Wenen op een budget

Een stedentrip kan aardig in de papieren lopen, de vliegtickets, de hotelkamer en dan ook nog het eten en natuurlijk de attracties en bezienswaardigheden vragen stuk voor stuk een deel van het budget. In dit artikel geven we je handige tips voor Wenen op een Budget.

Toch kan er in Wenen veel voor weinig, en met de onderstaande tips wordt een stedentrip naar Wenen ineens toch heel betaalbaar.

Gratis bezienswaardigheden:

Schloß Schonbrunn: is prachtig om alleen al vanaf de buitenkant te bekijken, voor een rondleiding door het Schloß Schönbrunn vraagt men een entree, echter de grote en vooral prachtige tuinen zijn nog altijd gratis en voor iedereen toegankelijk.

Hunderwassser haus: dit blok met typische Weense woningbouw werd door Friedrich Hundertwasser flink onder handen genomen, Hundertwasser was een “andere” architect en  brengt kleur, en groen in de straat. Je kunt er niet binnen kijken omdat er gewoon mensen wonen. Het direct naast het Hundertwasserhaus gelegen Kalke Haus kun je wel bekijken.

tram: 1, Halte Hetzgasse
adres: hoek Löwengasse & Kegelgasse

Stephansdom: om deze gotische Dom kun je niet heen, dit is echt een meesterwerk.  Maar er zijn meer prachtige kerken om te bekijken, en de Michaelerkirche is net als de nabij gelegen Augustinerkirche gratis te bezichtigen.  Het beklimmen van de Steffl – de Südturm kost € 4,50 is echter elke euro waard je wordt op een mooie dag beloond met een prachtig uitzicht over Wenen.

metro: 1 Stephansplatz
adres: Centrum Wenen

Musea: Wenen is een waar paradijs voor musea liefhebbers, echter kan het aardig in de papieren lopen.  Toch bieden veel musea op bepaalde dagen gratis entree aan. Elke eerste zondag van de maand is het het Wien museum gratis toegankelijk, dus pak die kans en bekijk de prachtige meesterwerken van Gustav Klimt.

Tegen de avond is een bezoek aan de Burggarten erg leuk, de thuishaven van het Mozart beeld. Of wacht dacht je van een wandeling door het Prater langs het beroemde reuzenrad. De toegang tot het park is gratis, alleen voor de attracties betaal je apart entree. Mag het wat spannender? Pak dan de tram 6 naar Zentralfriedhof, daar spoken de geesten van Schubert, Beethoven, Brahms en Strauss

Openbaar vervoer

Om alles in een korte tijd te zien is het openbaar vervoer ideaal, het Openbaar vervoer in Wenen is betrouwbaar, snel en veilig. Dankzij de Vienna City Card (Wienkarte) is het ook nog eens zeer betaalbaar. Voor een vast bedrag mag je namelijk 48 of 72 uur ongelimiteerd gebruikmaken van bus, tram en metro. Verder worden veel attracties en bezienswaardigheden op vertoon van de kaart nog een stukje goedkoper. Deze investering verdien je absoluut terug.

Concertkaartjes voor weinig

Eigenlijk is een bezoek aan Wenen niet compleet zonder een concert in één van de concerthallen. De prijzen voor de concerten op reguliere zitplekken zijn voor velen onbetaalbaar, echter is het altijd mogelijk om 80 minuten voor aanvang van het concert een staanplaats te bemachtigen. De kosten voor een staanplaats zijn een fractie van de zitplaats, reken op een bedrag van maximaal € 10,-  zorg wel voor goede schoenen en ga niet op je hoge hakken, want je kunt dus niet zitten.

Budget accommodatie

Wenen is een waar walhalla voor budgetreizigers, gezien de vele hostels in en rondom de stad. Het is echter wel goed opletten wanneer je boekt, tijdens de drukke vakanties en feestdagen schieten de prijzen van accommodatie omhoog.  Bekende hostels zijn Hotel Meiminger en het Jufa in Wenen. Een Gasthof (B&B) is ook een optie waar je voor weinig kunt overnachten en kunt genieten van een eenvoudig ontbijtje.

Goedkoop uit eten

Ben je echt op een budget op pad? Maak dan je eigen lunchpakketje. Maar eigenlijk is dat in Wenen niet nodig. Let bij veel restaurants goed op de borden buiten, veel eetgelegenheden bieden namelijk een “Mittagsmenü” aan, de prijzen liggen rond de 8 a 10 euro en je zit bommetje vol. Blijf vooral weg van alles wat met fastfood te maken heeft, Wenen heeft echt goede en zeer betaalbare alternatieven. (en die burger smaakt in Nederland precies hetzelfde)

Je kunt natuurlijk ook je picknick op één van de markten bij elkaar scoren. De Naschmarkt is zo’n pek waar je van maandag tot zaterdag verse producten kunt kopen, maar je kunt er ook voor weinig genieten van lekkernijen die worden aangeboden.

Indien je ’s nachts in eens trek krijgt dan mag een bezoek aan een typische Weense Würstelstand niet ontbreken. Voor een handvol kleingeld maak je hier kennis met een Käsekrainer, een braadworst met heerlijke stukjes kaas. (let op heet!)

Naar Wenen

Vanuit Nederland is vliegen de snelste manier om in Wenen te komen.  KLM en Austrian Airlines hebben regelmatig leuke aanbiedingen naar Wenen waarmee je heen- en weer vliegt voor rond de €200,- per persoon.  Alternatieven zijn de (nacht)trein, of tegenwoordig is een rit met een lange afstandsbus ook een optie. (alleen ben je bijna 20 uur onderweg)

Plaats een reactie