Gay en Lesbian Wenen

Ik denk dat je Wenen op het gebied van de Gay scene het beste kunt vergelijken met Amsterdam. Ik ken maar weinig steden die zich zo openstellen voor deze scene. Het jaarlijkse life ball en de Vienna Pride en Regenboog parade zijn voorbeelden van de verdraagzaamheid. Misschien is het in Wenen niet zo extreem als in Amsterdam echter is de tolerantie voor homo’s en lesbiennes in de Oostenrijkse hoofdstad zeer hoog.

Life Ball

Gay en lesbian scene in wenen

Jaarlijks werd in mei het Life Ball georganiseerd in Wenen, dit grootse festival in Europa met als doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar HIV en AIDS. Het aantal toegangskaarten voor het ball zijn beperkt tot 3780 hiermee blijft het Life Ball een extravagant en exclusief feestje met een hoge celebrity factor.

Bekende celebrity’s zoals Elton John, Naomi Campbell, Liza Minelli, Sharon Stone, en Dita van Teese bezochten in de afgelopen jaren dit ontzettend leuke feestje. Tijdens het Life Ball wordt ook de Crystal of Hope Award uitgereikt aan iemand die zich intensief bezighoudt met de bestrijding van AIDS of het onderzoek naar HIV.

In 2019 wordt het feest voor de laatste keer georganiseerd. De kosten voor de veiligheid lopen uit de pas vergeleken met de inkomsten. Daarbij is de laatste jaren ontzettend veel ontwikkeld op het gebied van HIV.

Vienna Pride

Rondom het Rathausplatz vindt jaarlijks de Vienna Pride plaats, een tentendorp vol met cultuur, show, culinaire verrassingen en talrijke clubs uit de gayscene geven hier acte de présence.  Een kunstmatig zandstrand met relaxte ligstoelen zorgen voor een stadsstrand om even te ontspannen onder het genot van een lekkere cocktail en dat alles met het prachtige Weense Rathaus op de achtergrond.

In 2023 vindt de Viennapride (omgedoopt in Europride) plaats tijdens het Vienna pride event van 1 tot 18 juni.

Regenbogenparade

meer dan 100.000 mensen doen jaarlijks mee aan de grote mars door de stad over de de Wiener Ringstraße samen met vrachtwagens vol muziek, motoren, en natuurlijk ontbreken de Weense fiakers niet . Samen geven ze hiermee een teken af tegen de discriminatie en voor tolerantie.  Na Afloop van de regenboog-parade komt de karavaan weer op het Rathausplatz aan waar een gigantisch feest lost barst.

Clubs en Cafes

In Wenen zelf zijn er diverse clubs en cafés, zoals Café Berg, met de naast geleden boekenwinkel Löwenherz, welke zich heeft gespecialiseerd in boeken voor de gay community. Café Berg is niet alleen een plaats om elkaar te ontmoeten, je kunt er ook lekker eten en het was één van de eerste gay cafés van Wenen.

Restaurant Motto wordt ook in één adem genoemd in de scene, het stijlvol ingerichte restaurant is misschien wel de ultieme hotspot van Wenen. De menukaart is net zo bijzonder als het interieur.

Fotobron:

Foto van Michael4Wien via Pixabay

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.