8 handige tips voor een stedentrip naar Wenen

8 Handige tips voor Wenen

Ik ben als Wenen liefhebber jaarlijks meerdere keren in Wenen te vinden, en ondertussen mag ik dus wel zeggen dat ik weet hoe het in Wenen werkt en hoe de bewoners van Wenen reageren op alle toeristen en vakantiegangers in hun prachtige stad.

Tip 1: Reis met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Wenen is perfect, iedere 5 minuten rijdt er een tram (Bim) of een metro (U-Bahn) de tram is langzamer, maar je zit direct veel van de stad. Tramlijn D laat je een groot deel zien van de ringstrasse in Wenen. De belangrijkste gebouwen, monumenten en winkelstraten zijn vanaf deze haltes snel te bereiken. voor het openbaar vervoer is een dagkaart het meest voordelig, (€ v7,60 24 uur) een los kaartje voor een enkele reis kost € 2,30 in de tram zelf.

Tip 2: Een hotel in de binnenstad is niet nodig

Boek een hotel in Wenen buiten de ring, deze hotels zijn vaak voordeliger, bovendien bevinden alle leuke hippe hotels zich buiten het centrum. Kies wel voor een hotel in de buurt van een metro-station of een tram-halte. De meeste Budget hotels in Wenen kun je vinden rondom het Hauptbahnhof.  Lees ook ons overzicht met budgethotels in Wenen.

Tip 3: Deel je dagen efficient in

Slot Schonbrunn WenenEen bezoek aan Wenen is niet compleet zonder een bezoek aan Schloss Schönbrunn. Alleen ligt dit kasteel iets buiten Wenen. Schönbrunn is de meest bezochte bezienswaardigheid van Oostenrijk en dus echt super druk. Dagelijks worden er tientallen bussen vol toeristen uitgeladen. Het is dus verstandig om op tijd te komen.  De tour door het Schloss Schonbrunn duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, daarna  kun je nog de prachtige tuinen bezoeken en de Glorriete. Naast de tuinen van Schonbrunn ligt één van de Oudste dierentuinen van de wereld. De Vienna zoo of Schonbrunner tiergarten is een hele mooie dierentuin om te bezoeken. Allemaal mooi in één dag te doen.

Tip 4: Let je op je kleding

De inwoners van Wenen zijn wat kleding betreft nog best formeel. Een concert of een opera bezoek je niet in je jeans, t-shirt, te korte rok en op je slippers. Smart casual wordt wel geaccepteerd. (nette broek of rok met een overhemd of jasje) ook sommige dure restaurants hebben een dresscode.

Tip 5: Vergeet Starbucks

In Wenen drink je geen koffie of andere koffie gerelateerde drankjes bij de Starbucks. Dat deze Amerikaanse koffieboer aanwezig is in Wenen is al erg genoeg. Wenen kent namelijk heel veel gezellige koffiehuizen. Sterker nog een “Kaffeehaus” maakt ondertussen onderdeel uit van het UNESCO erfgoed Dus drink je koffie zoals het hoort in Wenen bij een kaffeehaus en niet uit een hip kartonnen bekkertje met een engeltje.

Tip 6:Bezoek de markten

Wenen ken veel leuke markten, de Naschmarkt is één van de bekendste markten van de stad, hier kun je heerlijk slenteren langs de tientallen stalletjes met producten uit alle uithoeken van de wereld.  Ook voor een ontbijtje ben je op de Naschmarkt goed. Een andere leuke markt is de Karmelitermarkt in de Joodse wijk. Hier vindt je veel dagelijkse verse producten. Rondom de markt vindt je veel leuke cafés en restaurants.

Tip 7: Sacher Torte of ….

Een bezoek aan Wenen is niet compleet zonder een Sachertorte en een Wiener Melange. Deze Sachertorte kun je natuurlijk eten bij het beroemdste hotel van Wenen – Hotel Sacher – Alleen je bent niet de enige, Dagelijks staan er lange rijen voor de deur om maar een stukje van deze (dure) chocoladetaart te proeven.  Een beter alternatief is Demel aan de Kohlmarkt/Graben. Demel was namelijk de uitvinder van de Sachertorte alleen heeft het recept verkocht uit geldnood aan de toenmallige eigenaar van Sacher.

Tip 8: Bezoek een museum

Wenen kent tientallen musea, van oude meesters in het Kunst Historische Museum en het Belvedere, tot moderne kunst in het Mumok en de Albertina. Let bij de Musea niet alleen op de kunst, bekijk ook de bouwwerken goed. Deze architectonische hoogstandjes zijn vaak zeer bijzonder. Dus kijk eens wat vaker naar boven en let op de verfijnde details van de bouwmeesters in plaats van de grootmeesters.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!