Ottakringer - Typisch Weens bier

Ik mag graag een biertje drinken en ben dan ook altijd erg geïnteresseerd in het verhaal achter het bier. Zo ook het verhaal van Ottakringer wat je best wel het huisbier van Wenen mag noemen.  Ik ga hier niet de hele geschiedenis van het Ottakringer bier vertellen maar  wel wat leuke weetjes.

Oorsprong

brauerei_fuehrungen_06Ottakringer bier is vernoemd naar de stad in Niederösterreich waar de brouwerij staat. Al in 1850 staat er het een en ander in de geschiedenisboeken over de brouwerij toen nog onder de naam “Planksche Brauerei” Dat het bier in de smaak viel blijkt uit de snelle groei die de brouwerij in een korte tijd meemaakte, in nog geen 20 jaar werd het volume namelijk verdubbeld.

Tijdens de tweede wereldoorlog toen Oostenrijk werd toegevoegd aan het duitse Rijk werd de eigenaar van de brouwerij vanwege zijn Joodse afkomst gedwongen om de brouwerij te verkopen.

Na de oorlog werd de brouwerij kort door een Sovjetische bezetter in gebruik genomen totdat de Familie Harmer kon bewijzen de rechtmatige eigenaar van de brouwerij te zijn.

Heineken

Als je lekker bier maakt dan trek je al snel de aandacht van de grote internationale brouwerijen. Zo wist de Nederlandse Brouwer Heineken al snel ruim 13,5% van de aandelen van Ottakringer te bemachtigen welke in 2009 door de familie werden teruggekocht. Daarmee is de brouwerij als één van de weinige in Oostenrijk weer een 100% Oostenrijks bedrijf en als enige brouwerij in Oostenrijk aan de beurs genoteerd.

16er Blech

's Avonds trek in een hartige braadworst met stukjes kaas de zogenaamde Kasekrainer? Dan mag een Blik Ottakringer niet ontbreken, de echte Wiener, besteld dat natuurlijk in het typische Weense dialect, Een blik Ottakringer wordt namelijk ook een 16er Blech genoemd

Bier Assortiment

Het Ottakringer bier komt in 12 varianten:

Ottakringer Helles – Een lager bier, met de beste kwaliteit hop en bronwater uit de eigen bron van meer dan 100 meter diep.  Alcohol percentage 5,2%

Ottakringer Wiener Original – een recente toevoeging aan het assortiment, fijn-kruidig, nootachtig en een lekkere doordrinker. Past precies bij de typische Weense keuken.

Ottakringer Wiener G'mischtes – een kruisbestuiving uit lager en donker bier, een bijzondere compositie met de smaak van bitter chocolade en een vleug honing.

Ottakringer Radler – echt een heerlijk zomerdrankje, en niet alleen voor “wielrenners”  Ottakringer Radler is niet alcohol vrij (2.1%) en wordt gemaakt van Ottakringer Helles, en vier citrusvruchten (citroen, grapefruit, limoen en sinaasappel)

Gold Fassl – komt als typisch malzbier, pilsner, Pur, Zwickl (ongefilterd) Zwickl rot, Dunkles, en als bock bier in het assortiment van Ottakringer voor.

Null komma Josef – De alcoholvrije variant van Ottakringer, persoonlijk vind ik dit één van de betere alcoholvrije biertjes die ik heb geproefd.

Brouwerij bezoeken

De echte bierliefhebber brengt natuurlijk een bezoek aan de brouwerij van Ottakringer,  op afspraken met minimaal 10 personen is een rondleiding door de brouwerij mogelijk. de rondleiding duurt ongeveer een uur en wordt afgesloten met een proeverij van de Ottakringer bieren. Een afspraak maak je via de website van Ottakringer

Pin It on Pinterest

Share This