Kerstmarkten in Wenen

Kerstmarkten in Wenen

Wenen kent al een lange traditie van Kerstmarkten, eigenlijk zeg ik het verkeerd een kerstmarkt in Wenen is eigenlijk een Christkindlmarkt want de Oostenrijkers krijgen in plaats van de kerstman namelijk het Christkind op bezoek. Een lang en leuk verhaal trouwens wat ik binnenkort ook op ga schrijven.

Wenen kent verspreid over de stad meerdere kerstmarkten, Deze markten hebben allemaal een eigen charme en karakter. In tegenstelling tot de Duitse kerstmarkten zijn de Weense kerstmarkten grootser opgezet en is het aanbod wat commerciëler. Dit mag de pret en vooral de kerstsfeer trouwens niet drukken. Het blijft zoals de Oostenrijkers het zeggen altijd “Gemutlich”

Kerstmarkt voor de Karlskirche (Karlzplatz)

De Art advent Markt is een kunst en handwerk markt, veel kunsthandelaren tonen de nieuwste handwerken en kunststukken. Deze markt is behoort tot de populairste kerstmarkten van Wenen en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het culinaire aanbod is namelijk typisch Oostenrijks en dat wordt door veel gasten gewaardeerd. Verder zijn er op gezette tijden leuke live-acts te zien zoals: modeshows, vuurspuwers en dansers, en straattheater.

Locatie: Karlsplatz voor de Karlskirche
Openingstijden: Dagelijks van 12 uur tot 20 uur (tussen 20-11 en 23-12)
Hoe kom je er: U-bahn U1, U2 en U4
website: www.artadvent.at

Wiener Christkindlmarkt

kerstmarkt WenenVanaf midden november begint er een kerstfeest voor het Wiener Rathaus, het imposante gemeentehuis van Wenen is dan namelijk het decor van de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz. Het leuke aan deze markt is dat de kinderen in “Christkindls Werkstatt zich op speelse wijze kunnen verdiepen in diverse handwerken en het uiteindelijke resultaat mogen meenemen als uniek kerstcadeau.

De heerlijke geuren van Glühwein, geroosterde tamme kastanjes en andere lekkernijen overheerst op deze gezellige kerstmarkt. Het Rathauspark naast het raadhuis, is perfect voor een korte wandeling, dankzij de prachtige versieringen is het park echt een leuke belevenis. voor de jongste onder ons rijdt er De Christkindl-express en is er een speciaal wolken postkantoor waar je je kerstkaart kunt laten afstempelen door de hulpjes van het Christkind.

Locatie:Rathausplatz voor het Rathaus
Openingstijden: zondag tot donderdag: 10:00 – 21:30 vrijdag en zaterdag: 10:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-Bahn U2 (station Rathaus)
Website: www.christkindlmarkt.at

Wintermarkt am Reisenradplatz

Mag je het een kerstmarkt noemen? met deze vraag worstel ik een beetje, De wintermarkt am Riesenradplatz (of te wel het Prater) is namelijk tot 6 januari geopend. Met het beroemde reuzenrad van Wenen als decor speelt zich hier namelijk een evenementenmarkt af met veel live muziek en artiesten en natuurlijk veel aanbod van verwarmende drankjes. Je zult hier weinig kerst gerelateerde producten of cadeaus aantreffen. tijdens de nieuwjaarsnacht (sylvester) wordt het jaar met een muzikaal vuurwerk en veel artiesten uitgezwaaid. en vieren de Wiener het 250 jarige bestaan van de Prater.

Locatie: Riesenradplatz (Prater)
Openingstijden:
maandag tot vrijdag: 10:00 – 22:00
zaterdag en zondag 11:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-bahn U2 en U2
Website: http://www.wintermarkt.at/wintermarkt

Weihnachtsmarkt am Spielberg

AOW-spittelberg-kerstmarktDit is toch wel één van mijn favoriete kerstmarkten in Wenen, Spittelberg is namelijk een kunstwijk van Wenen De smalle straatjes, de vele handwerkers, en leuke attracties maken deze markt een beetje alternatief en niet zo commercieel. Ik weet zeker dat je hier een uniek kerstcadeau gaat vinden, wat je niet ziet op één van de andere kerstmarkten in Wenen.

Spittelberg is ook een leuke plek om iets te eten, het aanbod van restaurants is net even anders dan in de stad, en biedt vaak een leuke keuze aan “andere” gerechten.
Locatie: Spittelberg (achter Museumslatz)
Openingstijden:
Maandag tot donderdag 14:00 – 21:00
Vrijdag 14:00 – 21:30
Zaterdag 10:00 – 21:30
Zondag 10:00 – 21:00
Hoe kom je er: U-bahn U2 en U3
Website: www.spittelberg.at
informatie folder: download

Kerstmarkt Schloss Schönbrunn

Schonbrunn-kerstmarkt-1Het laatste voor het best bewaard? Dat mag je zelf beoordelen, de markt is namelijk uniek als het aankomt op de locatie. Want romantischer kan het niet met het beroemde Schloß Schönbrunn in op achtergrond. De markt is voornamelijk gericht op de verkoop van kerstcadeaus en decoraties. Natuurlijk ontbreken de gluhwein en punch stands niet. De kerstmarkt rondom Schönbrunn is wel zeer toeristisch en dat komt natuurlijk door de aantrekkingskracht van het Schloss.

Gelukkig is de markt zeer ruim opgezet.Waardoor de busladingen toeristen zich snel verspreiden. Als je er dan toch bent is een bezoek aan het Schloss Schönbrunn natuurlijk goed te combineren.

Locatie: Plein voor Schloss Schönbrunn
openingstijden: 10:00 tot 21:00
hoe kom je er: U-Bahn u4 – station Schönbrunn
website:hwww.weihnachtsmarkt.co.at

Algemene informatie

De kerstmarkten in Wenen zijn absoluut een bezoek waard, reken vooral in de adventsweekenden op veel drukte. Let tijdens deze drukte goed op je persoonlijke spullen. Helaas hebben drukke plekken een magische aantrekkingskracht op mensen met minder goede bedoelingen. Voor een weekendje Wenen is het verstandig om een hotel te reserveren. vooral de kerstperiode kan het voorkomen dat de hotels in het centrum zijn volgeboekt.

Vliegen naar Wenen is de beste optie, KLM, Austrian Airlines en Transavia vliegen dagelijks naar de Oostenrijkse hoofdstad. De vliegtijd is ongeveer 1 a 1,5 uur. Vanaf de luchthaven kun je met de CAT trein snel naar het centrum. Wil je gebruik maken van het openbaar vervoer dan is een Vienna Card of Wienkarte een goede investering. Voor een vast bedrag mag je 48 of 72 uur gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad en krijg je bij veel bezienswaardigheden korting op de toegangsprijs.

stedentrip naar Wenen

Pin It on Pinterest

Share This