Kerstmarkten in Wenen

Kerstmarkten in Wenen

Wenen kent al een lange traditie van Kerstmarkten, eigenlijk zeg ik het verkeerd een kerstmarkt in Wenen is eigenlijk een Christkindlmarkt want de Oostenrijkers krijgen in plaats van de kerstman namelijk het Christkind op bezoek. Een lang en leuk verhaal trouwens wat ik binnenkort ook op ga schrijven.

Wenen kent verspreid over de stad meerdere kerstmarkten. Deze markten hebben allemaal een eigen charme en karakter. In tegenstelling tot de Duitse kerstmarkten zijn de Weense kerstmarkten grootser opgezet en is het aanbod wat commerciëler. Dit mag de pret en vooral de kerstsfeer trouwens niet drukken. Het blijft zoals de Oostenrijkers het zeggen altijd “Gemutlich

Kerstmarkt Schloss Schönbrunn

Schonbrunn-kerstmarkt-1De markt is namelijk uniek als het aankomt op de locatie. Want romantischer kan het niet met het beroemde Schloß Schönbrunn in op achtergrond. De markt is voornamelijk gericht op de verkoop van kerstcadeaus en decoraties. Natuurlijk ontbreken de glühwein en punch stands niet. De kerstmarkt rondom Schönbrunn is wel zeer toeristisch en dat komt natuurlijk door de aantrekkingskracht van het Schloss. Omdat Schloss Schönbrunn tijdens de kerstdagen ook open is doet de markt natuurlijk mee.

Na de kerstdagen transformeert de kerstmarkt in een nieuwjaarsmarkt, alles rondom het vieren van het nieuwe jaar is dan te koop in de stalletjes. De Oostenrijkers zijn bijzonder gek op kleine geschenken in de vorm van geluksbrengers. Deze kleine figuren en vormen zie je dan ook veel.

Locatie: Weihnachtsmarkt voor Schloss Schönbrunn
Data: 24 november 2018 tot 6 januari 2018
Openingstijden: dagelijks van 10:00 – 21:00  (behalve 24-12 dan tot 16.00 en 27-12 van 10.00 tot 18.00)
Hoe kom je er: U-Bahn U4 (station Schloss Schönbrunn)
Website: www.christkindlmarkt.at

Wiener Christkindlmarkt

kerstmarkt WenenVanaf midden november begint er een kerstfeest voor het Wiener Rathaus. Het imposante gemeentehuis van Wenen is dan namelijk het decor van de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz. Het leuke aan deze markt is dat de kinderen in “Christkindls Werkstatt zich op speelse wijze kunnen verdiepen in diverse handwerken en het uiteindelijke resultaat mogen meenemen als uniek kerstcadeau.

De heerlijke geuren van Glühwein, geroosterde tamme kastanjes (Maronie) en andere lekkernijen overheerst op deze gezellige kerstmarkt. Het Rathauspark naast het raadhuis, is perfect voor een korte wandeling. Dankzij de prachtige versieringen is het park echt een leuke belevenis. Voor de jongste onder ons rijdt er De Christkindl-express en is er een speciaal wolken postkantoor waar je je kerstkaart kunt laten afstempelen door de hulpjes van het Christkind.

Locatie: Rathausplatz voor het Rathaus
Data: 16 november tot 26 december (ook tijdens de kerstdagen geopend)
Openingstijden: zondag tot donderdag: 10:00 – 21:30 vrijdag en zaterdag: 10:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-Bahn U2 (station Rathaus)
Website: www.christkindlmarkt.at

Kerstmarkt voor de Karlskirche (Karlsplatz)

De Art advent Markt is een kunst en handwerk markt, veel kunsthandelaren tonen de nieuwste handwerken en kunststukken. Deze markt is behoort tot de populairste kerstmarkten van Wenen en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het culinaire aanbod is namelijk typisch Oostenrijks en dat wordt door veel gasten gewaardeerd. Verder zijn er op gezette tijden leuke live-acts te zien zoals: modeshows, vuurspuwers en dansers, en straattheater.

Locatie: Karlsplatz voor de Karlskirche
Data: 23 november tot 23 december 2018
Openingstijden: Dagelijks van 12 uur tot 20 uur
Hoe kom je er: U-bahn U1, U2 en U4
website: www.artadvent.at

Weihnachtsmarkt am Spielberg

AOW-spittelberg-kerstmarktDit is toch wel één van mijn favoriete kerstmarkten in Wenen, Spittelberg is namelijk een kunstwijk van Wenen De smalle straatjes, de vele handwerkers, en leuke attracties maken deze markt een beetje alternatief en niet zo commercieel. Ik weet zeker dat je hier een uniek kerstcadeau gaat vinden, wat je niet ziet op één van de andere kerstmarkten in Wenen.

Spittelberg is ook een leuke plek om iets te eten, het aanbod van restaurants is net even anders dan in de stad, en biedt vaak een leuke keuze aan “andere” gerechten.
Locatie: Spittelberg (achter Museumslatz)
Openingstijden:
Maandag tot donderdag 14:00 – 21:00
Vrijdag 14:00 – 21:30
Zaterdag 10:00 – 21:30
Zondag 10:00 – 21:00
Hoe kom je er: U-bahn U2 en U3
Website: www.spittelberg.at
informatie folder: download

Wintermarkt am Reisenradplatz

Mag je het een kerstmarkt noemen? Met deze vraag worstel ik een beetje, De wintermarkt am Riesenradplatz (of te wel het Prater) is namelijk tot 6 januari geopend. Met het beroemde reuzenrad van Wenen als decor speelt zich hier namelijk een evenementen markt af met veel live muziek en artiesten en natuurlijk veel aanbod van verwarmende drankjes. Je zult hier weinig kerst gerelateerde producten of cadeaus aantreffen. Tijdens de nieuwjaarsnacht (silvester) wordt het jaar met een muzikaal vuurwerk en veel artiesten uitgezwaaid.

Locatie: Riesenradplatz (Prater)
Data: 17 november tot 6 januari 2018
Openingstijden:
maandag tot vrijdag: 12:00 – 22:00
zaterdag en zondag 11:00 – 22:00
Hoe kom je er: U-bahn U2 en U2
Website: http://www.wintermarkt.at/wintermarkt

Pin It on Pinterest

Share This