Kunsthistorisches Museum Wenen

Het Kunsthistorisches Museum Wenen is één van de belangrijkste musea ter wereld. Een kunstliefhebber mag dit dan ook absoluut niet missen tijdens een bezoek aan Wenen.  Het museum werd in 1891 geopend en herbergt praktisch de complete kunstverzameling van de Habsburgers.  Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Italiaanse renaissance door de beroemde architecten Karl von Hasenauer en Gottfried Semper welke ook tekende voor de beroemde Semper Opera in Dresden.  De collectie van oude meesters is bijzonder en behoort tot één van de spectaculairste en belangrijkste ter wereld.

Het museum is ook de thuisbasis van veel Nederlandse meesters zoals Rembrandt, Rubens en Vermeer. Verder heeft het museum veel werken van Bruegel, Dürer en Tintoretto.  De collectie uit het Egyptische en Midden-Oosten bevat werken en kunstschatten van oude culturen met een vleugje mysterie.

Rembrandt

De Nederlandse meester Rembrandt is onder andere met het groot zelfportret aanwezig in het Kunsthistorisches Museum. Het beroemde werk is uniek, Rembrandt schilderde veel zelfportretten van zichzelf maar zelden volledig met zijn handen in zijn zij en met enig zelfvertrouwen in zijn uitdrukking.

Nederlandse en Vlaamse Meesters

Het museum heeft en ruime collectie Nederlandse meesters, van peter Bruegel heeft het museum bijna één derde van de collectie, en niet te vergeten de werken van Rembrandt, van Dijck en Rubens

Egyptische en Midden-Oosten collectie

De collectie uit het gebied rondom Egypte en het Midden-Oosten is één van de omvangrijkste en belangrijkste antiek collecties ter wereld. Meer dan 17.000 objecten gaan terug tot meer dan 4.000 jaar en bevatten delen uit de vroege geschiedenis van Egypte.  Veel objecten zijn gevonden in Egypte, Nubië en de omgeving rondom Mesopotamië.

Griekse en Romeinse collectie

Naast de bovengenoemde collectie uit het midden-oosten is ook de Grieks/Romeinse collectie indrukwekkend te noemen. Meer dan 2.500 objecten zijn meer dan 3.500 jaar oud.

Enkele bijzonderheden uit deze collectie zijn het grote standbeeld van de man van Cyprus, het bronzen tablet met de beroemde Senatus Consultum, en het Theseus mozaïek uit Salzburg.

Om alles te kunnen zien in het Kunsthistorisches Museum heb je wel een paar uur nodig, tussendoor kun je in het grote café en restaurant in de prachtige Kuppelhalle genieten van diverse culinaire verassingen. En natuurlijk de heerlijke taarten en de Weense koffiecultuur.

Adres:

Maria-Theresien-Platz, 1010
website: www.khm
.at

Openbaar vervoer

U-bahn/Metro: U2, U3
Straßenbahn/tram: D, 1, 2
Bus: 57A

Toegangsprijzen:

Volwassen: € 15,00
Senioren: € 11,00 (vanaf 65 jaar, met pensioenkaart/legitimatie)
Student: € 11,00
kinderen tot 19 jaar: Gratis (let op legitimatieplicht)

Openingstijden:

Juni tot Augustus: dagelijks van 10 – 18 uur (donderdag tot 21 uur)
September tot mei: Dinsdag tot zondag van 10 – 18 uur en donderdag tot 21 uur, op maandag gesloten!

Pin It on Pinterest

Share This