Hundertwasserhaus Wenen

[et_pb_dmb_breadcrumbs _builder_version=”3.20.1″ body_font_size_tablet=”51″ body_line_height_tablet=”2″ separator_font_size_tablet=”51″ separator_line_height_tablet=”2″ link_font_size_tablet=”51″ link_line_height_tablet=”2″ linkhover_font_size_tablet=”51″ linkhover_line_height_tablet=”2″ background_color=”#f0f8ff” border_radii=”on|10px|10px|10px|10px” custom_padding=”10px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all” border_width_all=”1px” border_color_all=”#cee1ef” global_module=”125519″ /]

Hundertwasser Haus

Uitbundige kleuren, een fascinatie voor ronde vormen en vooral veel groen en bomen, dat zijn een paar steekwoorden waarmee je de ontwerpen van de beroemde Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser mee kunt beschrijven. In Wenen tekende Hundertwasser onder andere voor zijn beroemdste bouwwerk, het Hundertwasser Haus. Het gebouw is helemaal nog niet zo oud, het werd pas in 1986 opgeleverd en past eigenlijk totaal niet tussen de grauwe strakke stedelijke bebouwing. Juist dat gegeven maakt het een bezoek waard. Je wordt namelijk getrakteerd op een oase van kleuren midden in de stad.

Een groene Oase in de stad

Op het dak van het Hundertwasserhaus staan meer dan 200 bomen en struiken. Wie goed kijkt ziet diverse invloeden van oude meesters In het bouwwerk zijn de invloeden van Gaudi en de Jugendstil-beweging zichtbaar aanwezig. Let vooral op de ronde vormen, en de opvallende gouden en zilveren keramiek onderdelen. Blijf gewoon even stilstaan en bekijk het gebouw aandachtig, je ontdekt namelijk iedere keer weer iets nieuws aan het gebouw.

Het Hundertwasserhaus is gewoon een appartementencomplex er wordt gewoond en geleefd. Het is dus geen museum maar gewoon een bezienswaardigheid. Respecteer de bewoners van het gebouw dan ook. Het appartementen complex is van een woningbouwvereniging en de mensen die hier wonen kiezen er niet voor om in een bezienswaardigheid te wonen. Ondanks dat Hundertwasser niet van rechte muren en vloeren hield zijn de muren en vloeren in het Hundertwasserhaus uit praktische overwegingen wel recht en vlak. Omdat het Hundertwasserhaus hoog op het lijstje staat bij menig toerist, is er een kleine passage gebouwd in de stijl van Hundertwasser waar je souvenirs kunt kopen en een kop koffie kunt drinken. De prijzen zijn hier natuurlijk wel op de toeristen aangepast.

Om de hoek van het Hunderwasserhaus is ook een kleine bakkerij. Daar zijn de prijzen wel normaal en – eerlijk is eerlijk – de kwaliteit ligt ook een stuk hoger Persoonlijk is de passage niet echt de moeite waard. De aanwezige elementen van Hundertwasser worden door de commercie totaal vernageld. Ik kan persoonlijk niet voorstellen dat Hundertwasser dit voor ogen had. Het enige wat je als liefhebber van Hundertwasser wel moet bezoeken is het toilet. dit is namelijk volledig ingericht in de beroemde stijl van de Kunstenaar. Zelfs poepen en plassen wordt hier een feestje.

Spittelau vuilverbranding

Net buiten het centrum van Wenen ligt een ander project van Hundertwasser. De vuilverbrandingsinstallatie en stadsverwarming van Spittellau is één van de grootste projecten van Hundertwasser geweest. De vuilverbrandingsinstallatie ligt aan de oevers van de Donau en is grotendeels in de kleuren en stijl van Hundertwasser gebouwd. Een bijzonder complex wat je eigenlijk alleen vanaf het water goed kunt zien. 

Met TUI naar Wenen

Tui vakanties DuitslandStedentrip Wenen met TUI

Het grootste reisbureau van Nederland kent een heel mooi aanbod aan reizen naar de Oostenrijkse Hoofdstad Wenen. Bekijk en boek de pakketten met een Hotel + viegticket en profiteer van de hoge kortingen bij TUI vakanties.

Pin It on Pinterest

Share This