Bezienswaardigheden in Wenen

Wenen is cultuur, en kent veel historie, en dat kun je voor een groot deel beleven bij de vele bezienswaardigheden in Wenen. Op deze website hebben we de leukste, de spannendste en de mooiste bezienswaardigheden in Wenen op een rijtje gezet. We bezoeken Wenen meerdere keren per jaar en nemen dan ook altijd de tijd om wat nieuws te ontdekken.

Om van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te reizen is een dagkaart voor het openbaar vervoer of de Vienna city card handig. Daarmee kun je de hele dag reizen met elke vorm van openbaar vervoer in Wenen. Je kunt ook met één van de Hop-on Hop-Off bussen langs alle bezienswaardigheden rijden. Voor je vertrekt, kun je voor de zekerheid hier nog het weer in Wenen bekijken.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen

Neem de tijd om Wenen te ontdekken

Wil je alles bekijken in een weekeind stedentrip? Dan raad ik je aan nog een keertje terug te komen.

Wenen is namelijk groot en het is onmogelijk om alles in 72 uur te proppen zonder concessies te doen aan bijvoorbeeld de beleving en het uiteindelijke doel van je stedentrip. Op deze pagina tref je een selectie aan van de bezienswaardigheden in Wenen. 

Reis je met kinderen naar Wenen las dan regelmatig leuke pauzes in.

Schloss Schönbrunn

Bezienswaardigheden in Wenen

Sissi in het kwadraat, dit is een bijzondere en de best bezochte bezienswaardigheid in Wenen. Een bezoek aan Schönbrunn mag niet ontbreken tijdens een stedentrip naar Wenen. Het zomerverblijf van de Habsburgers – ooit de heersers van het grootste deel van Europa – staat in een prachtige parkachtige omgeving in Wenen. Geniet van de pracht en praal, de tuinen, het doolhof en de dierentuin.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Schloss Schönbrunn >>

Om lange wachttijden voor de kassa’s van de bezienswaardigheden in Wenen te voorkomen kun je vooraf je kaarten al online kopen. Je krijgt je toegangskaarten dan als een e-mailtje binnen en bij de meeste bezienswaardigheden in Wenen is er een speciale snelle controle ingang. Dit wordt ook wel de “fast-lane” genoemd en is te herkennen aan een icoontje met een rennend mannetje.

Schloss Belvedere

Belvedere paleis Wenen

Schloss Belvedere is niet alleen een prachtig Barokslot, maar heeft ook de waardevolste en bijzondere collectie schilderijen van Gustav Klimt in haar collectie. Het Slot Belvedere werd in de 16de eeuw door Prins Eugen von Savoten een succesvolle veldheer en liefhebber van kunst als zomerverblijf gebouwd.  In het slot zijn nu twee musea te vinden, Het “Obere belvedere“en het “Unteres Belvedere” in de bovenste Belvedere is de meest uitgebreide collectie kunst te vinden. Over drie verdiepingen zijn 420 kunstwerken te bezichtigen waaronder het beroemde schilderij de Kus van Gustav Klimt. Verder zijn er nog werken te vinden van Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Lees verder.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Schloss Belvedere >>

Prater

Prater reuzenrad Wenen

Ben je een wereldstad dan heb je tegenwoordig een reuzenrad, Wenen was dus in 1897 een wereldstad wat sindsdien draait het beroemde Wiener Riesenrad met haar markante rode houten gondels haar rondes. Het hoogste punt is 65 meter en tijdens een ronde wordt je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad Wenen.

Het Praterpark is meer dan het reuzenrad. Ook de liefhebbers van Adrealine komen goed tot hun recht in dit park. Er zijn diverse achtbanen en de hoogste zeefmolen van Europa kun je in het hart van het park vinden.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Prater >>

Voordelig alle bezienswaardigheden in Wenen bekijken

Welke city pass heb je nodig?

Voorkom de lange wachtrijen bij de kassa en koop je Viennapass eenvoudig online. je kunt de kaartjes met iDeal betalen en je krijgt een online ticket waarmee je de rijen kunt overslaan. 

Met de Viennapass maak je onbeperkt gebruik van de sightseeing-bus welke langs alle bezienswaardigheden in Wenen rijdt. Bovendien krijg je met de Viennapass bij de meeste bezienswaardigheden gratis toegang en kun je de rij voor de kassa overslaan. De Viennapass is vooral vanaf twee dagen een goede besparing.

Spaanse Rijschool

Spaanse Rijschool

De Spaanse hofrijschool maakt deel uit van het Hofburg paleizen complex in de binnenstad van Wenen. Op de prachtige Lipizzaner Rijpaarden laten de (Spaanse)rijmeesters iedere ochtend tijdens de training zien hoe de paarden worden getraind. 

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Spaanse Hofrijschool >>

Stephansdom

Wenen in een dag

De Stephansdom is het belangrijkste Herkenningspunt van Wenen, Breng zeker een bezoek aan de prachtige Dom. Heb je nog wat energie nodig dan is de beklimming van één van de torens een echte aanrader. Je kunt niet om deze bezienswaardigheid van Wenen heen. De prachtige kerk in een meer dan perfecte gotische bouwstijl domineert het centrum van Wenen. Beklim één van de torens voor een prachtig uitzicht over het centrum of bezoek de kerkers onder de kerk.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Stephansdom

 Lees Verder

Naschmarkt

Naschmarkt Wenen

De bekendste markt van Wenen zorgt met ruim 120 marktkramen en diverse culinaire uitspanningen voor een bonte culinaire belevenis. Van Weens tot Indisch en van een culinaire tocht door het verre oosten naar op en top biologisch uit eigen tuin. De Naschmarkt is een ontmoetingsplek voor alle culturen in Wenen.  De vlooienmarkt op Zaterdag is tegenwoordig verheven tot kult. Hier kun je nog hele bijzondere zaken vinden uit vervlogen tijden.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Naschmarkt >>

De Hofburg paleizen

hofburg paleis wenen

Hier werden de belangrijkste beslissingen genomen door de Habsburgers. Midden in het centrum staat de Hofburg. Een imposant gebouw wat tussen de 1300 tot 1918 diende als residentie van de Habsburgers. 

Van de keizerlijke burcht zoals deze in de 13de eeuw werd gebouwd is weinig overgebleven. Wel tref je er de keizerlijke appartementen, de Spaanse Rijschool, de oude bibliotheek en de schatkamers aan. Deze kun je allemaal bezoeken binnen de muren van de Hofburg.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
De Hofburg

Tiergarten Schönbrunn

Dierentuin bezoeken in Wenen met Kinderen

De leukste dierentuin met Pandaberen en veel diersoorten die je niet vaak tegenkomt. Tiergarten Schonnbrunn is een leuke bestemming vooral met kinderen. De dierentuin behoord tot de oudste van Europa.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Tiergarten Schönbrunn >>

Hundertwasserhaus

Hundertwasser haus

Het Beroemde Hundertwasserhaus in Wenen behoord tot één van de architectonische highlights van Oostenrijk. Het prachtige gebouw werd door de beroemde kunstenaar Friedenreich Hundertwasser ontworpen en is ondanks dat het alleen van de buitenzijde te bezichtigen is één van de populairste bezienswaardigheden van Wenen. 

De met bonte kleuren geschilderde buitenmuur en bomen en planten op de meest bijzondere plekken geven het gebouw iets sprookjesachtigs. In totaal staan er meer dan 200 bomen en struiken op balkons en het dak. Dat maakt het Hundertwasserhaus een groene oase in de stad. 

Het gebouw is zoals Hundertwasser het zelf wilde in gebruik als woonhuisgebouw. Er wonen dus gewoon mensen en om de privacy van de bewoners te respecteren is alleen de buitenzijde te bewonderen. In het binnenhof kun je wel een kleine souvenirwinkel en een cafe bezoeken.

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Hunderwasserhaus >>

Wiener Ringstrasse

Ringstrasse

De mooiste boulevard ter wereld. Dat durf ik met een gerust hart te zeggen over de Ringstrasse in Wenen. Het is niet alleen de staat waaraan de mooiste gebouwen van Wenen staan zoals de Hofburg, het Rathaus, het Kunst- en Natuurhistorisch museum, de Staatsoper en last but not least het Oostenrijkse Parlement gebouw. Het is ook de straat waaraan prachtige parken liggen en diverse belangrijke monumenten en beelden

Alles over de openingstijden, prijzen, adres & en meer informatie lees je hier:
Wiener ringstrasse >>

De Weense Staatsopera

Dit operagebouw, als een van de vele prachtige gebouwen in de stad, verdient zeker een plek op de lijst van ‘belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen’. Het is het voornaamste operahuis van Oostenrijk en heeft een rijke geschiedenis onder leiding van dirigenten zoals Gustav Mahler, de beroemde componist.

Vele andere gerenommeerde componisten hebben hier ook opgetreden. Het interieur is absoluut schitterend en het is de moeite waard om een rondleiding te volgen of een voorstelling bij te wonen in dit bijzondere gebouw, waar je ogen zich kunnen vergapen aan de prachtige details.

Nieuwsbrief

Gratis tips voor je stedentrip naar Wenen

meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief met tips, aanbiedingen, wandelroutes door Wenen.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.