Wenen is de bakermat van de kunststroming Jugendstil,  de stroming ontstond tussen 1880 en 1914 en kwam voornamelijk uit de handen van de bekende schilder Gustav Klimt en de architect Otto Wagner, de stijl van beide heren wordt ook wel de Sezessionstil genoemd.  Veel van de invloeden van beide heren zie je op veel plekken terug in Wenen.

Wenen is de hoofdstad van de Jugendstil, overal in de stad vind je het werk terug van Otto Wagner,  Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, en Adolf Loos.  Denk aan  de kerk aan het Steinhof, het postkantoor en natuurlijk de Secession  waar nu een museum is gevestigd met de werken van Klimt en Wagner.

jugendstil-wenen

Otto Wagner

Dat Otto Wagner zijn handtekening onder veel ontwerpen heeft gezet zie je direct terug in Wenen, praktisch het volledige bovengrondse gedeelte van de U4 metro (U-Bahn) werd door Wagner ontworpen,  De prachtige bogen gemaakt van gietijzer in het typische groen zijn een voorbeeld van de jugenstil volgens Wagner.

Secession

Het Secession Gebouw is ook een mooi voorbeeld,  het werd in 1897 door de bekende schilder Gustav Klimt opgericht.  In dit museum tref je onder andere de kunstwerken van Klimt zelf aan en dan voornamelijk de Beethovenfries collectie. Neem ook even de tijd om buiten te kijken, de prachtige schilderingen en ornamenten aan de buitenzijde zijn zeker het bekijken waard. (meer informatie Secession.at)

Wienzeile

Aan de Wienzeile  38 en 40 vind je twee prachtige gebouwen uit de Art Nouveau stijl van Otto Wagner nummer 38 heeft gouden ornamenten op een witte façade en  op nummer 40 vind je het Majolikahaus het is betegeld met rode tegels gemaakt van Majolika.

Palmenhaus

aan de rand van de Burggarten in de binnenstad van wenen niet ver van de Albertina tref je het Palmenhaus aan. Deze overdekte  botanische tuin  werd in 1902 herbouwd met veel invloeden uit de Jugendstil. In de kas kun je in het restaurant/bar heerlijk genieten van een lekkere lunch of gewoon een lekkere Wiener Melange.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!