Wat is de beste reistijd voor Wenen?

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is een stad die het hele jaar door bezocht kan worden. Of je nu zin hebt in een winteruitje om de feestelijke kerstmarkten te verkennen. Of de stad bezoekt om een glimp op te vangen van de vele prachtige bezienswaardigheden zoals het Schönbrunn Paleis. Wij hebben de beste reistijd voor Wenen voor je beschreven, deze hangt natuurlijk wel af van je eigen idee en planning.

Lees ook: Wat is het weer op dit moment in Wenen

Ongeacht wanneer je op bezoek komt, je kunt Wenen iedere dag en in ieder jaargetijde bezoeken. Wanneer is de beste tijd om Wenen te bezoeken?

In dit artikel lees je dus alles over de beste reistijd om Wenen te bezoeken, de feiten zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring en natuurlijk vanwege het feit dat we bijna maandelijks in Wenen zijn te vinden.

Winter in Wenen (midden november tot eind januari)

Winter in Wenen - De beste reistijd voor wenen

Het winterseizoen is een van de populairste tijden van het jaar om naar Wenen te gaan.

De stad wordt vooral veel bezocht vanwege de kerstmarkten in Wenen. De tientallen kerstmarkten in de stad die de stad in een ongekende unieke feestelijke sfeer brengen met miljoenen lichtjes, de geur van kaneel en gebrande amandelen, glühwein en lekkernijen geven de stad een magische sfeer.

De wintermaanden hebben natuurlijk ook een groot nadeel wanneer je Wenen in de winter bezoekt. Het kan namelijk erg koud worden. De temperaturen dalen regelmatig onder nul en als het een grauwe grijze dag is met weinig zon komt de temperatuur overdag ook niet boven nul graden uit. Nu is Wenen geen wintersportbestemming in Oostenrijk, maar de kans dat het in Wenen sneeuwt in de wintermaanden bestaat. Wees dus voorbereid en check voor vertrek, de weersverwachting en neem passende kleding mee.

De winter heeft nog een nadeel, de kerstmarkten en de feestelijke stemming in de stad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. Het is vooral in December druk in de stad. De prijzen voor hotels in Wenen zijn hoger dan normaal en de restaurants zijn vaak vol en reserveren is bij de betere restaurants aan te raden.

Voordelen van reizen naar Wenen midden november tot januari:

 • De kerstmarkten zijn geopend.
 • Er heerst een geweldige sfeer in de stad.
 • Je kunt een andere kant van Wenen ervaren.
 • SNEEUW (Als dat jouw ding is natuurlijk)

Nadelen van vakantie vieren in Wenen midden november tot januari:

 • Het kan lastig zijn om een hotel dicht bij het centrum te vinden omdat de vraag hoger is.
 • Sommige delen van de stad kunnen behoorlijk druk zijn.
 • Je kunt moeite hebben om beschikbaarheid te vinden bij sommige overdekte attracties en in sommige restaurants.
 • Hogere prijzen voor hotels vanwege de hoge vraag naar hotelkamers
 • Het kan koud zijn, dat is niet ieder zijn ding

Lente in Wenen (februari tot half mei)

De beste reistijd voor Wenen in de Lente

De lente in mei is ook wel het laagseizoen in de stad, het laagseizoen loopt van half januari tot half mei.

In deze maanden komen relatief minder toeristen naar de Oostenrijkse hoofdstad. Een verklaring is er niet echt voor, maar ik vermoed dat het te maken heeft dat men niet graag een stad bezoek in de koudste periode van het jaar. Bovendien is iedereen nog aan het bijkomen van de feestdagen of kiest men in het voorjaar liever voor een wintersportvakantie. Toch is deze periode helemaal geen slechte tijd om de stad te bezoeken. Eigenlijk is het de beste reistijd om Wenen te bezoeken. Ik leg je hieronder uit waarom dat zo is.

Wanneer er niet zo veel toeristen in Wenen zijn, is vraag naar hotelkamers veel lager. Dat heeft een gunstig effect op je reisbudget. Hotels zijn veel voordeliger (het scheelt soms echt meer dan 40% vergeleken met november en december) en de vliegtickets zijn goedkoper. Een ander voordeel is dat het veel rustiger is in de stad toeristen vanuit andere werelddelen kiezen in het voorjaar niet snel voor een wereldreis.

Dit zou het beste seizoen kunnen zijn om Wenen te bezoeken voor koppels die op zoek zijn naar een romantisch uitje, aangezien Valentijnsdag op 14 februari valt. Je geliefde verwennen met een reis naar een van de populairste steden van Europa zal je zeker wat pluspunten opleveren.

Persoonlijk zou ik wel de dagen rond 30 april en 1 mei proberen te vermijden, 1 mei is het namelijk Dag van de Arbeid in Oostenrijk. Een officiële feestdag en dat betekent dat iedereen vrij is. In Wenen wordt deze dag uitbundig gevierd met demonstraties en protestmarsen. Persoonlijk blijf ik daar liever bij weg.

Voordelen van een bezoek aan Wenen van februari tot mei:

 • Hotels zijn voordeliger dan wanneer je in andere seizoenen zou bezoeken.
 • Vliegtickets, en tickets voor de (nacht)trein zijn voordeliger
 • De stad is een stuk rustiger en er zijn minder toeristen.

Nadelen van een bezoek aan Wenen van februari tot mei:

 • Het weer zal onvoorspelbaar zijn.
 • Er zou misschien niet zoveel leven in de stad zijn als wanneer je tijdens andere seizoenen zou bezoeken.

Zomer in Wenen (juni tot augustus)

De Beste reistijd in Wenen tijdens de zomermaanden

De zon schijnt, de temperaturen stijgen, mensen ronden hun werk af zodat ze op zomervakantie kunnen gaan, en de interrailers zijn overduidelijk aanwezig in de stad en de internationale treinverbindingen naar Wenen dien je vooraf te reserveren. Hoewel veel bezoekers beweren dat de zomermaanden de beste reistijd is om Wenen te bezoeken, vermijden andere mensen de stad liever. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom je ervoor of ertegen zou kunnen zijn.

Er is geen twijfel mogelijk dat het weer geweldig is in Wenen tijdens de zomer; het is immers Centraal-Europa. Er gaat niets boven een goede oude Weense picknick in Burggarten op een zaterdagmiddag met de zon aan de hemel.

Kijken we naar ons zelf dan reizen we vooral in de zomervakanties. Niet alleen gezinnen zijn op reis en maken een uitstapje naar Wenen, ook veel backpackers nemen met een Interrail kaart de voordelige accommodaties in Wenen in. Gelukkig is dit niet alleen Wenen, het is praktisch in heel Europa druk met toeristen en reizigers. Dit kan een reden zijn om je must-see reis naar een latere datum uit te stellen.

Als gevolg van de toename van het toerisme in de zomer vertrekken veel lokale bewoners uit de hoofdstad om naar omliggende landen te gaan of richting de bergen waar ze graag genieten van de frisse Alpenlucht. De inwoners van Wenen hebben tenslotte ook vakantie en zoeken juist de rust op in plaats van de reuring van een grote stad.

Hotelprijzen kunnen extreem hoog worden, vooral als je een dure smaak hebt. Zelfs als je een bed in een hostel bekijkt, is het niet goedkoop. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs.

Afgezien van het negatieve, heb je in de zomer enkele gave festivals in Wenen. Er zijn kunstfestivals, concerten en meerdaagse feesten zoals het Donauinselfest en Nova Rock in de omgeving van Wenen.

Festivals en concerten in Wenen tijdens de zomermaanden

Als je eerder Wenen hebt bezocht, weet je dat er een enorme nadruk ligt op bloemen. Als de zomer aanbreekt, wordt het nog extremer. Echt alles staat in bloei en de stad krijgt daardoor echt een charme waar je u tegen zegt. De tientallen parken zijn in de zomermaanden de ideale plek om te relaxen.

Voordelen van een bezoek aan Wenen van juni tot augustus:

 • Het is de beste reistijd wat betreft het weer.
 • Er zijn enkele prachtige festivals die plaatsvinden.

Nadelen van een bezoek aan Wenen van juni tot augustus:

 • Prijzen voor accommodaties, vliegtickets en de (nacht)trein ligt veel hoger.
 • Veel mensen reizen over het algemeen door Oostenrijk.
 • Het kan moeilijk zijn om beschikbaarheid te vinden bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen.

Herfst in Wenen (september tot midden november)

Herfst in Wenen

Het naseizoen dat bekend staat als de herfst en loopt van september tot half november. Het lijkt sterk op het laagseizoen (de lente). Dit zou wel eens de beste reistijd voor Wenen kunnen zijn.

Hoewel het weer niet zo aangenaam zal zijn als in de zomermaanden, heb je nog steeds een goede kans om wat zonnestralen op te vangen, vooral als je aan het begin van het naseizoen op bezoek gaat. Nog een reden waarom je dan Wenen zou moeten bezoeken.

Een bezoek tijdens het naseizoen stelt je in staat om de stad op je gemak te verkennen zonder je zorgen te hoeven maken over de zomerdrukte. De backpackers zullen hopelijk tegen die tijd weer op de universiteit zitten. En de internationale toeristen zijn weer vertrokken.

Net als in de andere seizoenen zijn er enkele coole festivals die opduiken. Een waar je zeker naar moet kijken, is het Waves Festival Vienna. Het vindt meestal plaats in september met veel muzikale talenten die gespecialiseerd zijn in allerlei genres, zoals rock, clubbing en nog veel meer.

Degenen die een concert willen bijwonen in het Wiener Staatsoper, het operagebouw van Wenen, moeten overwegen de stad te bezoeken tijdens het naseizoen. Normaal gesproken zijn de concerten hier snel uitverkocht, alleen zijn deze maanden vaak wat rustiger en zijn er vaak op de valreep nog wat onverkochte kaarten beschikbaar.

Voordelen van een bezoek aan Wenen van september tot half november:

 • Het is een redelijk betaalbare reistijd.
 • Het weer is in september en begin oktober nog best aardig, een gouden herfst.
 • Alle toeristische attracties die je wilt bezoeken, hebben meestal geen wachtrijen en zijn niet overlopen.
 • Er is veel meer (betaalbaar) aanbod in de luxere hotels beschikbaar voor aangename prijzen.
 • Het is minder druk in de stad

Nadelen van een reis naar Wenen van september tot half november:

 • Het weer kan slecht zijn, het kan een dagje regenen.
 • Sommige toeristische attracties kunnen gesloten zijn vanwege onderhoud.
 • De dagen zijn korter, dus het wordt eerder donker.
 • Het kan ’s avonds snel afkoelen.

Wat is de beste reistijd voor Wenen?

Nu we hierboven alle seizoenen hebben voorzien van een analyse met voor- en nadelen kunnen we per argument de beste reistijd om Wenen te bezoeken bepalen.

Wanneer krijg je het meeste waar voor je geld?

Het laagseizoen en het naseizoen scoren hier hoog. Nadeel; het weer kan roet in het eten gooien en misschien wat onvoorspelbaar zijn. Dat hoeft echter geen belemmering zijn om Wenen te bezoeken. De stad biedt meer dan voldoende overdekte bezienswaardigheden en ook in de regen heeft Wenen een bepaalde charme.

Wat is het beste seizoen voor een stedentrip naar Wenen?

Kies je voor het weer en wil je het liefst zoveel mogelijk zon tijdens een stedentrip aan Wenen? Dan wint overduidelijk de zomer. De kans op slecht weer is klein en het is warm. Let op dat in juli het weer soms wel wat onstuimig kan zijn, vooral aan het einde van de dag kunnen zich onweersbuien ontwikkelen en kan het kort vrij krachtig regenen.

Welk seizoen is het beste voor de bezienswaardigheden in Wenen?

Het kan dan zeker de moeite waard zijn om naar Wenen te reizen in de lente of de herfst. Het is minder druk en de prijzen zijn meestal lager. Het enige potentiële nadeel kan zijn dat een toeristische attractie gesloten is voor renovatie omdat het niet zo druk is.

Wanneer zijn de meeste festivals en concerten in Wenen?

Dan bezoek je Wenen in de zomermaanden, de beste concerten en festivals worden in Wenen gehouden tijdens de zomervakantie. Dus pak je Interrail kaart, je backpack, je slaapzak een paar oude Allstars en gaan!

Wanneer kan ik het beste de kerstmarkten in Wenen bezoeken?

Dan bezoek je Wenen bij voorkeur half november, de stad is al volledig in de kerstsfeer, alleen leeft het nog niet zo bij de locals. De kerstmarkten zijn dan doordeweeks nog niet overlopen en hebben nog een vorm van rust die voor de tijd van het jaar zeer prettig is. De prijzen van hotels zijn half november nog redelijk. Tevens is de kans op een tafeltje in een restaurant groter dan in december. In december vieren veel bedrijven in Wenen namelijk een kerstfeest voor het personeel en daarbij wordt met gemak een volledig restaurant afgehuurd.

Conclusie

De beste reistijd om Wenen te bezoeken is: september, de stad wordt rustiger, de temperatuur is aangenaam, de prijzen voor hotels zijn op een normaal niveau en de backpackers zitten weer op studiezaal. Het is statistisch gezien (en die houden we hier op de redactie al 10 jaar bij) de beste tijd om een voordelige stedentrip te boeken.