Belvédere Wenen

Belvedere paleizen

Prins Eugenius van Savoye van Franse afkomst versloeg in 1683 het Turkse leger, en liet  in Wenen zijn zomerpaleis bouwen wat het Belvedère nu is.  Het complex van de Belvedere paleizen werd door de hofarchitect Johann Lukas von Hildebrandt ontworpen met veel invloeden uit de barokarchitectuur.

Prins Eugene bleef kinderloos en na zijn overlijden in 1736 werd een groot deel van zijn eigendommen waaronder prachtige kunstwerken en de uitgebreide bibliotheek verkocht door zijn nicht. Enkele jaren later (172) verkocht zijn twee van de paleizen aan keizerin Maria Theresia.  Zij besloot vervolgens om de koninklijke kunst collectie onder te brengen in de paleizen en opende enkele jaren later (1779) de paleizen en de tuinen voor de inwoners van Wenen.

De kunstwerken en collectie werd aan het eind van de 19de eeuw verhuisd naar het Kunsthistorische museum.

Het Belvedere paleizen complex bestaat uit het Obere Belvedère en het oudere Untere Belvedère beiden paleizen worden door de prachtige tuin met elkaar verbonden. Het untere Belvedère diende als zomerverblijf voor de prins van Savoye en is in tegenstelling tot het Obere Belvedere bescheiden van formaat. De architectuur van het slot lijkt echter wel aan het Obere Belvedere.

Het Obere Belvedère werd gebruikt voor de kunstcollectie van de prins en diende als bibliotheek.

Gustav Klimt

Sinds 1903 is de Osterreichische Galerie Belvedere gevestigd in de paleizen. De collectie van de Galerie bevat onder andere werken van Frank Francken en de beroemde kunstwerken van Gustav Klimt zoals de kus.

Pin It on Pinterest

Share This