Corona in Wenen

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ background_color=”#f0f8ff” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”125519″ saved_tabs=”all”][/et_pb_dmb_breadcrumbs]

Corona – Stedentrip Wenen

Je kunt deze dagen geen krant of nieuws-website openen of het gaat wel over het Coronavirus. Hier in Oostenrijk gaat het op Televisie de hele dag over de vervelende griep met de nare consequenties. De Oostenrijkse regering heeft namelijk ook wat maatregelen genomen om er voor te zorgen dat niet meer mensen besmet raken.

Helaas heeft Nederland Wenen sinds 22 september jl. op een oranje status gezet. Dat betekend dat er dus alleen noodzakelijke reizen naar Wenen gemaakt moeten worden. Ga je toch naar Wenen dan moet je bij thuiskomst 10 dagen in thuis Quarantaine.  De Beslissing om Wenen een oranje status te geven is in de context nogal bijzonder aangezien het aantal bestemmingen in Oostenrijk al dagen lang redelijk stabiel is. Het aantal geïnfecteerde personen in Oostenrijk valt daarbij ook een stuk lager uit. 

In Wenen zelf zijn aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding verder te voorkomen, restaurants, cafés en bars sluiten stip om 22.00 de deuren. Verder is het dragen van een mondkapje (Mund und Nasenschutz) in heel Oostenrijk verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en openbare gebouwen zoals musea en theaters.

De meeste hotels hebben de deuren weer geopend, alleen met ingrijpende maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Daarbij kun je denken aan mondkapjes bij de receptie, meer aandacht voor desinfectie en een aangepast ontbijt buffet of ontbijt service.

Algemene regels in Wenen m.b.t. Corona

De overheid in Oostenrijk heeft besloten dat grote evenementen niet door gaan. Het is per wet verboden om aanwezig te zijn bij deze evenementen en er wordt op gecontroleerd door de politie. De organisatie van een evenement en de deelnemers van een evemenent lopen niet alleen grote kans zich te besmetten met corona, de kans op pittige bekeuring is ook zeer groot.

Naast de bovenstaande ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen roept de regering op om zo goed mogelijk op je hygiene te letten, het riedeltje handen wassen, hoesten en niesen in je elleboog etc etc.  Daarbij wordt je zeer dwingend geadviseerd om thuis te blijven en alleen je woning te verlaten als het niet ander kan.

Meeste bezienswaardigheden weer open

Schonnbrunn met kinderen bezoekenAlle bezienswaardigheden in Wenen zijn met aangepaste maatregelen weer geopend. De musea en de bezienswaardigheden bepalen zelf of je een mondkapje moet dragen. Verder zijn op diverse plekken dispensers met desinfiectiemiddel geplaatstst en was je natuurlijk regelmatig je handen.

  • De Stephansdom is onder voorwaarden weer geopend. rondleidingen worden alleen gegeven voor de catacomben van de kerk op vaste tijden. De beide torens zijn op dit moment gesloten voor bezoek. (meer informatie)
  • De Wiener Staatsoper is sinds 14 juni weer geopend en biedt plaats voor 110 liefhebbers van Opera.  De musikverein is sinds 25 mei weer geopend, en biedt plaats aan maximaal 100 bezoekers. De kaartverkoop is alleen online. (meer informatie)
  • Prater het familie amusementspark Prater is weer open. Wel met aangepast openingstijden, het reuzenrad is bijvoorbeeld op maandag en dinsdag gesloten.
  • Schloss Schönbrunn alle musea en onderdelen van het imposante Schloss Shömbrunn zijn weer open voor het publiek mits de afstandstegel van 1 meter in acht kan worden genomen.

Dit overzicht probeer ik zo vaak als ik kan bij te werken de laatste update was op 7 oktober om 19.15

 

Openbaar vervoer in Wenen

Het openbaar vervoer in Wenen rijdt weer als normaal, alleen wel met aangepaste maatregelen.

  • Het dragen van een mondkapje in bus,tram, tram, metro en op de stations/haltes is verplicht
  • Bij bussen alleen achter instappen (dus niet bij de chauffeur)
  • In de ochtendspits rijden meer metro's.
  • Is een metro/ bus/tram al vol stap dan niet in en wacht op de volgende. Probeer de zoveel mogelijk de regels mbt afstand-houden in acht te nemen.
  • Trams in Wenen

Restaurants, terrassen en cafés weer open

De meeste restaurants in Oostenrijk zijn weer open, het dragen van een mondkapje is alleen verplicht als je je verplaatst in het restaurant om bijvoorbeeld naar de WC te gaan.  Een registratie plicht is er niet, al bieden veel restaurants wel de service aan om je te registreren. 

Reserveren is niet verplicht alleen wel aan te raden bij de populaire restaurants. De gemeenteraad van Wenen heeft iedere inwoner van de stad de afgelopen maanden een zogenaamde gastrocheque gestuurd om  de ondernemers in de gastronomie wat extra's te geven. Met deze cheque kunnen de inwoners van de stad voor € 25,- lekker uit eten gaan. Dit extraatje geeft momenteel veel extra bezoekers in de restaurants.

Schnitzel Plachuta

Kerstmarkten in Wenen

De Kerstmarkten in Wenen gaan vooralsnog gezien gewoon door. Alleen zijn er wel aanpassingen zoals ruimer opgezet zodat de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd en er zal geen gastronomie aanwezig zijn op de kerstmarkten.  Hoe zich dit verder ontwikkeld en wat de overige maatregelen zijn hoop ik zo snel mogelijk met je te kunnen delen. 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!