Belvedere Paleizen

Een bezoek aan het museum Belvedere mag niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Wenen. Niet alleen kunstliefhebbers kunnen hier genieten van de grote collectie kunst. Ook de gebouwen en de tuinen rondom de twee paleizen zijn de moeite waard om te bekijken.

Stukje geschiedenis.

Prins Eugenius van Savoye van Franse afkomst versloeg in 1683 het Turkse leger, en liet in Wenen zijn zomerpaleis bouwen wat de Belvedère nu is. Het complex van de Belvedere paleizen werd door de hofarchitect Johann Lukas von Hildebrandt ontworpen met veel invloeden uit de barokarchitectuur.

Prins Eugene bleef kinderloos en na zijn overlijden in 1736 werd een groot deel van zijn eigendommen waaronder prachtige kunstwerken en de uitgebreide bibliotheek verkocht door zijn nicht. Enkele jaren later (1742) verkocht zijn twee van de paleizen aan keizerin Maria Theresia.  Zij besloot vervolgens om de koninklijke kunstcollectie onder te brengen in de paleizen en opende enkele jaren later (1779) de paleizen en de tuinen voor de inwoners van Wenen.

De kunstwerken en collectie werd aan het eind van de 19de eeuw verhuisd naar het Kunsthistorische museum.

Twee Paleizen

Het Belvedere paleizen complex bestaat uit het Obere Belvedère en het oudere Untere Belvedère beide paleizen worden door de prachtige tuin met elkaar verbonden. Het Untere Belvedère diende als zomerverblijf voor de prins van Savoye en is in tegenstelling tot het Obere Belvedere bescheiden van formaat. De architectuur van het slot lijkt echter wel aan het Obere Belvedere.

Het Obere Belvedère werd gebruikt voor de kunstcollectie van de prins en diende als bibliotheek.

Het Obere Belvedere

Belvedere Wenen

Het Obere Belvedere is het belangrijkste gebouw, het was ooit één van de eerste openbare musea ter wereld met toonaangevende kunst van beroemde meesters wat is opgesteld voor het publiek. Ondanks dat Wenen een echte kunststad is en de echte meesterwerken in het Kunsthistorische museum te zien zijn, is het Belvedere zeker een bezoek waard. Niet alleen voor het beroemde schilderij “De Kus” van Gustav Klimt, maar ook voor de werken van onder andere Monet, Van Gogh, Shiele en Funk.

Het Untere Belvedere

Het lagere deel van de Belvedere (ook wel het Untere Belvedere) genoemd kun je ook bezoeken. Hier kun je de woonverblijven van Eugene van Savoy bekijken. Verder is de indrukwekkende Groteskenzaal het bekijken waard. Naast de Untere Belvedere is ook de Orangerie. Hier kun je terecht voor een drankje.

De tuinen van Paleis Belvedere

Tussen beide paleizen ligt een schitterende tuin, deze zijn in de barokke stijl ontworpen en doen niets onder voor een Franse of engelse tuin. Bezoek je beide musea, dan loop je eigenlijk automatisch door de tuin, maar ik raad het altijd aan om eventjes de tijd te nemen om de prachtige tuinen met vijvers, fonteinen en de strak getrimde hagen even te bezoeken.

Algemene informatie over het Belvedere

Vanwege de drukte werkt het museum met een tijdslot voor je bezoek. Deze kun je vooraf op de website van het Belvedere boeken. Of via de Nederlandstalige website van Tiqets waar je ook met iDEAL kunt betalen.

Zodra je een kaartje hebt geboekt en je bent op tijd bij het juiste tijdslot mag je zo lang blijven als je wilt.

Voor ieder deel van het museum heb je een ticket nodig, er zijn ook combinatie tickets te koop voor beide musea.

Ticketprijzen

Tickets Obere BelvederePrijs (laatste update 8 juni 23)
Standaard (vanaf 19 jaar)€ 16,70Bestel je ticket online
Kinderen (tot 19 jaar)gratis
Studenten (tot 26 jaar)€ 13,40
Bezoekers met een beperking€ 4,00
Bezoekers met een Vienna city card€ 15,20Bestel je Vienna City card hier
Bezoekers met een Vienna PassGratisBestel je Vienna Pass hier
Tickets Untere BelvederePrijs (laatste update 8 juni 23)
Standaard (vanaf 19 jaar)€ 14,60Bestel je ticket online
Kinderen (tot 19 jaar)gratis
Studenten (tot 26 jaar)€ 10,90
Bezoekers met een beperking€ 4,00
Bezoekers met een Vienna city card€ 13,10Bestel je Vienna City card hier
Bezoekers met een Vienna PassGratisBestel je Vienna Pass hier

Hoe kom je bij de Belvedere paleizen?

Het paleis heeft een goede tramverbinding. En beide toeristenbussen stoppen bij de ingang van het paleis.

Tram D: Halte Gußhausstrasse
Tram 71: Halte Untere Belvedere (Rennweg 6)

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.