Weer en Klimaat in Wenen

Niets is zo vervelend als een stedentrip die volledig in het water valt omdat het weer waardeloos is. Ik kan er in ieder geval slecht tegen. Nu heeft Wenen het voordeel in een overgangsklimaat te zitten. De invloeden van een continentaal klimaat uit het oosten worden gecombineerd met die van een Atlantisch klimaat uit het westen.

Dat kun je goed zien door de grote verschillen in temperatuur in de winter en zomer en de lage neerslagwaarden waardoor Wenen in verhouding tot andere steden in Europa erg droog is.

Voor Oostenrijkse begrippen heeft Wenen milde winters, de temperatuur kom vaak uit rondom het vriespunt. Het kan voorkomen dat de wintermaanden voor een witte laag sneeuw in de stad zorgen. Deze is meestal snel weg en de gemeente is er goed op voorbereid. Mocht de sneeuw toch langer blijven liggen dan worden er in de diverse parken langlaufroutes gespoord. Wat een bijzonder grappig gezicht is.

Beste reistijd voor Wenen?

Deze vraag krijg ik zo’n beetje wekelijks wel via de mail, Facebook of whatsapp binnen. Wat is de beste reistijd voor Wenen? En dat is daarmee ook de lastigste vraag die er is om te beantwoorden.

Kijk je naar de onderstaande weer-statistieken dan lijken april, mei en begin juni de beste maanden te zijn. Het is niet te warm, niet te nat, maar en jasje mee kan geen kwaad. De stad wordt weer groen van de grijze winter en haar bewoners komen weer een beetje tot leven en komen uit de “winterslaap”.

Toch is Wenen het hele jaar mooi, natuurlijk zijn de winters vaak grijs en grauw maar de sfeer rond de decembermaand is onbeschrijfelijk, de kerstsfeer zie je overal en de mensen zijn hectisch maar toch vriendelijk en behulpzaam.

De zomermaanden juli en augustus kunnen heet zijn, vooral in de stad tussen de hoge gebouwen kan de temperatuur aardig oplopen, de nachten kunnen zwoel en soms plakkerig aandoen. Ik heb er geen moeite mee, maar ik hoor vaak van mensen dat ze het vies vinden. De stad heeft dan ook veel last van luchtverontreiniging als gevolg van smog.

Wat te doen als het regent?

Uitgerekend het weekend dat jij een stedentrip hebt geboekt gaat het los in Wenen: regen, en als het in Wenen regent dan kun je er vanuit gaan dat het heftig regent. Gelukkig is er in Wenen genoeg te doen. De musea, de overdekte botanische tuin en de prachtige kastelen zoals Schloß schönbrunn en het Belvedere bieden genoeg vermaak tijdens zo’n pruts dag. Dankzij de U-bahn kom je eigenlijk overal wel droog aan.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.