eeuw ontstond door een splitsing binnen de toenmalige grondgebieden en een fortuinlijk huwelijk de beginselen van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Dit werd in 1867 onder Frans Jozef de Eerste ook daadwerkelijk Oostenrijk-Hongarije, een staat die zou bestaan tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Frans Jozef is onder andere bekend als de echtgenoot van de keizerin Sisi. De romantiek rondom haar leven is in Wenen goed te proeven zoals in Schloss Schönbrunn

Sisi

Sisi werd onsterfelijk gemaakt in de filmreeks Sisi van regisseur Ernst Marischka. Hierin werd ze geportretteerd door Romy Schneider. Schneider is in Wenen zelf geboren en belichaamde als geen ander het romantische beeld dat van de keizerin tegenwoordig bestaat. In de filmreeks zijn drie films uitgekomen: ‘Sisi’, ‘Sisi – die junge Kaizerin’ en ‘Sisi – Schiksalsjahre einer Kaiserin’.

De films worden nog steeds elk jaar met Kerst op zowel de Oostenrijkse, Duitse, Nederlandse en Franse televisie gedraaid. Veel van de paleizen van de Habsburgers, de adellijke familie waar Sisi in trouwde, zijn nog te bezichtigen in de stad. Verder is er in de Hofburg een museum aan haar gewijd.

“De stad van de dromen”

Wenen wordt ook de ‘stad van de dromen’ genoemd, omdat de eerste psychoanalyticus ter wereld, Sigmund Freud, hier zijn praktijk had. Freud analyseerde onder andere de dromen van zijn patiënten om op deze manier achter hun neuroses te komen en deze daarna passend te kunnen behandelen. Freud was bovendien de eerste persoon die in gesprek ging met zijn patiënten over wat hun precies dwars zat.

Hij startte zijn eerste praktijk in Wenen in 1886 en werd vanuit daar wereldberoemd. Enkele van zijn beroemdste theorieën bestaan uit de droomanalyse en het Oedipus en Electra-complex.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.