Alles over de Citypass Wenen (2024)

Wil je Wenen in een korte tijd ontdekken dan is een Citypass Wenen ideaal. Met deze handige kaart kun je onbeperkt gebruikmaken van een vorm van vervoer. Dat kan het uitstekende openbaar vervoer in Wenen zijn of de zogenaamde Hop-On Hop-Off bus waarmee je kriskras door Wenen kunt reizen langs alle bezienswaardigheden.

Bij de ene kaart is de entree bij alle bezienswaardigheden inclusief en bij de andere kaart krijg je een leuke korting. Last but not least bieden sommige kaarten ook nog eens de mogelijkheid aan om de kassa over te slaan. Dit noem je ook wel “Skip the Line”. 

Geen enkele Citypass voor Wenen is gelijk, de voorwaarden en het aanbod is compleet verschillend. De prijzen daarmee ook. De goedkope Vienna City Card kun je al kopen vanaf € 17. De duurste kaart voor Wenen tikt € 159 aan. Niet alleen is het aanbod doorslaggevend, ook de geldigheid van de kaart speelt een belangrijke rol bij de aanschaf van een Citypas voor Wenen.

Welke citypass Wenen heb je nodig?

Wanneer is een Citypass Wenen interessant?

Deze vraag en de varianten ervan krijg ik wekelijks wel in mijn mailbox. Dus ik heb al mijn antwoorden verzameld en hieronder samengevat voor je.

Als je voor de eerste keer in Wenen bent

Een Citypass voor wenen is vooral interessant als je voor de eerste keer in Wenen bent en je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad wilt zien. Vooral met de Vienna Pass, kun in een korte tijd heel veel bekijken en daarmee ook best wat besparen op de entreegelden. Kom je voor de tweede keer en heb je de meeste bezienswaardigheden wel gezien kies dan voor de Vienna City Card.

Wanneer je in een korte tijd veel wilt bekijken

Citypassen zijn het geld alleen waard als je snel en veel alle bezienswaardigheden wilt bezoeken. Wil je de pas optimaal gebruiken dan is het verstandig om een goede planning te maken en je daar ook aan te houden. Wil je liever in je eigen tempo dingen bekijken dan is de Vienna Flex pass samen met een dagkaart voor het openbaar vervoer in Wenen een betere optie.

Hoe langer je in Wenen bent hoe goedkoper de passen

Tijd is een belangrijke factor als je een stedentrip maakt. De meeste citypassen zijn vanaf 24 uur of 1 dag te krijgen. Een twee of meerdaagse citypass is duurder, alleen per dag zijn de kaarten goedkoper. Wie goed kan rekenen neemt een pas die meerdere dagen geldig is.

Wanneer je je graag voor cultuur interesseert

De belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen zijn de beroemde kastelen Schönbrunn, Belvedere en de Hofburg. Verder zijn er nog enkele prachtige musea met bekende kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Gustav Klimt en Egon Schiele. Met de passen krijg je gratis toegang of een interessante korting op de entreeprijzen.

Wanneer je weet wat je wilt zien

Als je al een mooie planning hebt gemaakt met alles wat je graag wilt zien in Wenen dan kun je gelijk het rekensommetje maken wat de entreekosten zijn. Tel dat bij elkaar op en je zult zien dat de Vienna Pass dan al snel voordeliger is. Vooral als er meerdere musea en de beroemde kastelen bezocht worden is de Viennapass snel terugverdiend.

Vergelijking van de citypassen in Wenen

Hieronder heb ik een tabel voor je gemaakt met de grootste verschillen tussen de drie passen voor een stedentrip naar Wenen. Daarmee kun je dan zelf beslissen welke pas voor jouw de beste keuze is.

City pass reviewVienna PassVienna City CardVienna Flexi Pass
Gratis entree bezienswaardigheden:janeeja
Aantal aangeboden bezienswaardigheden:> 70> 100> 40
Hoeveel mag je er bezoeken:allesalles2 tot 5
Link naar de informatie pagina:ViennapassVienna City CardVienna Flexi pass
Gratis openbaar vervoer in zone 101:nee *1 janee
Hop-on Hop off buss inclusief:ja *2nee *3ja
Schloss Schönbrunn inclusief:jaja *4ja
Sissi museum inclusief:jaja *4ja
Albertina museum inclusief:jaja *4ja
Spaanse Rijschool inclusief:jaja *4ja
Prater Reuzenrad inclusief:jaja *4ja
Madame Tussauds inclusief:jaja *4ja
Tiergarten Schönbrunn inclusief:jaja *4ja
Korting bij overige attracties/restaurants:neejaja
Luchthaven transfer:neeja *5ja
Gratis annuleren mogelijk:janeeja
Digitaal of mobiele app:jajanee
Te koop voor: dagenUrenBezienswaardigheden
De prijzen:1: € 87,00
2: € 123,00
3: € 153,00
6: € 189,00
24: € 17,00
48: € 25,00
72: € 29,00
2: € 47,00
3: € 63,00
4: € 75,00
5: € 89,00
Ideaal voor: Veel zien voor een scherpe prijsGebruik met openbaar vervoerReizen in je eigen tempo
*1 = Supplementen voor openbaar vervoer in de zone 101 zijn tegen meerprijs beschikbaar.
*2 = De Vienna Pass biedt gratis gebruik van de gele hop-on – Hop-off bussen in Wenen.
*3 = Supplementen voor de rode Hop-on – Hop-off bussen verkrijgbaar
*4 = Met de Vienna City Card krijg je geen gratis toegang, maar korting op de entree bij het tonen van de kaart.
*5 = Supplementen voor de City Airport train verkrijgbaar.

De belangrijkste verschillen

Het vergelijken van alle citypassen in Wenen is eigenlijk een vak apart. Het product op zich is te verschillend om goed te vergelijken. Daarom heb ik hier onder geprobeerd om de grootste verschillen toe te lichten:

Tijdsduur

Je hebt natuurlijk niet alle tijd om op je gemak alle bezienswaardigheden te bezoeken. De meeste citypassen zijn namelijk gebaseerd op een vaste tijd, 1,2,3, of 6 dagen. Binnen deze dagen moet je dan je programma afwerken. Het is onmogelijk om in deze tijd alle bezienswaardigheden in Wenen te bekijken.

Geldigheid

De geldigheid van alle passen is verschillend. De meeste tijd (30 dagen) krijg je met de Vienna Flex Pass. Met de Vienna Pass krijg je 1, 2, 3, of 6 dagen. Helaas is er geen kaart beschikbaar voor 4 of 5 dagen) De Vienna City Card is 24, 48 of 72 uur geldig voor het gebruik van het openbaar vervoer. De kortingen en de optionele transfer naar de Luchthaven is zeven dagen geldig.

Openbaar vervoer

Alleen de Vienna City Card biedt onbeperkt gebruik aan van het openbaar vervoer in Wenen tot 72 uur vanaf het moment van afstempelen. Bij de Vienna Pass is het openbaar vervoer een optie die je er bij kunt boeken. Helaas is deze optie geen besparing want deze optie is namelijk net zo duur als een dagkaart bij de automaten.

Hop-on Hop- Off bus

De Vienna Pass en de Vienna Flex Pass bieden het onbeperkte gebruik aan van de handige toeristen bussen. Met de Vienna Pass kun je gedurende de geldigheid van de bus reizen. Met de Vienna Flex Pass slechts 24 uur. Bij de Vienna City Card kun je de rode hop-on hop-off bussen er optioneel bijboeken.

De Belangrijkste Bezienswaardigheden

Het meeste waar voor zijn geld krijg je met de Vienna Pass, Alle top bezienswaardigheden van Wenen zijn inclusief. Bij de Vienna Flex pass ontbreken twee zeer belangrijke bezienswaardigheden. De Hofburg en Schloss Schönbrunn zijn niet te bezoeken met de pas. Dat is erg jammer. De Vienna city card biedt slechts beperkte kortingen ( tussen de 10 a 20%) op de toegangsprijzen van de bezienswaardigheden.

Skip the Line

De Vienna Flex Pass en de Viennapass bieden bij enkele bezienswaardigheden een snelle toegang aan. Je mag dan de lange rij voor de kassa overslaan. De Viennapass heeft de zogenaamde Fast-Track toegang in het aanbod. Met de Vienna City card krijg je echter nergens de mogelijkheid om legaal voor te kruipen.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.