Heurigen

Heuriger Wenen

Heuriger Wenen

 

Wenen is niet alleen de hoofdstad van Oostenrijk het is ook een zelfstandige wijnregio met meer dan 200 wijnboeren, samen verantwoordelijk voor meer 1,7 miljoen liter wijn. Deze wijn drink je natuurlijk in Wenen bij een Heurigen. Maar wat is nu een heurigen.

Een Heuriger wordt ook wel Buschenschank genoemd, en is een plek waar je je thuis voelt, ik omschrijf het als thuiskomen bij je ouders. Er wordt een goede maaltijd geserveerd, waarbij regionale producten uit d omgeving de basis vormen. Dus geen dikke dure biefstukken, of garnalen Nee, typische Weense en Oostenrijkse gerechten. Zoals Sauerbraten, al dan niet gekruid met komijn (Kümmelbraten) of wat dacht je een kaas plateau met heerlijke kazen uit de regio, een Brettljause is ook iets wat je alleen krijgt in een Heurigen of in een Buschenschank. Een bord vol koude gerechten waarbij gerookte en gedroogde ham de belangrijkste ingrediënten zijn.

De heurigen danken hun bestaan eigenlijk aan Keizer Joseph II welke in 1784 een wet goedkeurde waarbij wijnbouwers hun eigen wijn in een eigen lokaal mogen serveren. De wijnbouwers konden op deze manier de bewoners de eigen wijnen en vooral jonge wijnen presenteren. De meeste heuriger serveren voornamelijk jonge wijnen, Heuriger is het Duitse woord voor hedendaags.

Spritzer

De meeste heurigen zijn echte ontmoetingsplekken, en om er voor te zorgen dat de alcohol niet te snel naar het hoofd stijgt wordt de wijn vaak gemengd met bruisend water (spa rood) Je ziet het ook wel eens als G'spritzter op de menu- of wijnkaart staan.

De meeste Heuriger in Wenen vindt je buiten het centrum, je zult er even voor moeten reizen. Vooral in de omgeving van Florisdorf (S-Bahn 31) vindt je veel Heurigen, vooral tijdens de zomermaanden en in de weekenden is het verstandig om te reserveren. De vaak prachtige tuinen bij de Heurigen hebben namelijk een magische aantrekkingskracht op iedereen die van de zon en “gemutlichkeit” houdt.

Enkele Heurigen in de omgeving van Wenen

Er zijn werkelijk tientallen zo niet honderden heurigen rondom Wenen, een deel daarvan oriënteert zich echt op de toerist, deze vindt je voornamelijk in de advertenties in stadsplattegrondjes, en (gratis) stedengidsjes. Dit overzicht ga ik de komende maanden verder uitbreiden, er zijn namelijk zoveel bijzondere heurigen te vinden in Wenen.

Heuriger Wieninger

Een gezellige heuriger en makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, de gezellige binnentuin is ideaal tijdens een zonnige dag.  Je kunt kiezen van de kaart waarbij de Brettljausn mij altijd wel kan bekoren maar ook de Wienerschnitzel von Kalb is een aanrader.

adres: Stammersdorfer Straße 78
Met openbaar vervoer: S-Bahn 31 richting Stammensdorf (dan 10 lopen)
website:www.heuriger-wieninger.at

Edlmoser Heuriger

Al sinds 1639 schenkt Edlmoser zijn edele wijnen aan zijn gasten, de keuken wordt geinspireerd door de seizoenen en vooral de desserts en Mehlspeisen zijn beroemd.

adres: Maurer-Lange-Gasse 123
Met openbaar vervoer: S-Bahn 60 of bus 60A nachtbus 61
website: www.edlmoser.at

© foto: WienTourismus / Peter Rigaud

Pin It on Pinterest

Share This