MQ - het Museum Quartier in Wenen

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ background_color=”#f0f8ff” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” saved_tabs=”all” global_module=”125519″][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Het MuseumQuartier in Wenen (MQ)

Museum Quartier in Wenen

Het MuseumQuartier (MQ) werd in 2001 met tromgeroffel en fanfare geopend. Logisch want deze unieke plek in Wenen is een verzamelplaats geworden voor de Moderne kunst in Europa. De architectuur van het MQ is alleen al bijzonder te noemen. Het contrast van de historische stallen uit 1725 tekent mooi af tegen de moderne kubussen.

Eenmaal door de poorten van de stallen kom je uit op een groot en mooi ingericht binnenplein. Aan dit plein vindt je de toegang tot de twee overige musea het Leopold Museum en het MUMOK.

Het hoofdgebouw van het MQ werd in 1725 gebouwd, als stallen voor het keizerlijke hof. Na de eerste wereldoorlog en de ontvlechting van de Oostenrijk-Hongaarse monarchie in 1921 kreeg het gebouw een andere bestemming en diende het als Messepalast. Een complex voor tentoonstellingen en beurzen.

In 1998 werd begonnen met de ombouw tot MuseumQuartier, een groot kunst en cultureel verzamelgebouw naar een voorbeeld van het beroemde Centre Georges Pompidou in Parijs.

In 2001 opende de eerste fase van het imposante bouwplan haar deuren voor het publiek, zes maanden later werden ook de overige gebouwen opengesteld. De moderne architectuur sluit naadloos aan bij het imposante barokke stallen uit 1725.

Het MuseumQuartier draait natuurlijk om de diverse musea welke zijn gevestigd rondom het Haupthof. Natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd. Er zijn diverse leuke hippe restaurants en dito museumcafés te vinden verspreid over het terrein. Voor de beste indruk van het mega kunstcomplex kun je een handig overzicht krijgen bij het bezoekerscentrum. Hier krijg je ook gelijk een goed overzicht van de tijdelijke exposities in de vele musea rondom het MQ.

Het MUMOK

Het Mumok in Wenen

MUMOK is de afkorting voor Mu seum Mo derner K unst Stiftung Ludwig Wien, het is het museum voor moderne hedendaagse kunst in Oostenrijk. Het imposante gebouw met een gitzwarte gevel van basaltblokken heeft diverse wisselende collecties waaronder een afdeling aan Wiener Aktionismus. Een stroming uit de jaren 60 waarbij Pop Art en Nouveau Realisme bij elkaar komen.

Leopold Museum

Museum Quartier wenen Leopold museum

In de witte kubus op het MQ vindt je het Leopold museum, misschien wel het belangrijkste museum van het MuseumQuartier. Het Leopold museum bestaat uit de verzameling kunstwerken van Rudolf en Elisabeth Leopold, en bevat voornamelijk indrukwekkende kunstwerken uit de 18de en 20ste eeuw. Het museum beschikt over meer dan 250 werken van Egon Schiele, en een verzameling werken van de bekende Oostenrijkse Schilder Gustav Klimt.

Zoom Kindermuseum

Zoom Kinder museum in Wenen

Een leuk hands-on museum voor kinderen, alle zintuigen worden hier gebruikt, er zijn diverse wisselende voorstellingen voor diverse leeftijdscategorieën. Helaas zijn de meeste voorstellingen in het Duits.

Overnachten in Wenen?

Prater reuzenrad Wenen

Zoek je een hotel in Wenen? Kies uit de meer dan 500 hotels in de stad.

Met TUI naar Wenen

Tui vakanties DuitslandStedentrip Wenen met TUI

Het grootste reisbureau van Nederland kent een heel mooi aanbod aan reizen naar de Oostenrijkse Hoofdstad Wenen. Bekijk en boek de pakketten met een Hotel + viegticket en profiteer van de hoge kortingen bij TUI vakanties.

Adres:

Museumplatz 1
website: www.mqw.at
.at

Openbaar vervoer

U-bahn/Metro: U2, U3 (station Museum Quartier, of Volkstheater)
Straßenbahn/tram: 49 (halte: Volkstheater)
Bus: 48A (halte Volkstheater), City bus 2B (halte Museum Quartier)

Toegangsprijzen:

Verschillend per museum, voor meer prijs informatie en combitickets kijk op de website

Openingstijden:

Verschillend per museum, kijk op dit handige overzicht met de actuele openingstijden

Pin It on Pinterest

Share This