Zomernachtconcert Schönbrunn

Het is een heel bijzonder gevoel als je de Wiener philamoniker live ziet spelen. Een paar jaar geleden was ik bij het nieuwjaarsconcert in Wenen. Om de inwoners van Wenen te bedanken voor de steun geven de Wiener Philamoniker ieder zomer een gratis concert in de tuin van Schloss Schönbrunn. Een reusachtig podium wordt opgebouwd en natuurlijk is het concert live te volgen op veel TV-zenders. Het concert kan ieder jaar rekenen op enkele duizenden bezoekers.

Waar is het zomernacht concert?

Het concert vindt ieder jaar plaats in de tuinen van Schloss Schönbrunn in de openlucht. De bezoekers dan, het orkest zit droog in een doorzichtige tent zodat je alles goed kunt zien. Op het moment dat de zon ondergaat begint het concert (rond 20.45) het concert duurt ongeveer 100 minuten.

Geschiedenis

De zomernacht concerten van de Wiener philamoniker bij Schloss Schönbrunn worden pas sinds 2004 gehouden in de tuinen van Schloss Schonbrunn. Dat concert was zo’n groot succes dat het een vervolg heeft gekregen. In plaats van de verwachte 30.000 bezoekers kwamen ruim 90.000 bezoekers op de klassieke muziek af. In tegenstelling tot de andere optredens van de Wiener Philamoniker is het zomernachtconcert namelijk gratis toegankelijk.

Het repertoire van de Wiener Philamoniker bestaat voornamelijk uit klassieke werken van Bach, Mozart en Beethoven, alleen tijdens de zomerconcerten is de muziek wat luchtiger en is er ook tijd voor andere inbreng. Zo speelde de Wiener Philamoniker tijdens het concert in 2010 drie bekende muziekstukken uit de Star wars trilogie.

in 2017 werd het podium omgedraaid, zodat  Schloss Schönbrunn de achtergrond vormde . Dat concert werd voor het eerst in meer dan 80 landen live uitgezonden. In Nederland is het concert te zien op de NPO 1.

Wat je moet weten over het zomernachtconcert Schönbrunn

Het concert wordt ieder jaar slechts één keer gegeven. In 2023 is dat op 8 juni. Het concert begint rond 20.45 Het evenement is gratis te bezoeken, dat betekent dat er tussen de 80 a 100.000 bezoekers op afkomen. Dat geeft aan hoe druk het is. Dat geeft natuurlijk een enorme belasting op het openbaar vervoer. Kom dus echt op tijd.

Parkeren is praktisch onmogelijk rondom Schloss Schönbrunn tijdens het zomernachtconcert. Neem dus echt het openbaar vervoer. Ook taxi’s hebben een tijdens de drukte een probleem om er te komen. Dus reken op extra reistijd.

Het meenemen van stoeltjes, kinderwagens, banken en zelfs kleedjes is niet toegestaan in verband met de veiligheid. Gebruik alleen de aangewezen plekken om te staan. Je bekijkt het concert vanuit één van de mooiste parken van Wenen en dat moet zo blijven. Volg altijd de aanwijzingen op van de medewerkers.

De stoelen die zijn opgesteld voor het podium zijn voor de sponsors en partners van de Wiener Philamoniker. Deze zijn helaas niet te reserveren of te koop.

Er zijn twee ingangen, de Meidling Tor en de Hietzing Tor. De hoofdingang van Schloss Schönbrunn is alleen voor eregasten en mensen met een rolstoel of ander hulpmiddel geopend. De twee poorten zijn na afloop ook de uitgangen en leiden direct naar een metrostation.

Het gedeelte tussen de Neptunbrunnen en de Gloriette is afgesloten voor de bezoekers van het zomernachtconcert. De Mariatheresientor is rond 21:00 gesloten.

Het concert is in de openlucht, hou dus rekening met regen en slecht weer. Mocht het weer nu gevaar opleveren voor bezoekers (denk aan storm, onweer of ander onheil) dan wordt het concert geannuleerd. Hou de informatie op de schermen in de stations, de stad en de website van het Sommernachtkonzert dan ook goed in de gaten.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.