Kerstavond in Wenen

De kerst in Wenen is een bijzondere tijd waarin de stad wordt omgetoverd tot een echte kerststad, vol met tradities die diep geworteld zijn in de Oostenrijkse cultuur. Maar hoe vier je kerstavond in Wenen? Wij nemen je mee in deze traditionele dag die voor veel inwoners van Wenen misschien wel de meeste hectische dag is. Maar zodra de schemering valt, is dit misschien wel wel de stilste avond van het jaar.

De voorbereidingen

In de uren voor Kerstavond is de sfeer in Wenen elektrisch. Families zijn druk bezig met de voorbereidingen voor kerstavond. De laatste inkopen worden gedaan, geschenken worden ingepakt, en in veel huishoudens worden traditionele gerechten zoals ‘Weihnachtsgans’ (kerstgans) en ‘Reindling’ (een zoete broodsoort) voorbereid. Ook worden de laatste kerstversieringen in huis gehaald en natuurlijk de kerstboom.

De kerstmarkten

Kerstavond in Wenen

Goed om te weten is dat de beroemde Weense kerstmarkten, zoals de Wiener Christkindlmarkt en de kerstmarkt voor het Schönbrunn-paleis op de dag voor kerst eerder sluiten. Je kunt er natuurlijk nog terecht voor de allerlaatste kerstinkopen en een warme ‘Glühwein’ of ‘Punsch’. Maar hou er rekening mee dat de standhouders vandaag ook eerder naar huis willen om samen met de familie en vrienden kerst te vieren.

De magie van kerstavond

Naarmate de avond nadert, wordt het in de stad en op de kerstmarkten rustiger en keren mensen terug naar huis. Het is een tijd waarin de magie van Kerstmis echt tot leven komt. Families komen samen rond de kerstboom, vaak een prachtig versierde Nordmann-spar, die pas op deze dag wordt onthuld. Kerstavond is misschien wel de stilste avond in het jaar, auto’s staan stil, de winkels en veel restaurants zijn gesloten en zelfs het restaurant met de gele M sluit voor één avond de deuren.

Religieuze tradities

Stephansdom tijdens kerstavond in Wenen

Voor veel Oostenrijkers heeft Kerstavond ook een diepe religieuze betekenis. De middernachtmis, is een belangrijk onderdeel van de viering. Veel gezinnen wonen de mis bij in een van de vele kerken van Wenen, zoals de Stephansdom, waar de plechtige sfeer en muziek bijdragen aan de reflectieve stemming van de avond.

Familiebijeenkomsten

Het hoogtepunt van de avond is het familiediner. Dit is een tijd van saamhorigheid waar traditionele Oostenrijkse gerechten worden geserveerd. Na het diner wisselen families geschenken uit, een praktijk die ‘Bescherung’ wordt genoemd. De kerstcadeaus voor de kinderen worden natuurlijk door het “Christkind” gebracht. Sinterklaas en de Kerstman komen in Oostenrijk namelijk alleen in de reclame op tv voorbij.

Unieke Weense tradities

In Wenen zijn er ook unieke gebruiken die niet elders worden gevonden. Een voorbeeld is het luisteren naar de kerstboodschap van de bondspresident, wat voor veel gezinnen een vast onderdeel is van de avond. Deze boodschap wordt rechtstreeks uitgezonden op de Oostenrijkse nationale televisie en is vergelijkbaar met de kerstboodschap van onze Koninklijke familie.

Conclusie: Een Oostenrijkse kerstavond

Terwijl de nacht valt en de lichten van de kerstboom twinkelen, eindigt Kerstavond in Wenen met een gevoel van vreugde en verwondering. Het is een avond die de geest van gemeenschap, traditie en feestelijkheid weerspiegelt die zo kenmerkend is voor de Oostenrijkse kerst.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.